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PUBLIC OFFICERS OR EMPLOYEES-§313.05 RC-TRAVEL 

EXPENSES-METHOD OF REIMBURSE:MENT; MAY NOT 

PROVIDE FOR MORE THAN ACTUAL EXPENSES-FLAT 

RATE-OPINION NO. 2184, OAG 1952, p. 794, MODIFIED 

SYLLABUS: 

When .public officers or employees, including assistant coroners appointed as 
provided in Section 313.05, Revised Code, are allowed from public funds reimburse­
ment for travel expenses necessarily incurred by them in the performance of a public 
duty, and when the bas,is for such payment is not specifically provided by statute, 
payment may be at a flat rate >based ,upon average monthly ex'!)enses; but in no case 
may payment exceed the amount of expense actuaJly incurred, and when the expense 
incurred by an officer or employee in any month does not equal the established flat 
rate, then only the amount of t:he actual expense and not the flat rate may be paid. 
Opinion No. 2184, Opinions of the Attorney General for 1952, page 794, modified. 

Columbus, Ohio, July 9, 1957 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for my opinion you state that coroner's assistants in 

your county, being always on call and under the necessity of making 

numerous trips daily to hospitals in the county, are paid a flat rate of $60 

per month for their travel expenses. Your question is whether this proce­

dure is authorized by law or whether these -payments must be made on the 

basis of actual expenses incurred. 
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There appears to be no specific statute governing payment of the 

travel expenses of the coroner and his assistants, and they must be 

governed, therefore, by the principles of law generally applicable to travel 

expenses of public employees. 

The travel expenses of public employees has been the subject of a 

number of opinions of the Attorney General. The general principle was 

clearly stated in Opinion No. 2169, Opinions of the Attorney General for 

1930, page 1241, reading from the second paragraph of the syllabus: 

"In the absence of statutory or charter provision prohibiting 
or limiting such action, a public officer or public employee may 
lawfully be reimbursed from public funds for traveling and other 
personal expenses actually and necessarily incurred by him in the 
performance of a public duty in furtherance of a definite project 
or undertaking then under way or in immediate prospective con­
templation, provided in the exercise of a sound and proper dis­
cretion, it appears rhat the incurring of said expenses is necessary 
for the benefit of the political subdivision which the officer or 
employee serves, and in the performance of a duty enjoined or 
authorized by law. If by statute or charter provision such ex­
penses are limited the officer or employee may be reimbursed 
within the limitations allowed by such law only." 

( Emphasis added.) 

In Opinion No. 2184, Opinions of the Attorney General for 1952, 
page 794, it was said, reading the fourth paragraph of the syllabus: 

"The allowance for travel expense for which provision is 
made in Section 1611, General Code, (1901.32, Revised Code) 
may properly be based on mileage and in exceptional cases, 
where sufficient statistical data relative to the average monthly 
travel expense actually incurred by the bailiff is available to 
permit the determination of a fixed monthly amount which is 
reasonably related to such average, such allowance may be made 
in a fixed monthly amount." 

Regardless of the nwthod of payment adopted, payment may never 

exceed the amount of actual expense. If as suggested in Opinion No. 

2184, supra, the method of payment is at a flat rate based on average 

monthly expense, the rate must ·be set so that the amount paid will not 

exceed actual expense. The flat rate may be regarded as a maximum 

amount. ·when in any case actual expense does not equal the flat rate, 

then only the amount of actual expense may be paid. Opinion No. 2184, 

supra, must be qualified to that extent. 
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It is my opinion, therefore, and you are advised, that when public 

officers or employees, including assistant coroners appointed as provided 

in Section 313.05, Revised Code, are allowed from public funds reim­

bursement for travel expenses necessarily incurred by them in the per­

formance of a public duty, and when the basis for such payment is not 

specifically provided by statute, payment may be at a flat rate based upon 

average monthly expenses; but in no case may payment exceed the amount 

of expense actually incurred, and when the expense incurred by an officer 

or employee in any month does not equal the established flat rate, then 

only the amount of the actual expense and not the flat rate may be paid. 

Opinion No. 2184, Opinions of the Attorney General for 1952, page 794, 

modified. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




