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OPINION NO. 80-012 

Syllabua: 

1, 	 A board of education must provide transportation for children 
from grades kindergarten through eight who live more than two 
miles from the nonpublic school which they attend when such 
school is in compliance with the rules promulgated by the State 
Board of Education pursuant to R.C. 3301.07(D), unless such 
transportation is found to be unnecessary or unreasonable or 
would require more than thirty minutes of direct travel time, 
The local board of education has the option of providing 
transportation for students living less than two miles from such 
school or more thf'.r, thirty minutes from such school. R.C. 
3327.01. 

2, 	 The two-mile limitation set out in R.C. 3327.01 is measured from 
the school which the child attends, in the case of nonpublic 
schools, and from the school to which the child is assigned by the 
board of education, in the case of public schools. 

To: David E. LlghltlHr, Licking County Pro,. Atty., Newark, Ohio 
By: Wllllan: J. Brown, Attorney General, Aprll 17, 1980 

I have before me your request for my opinion, in which you ask the following 
questions: 

1, 	 May the Granville Exempted School District provide 
transportation for students to a nonpublic· elementary school 
which is not chartered? 

2. 	 If the answer to question one is in the affirmative, may the 
school district provide transportation to children who live within 
the two-mile limitation set out in R.C. 3327.01? 

3. 	 From what distance is this two miles measured, i.e., from the 
exempted village school or from the nonpublic schooif 

At the outset, it should be noted that the authority of boards of education is 
derived solely from statute and limited to powers expressly granted or necessarily 
implied from those expressly given. See, ~· Verberg v. Board of Education, 135 
Ohio St. 246, 20 N.E.2d 368 (1939); Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335, 166 N.E. 
230 (1929). In a well-reasoned opinion, one of my predecessors concluded that, 
absent express statutory authority, boards of education have no power to furnish 
transportation for private or parochial school students, either voluntarily or by 
contract. 1963 Op. Att'y Gen. No. 517, p. 530. Such express authority has, however, 
been provided by the 1965 amendment to R.C. 3327.01. 1965 Ohio Laws 808 (Am. 
S.B. 365, eff. Jan. l, 1966). Am. S.B. 365 was enacted to provide school children 
with safe transportation, and extended the law to cover all children attending a 
"school for which the state board of education prescribes minimum standards," thus 
including nonpublic schools. Honohan v. Holt, 17 Ohio Misc. 57, 244 N.E.2d 537 
(C.P. Franklin County 1968). 

Since a board of education may provide bus transportation for nonpublic 
school students, the resolution of your first question turns upon a determination of 
whether R.C. 3327.01 contains a reguirerr.ent that the school in question be 
chartered by the State Board of Education. The first paragraph of R.C. 3327.01 
deals with elementary school students, and provides as follows: 
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In all city, exempted village, and local school districts where 
resident school pupils in grades kindergarten through eight live more 
than two miles from the school for which the state board of education 
prescribes minimum standards pursuant to division (D) ·of section 
3301.07 of the Revised Code and to which they are assigned by the 
board of education of the district of residence or to and from the 
nonpublic school which they attend the board of education shall 
provide transportation for such pupils to and from such school except 
when, in the judgment of such board, confirmed by the state board of 
education, such transportation is unneccessary or unreasonable. 
(Emphasis added.) 

R.C. 3327.01 mandates that transportation "shall" be provided to all 
elementary students living more than two miles from the school which they attend 
in the case of nonpublic schools, and the school to which they are assigned in the 
case of public schools, unless such transportation is found to be unnecessary or 
unreasonable. R.C. 3327.01 goes on to provide: 

A board of education shall not be required to transport 
elementary. . .pupils to and from a non-public school where such 
transportation would require more than thirty minutes of direct 
travel time as measured by school bus from the collection point as 
designated by the coordinator of school transportation, appointed 
under section 3327.011 of the Revised Code, for the attendance area 
of the district of residence. 

Thus, the statutory scheme allows for some exceptions from the requirement that 
transportation to nonpublic elementary schools be provided. Furthermore, local 
boards of education are not required to transport students attending a school for 
which the State Board of Education does not prescribe minimum standards pursuant 
to R.c. 330l.07(D). 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-058. 

R.C. 3301,07(D) requires the State Board of Education to formulate "minimum 
standards to be applied to all elementary and secondary schools in this state for the 
purpose of requiring a general education of high quality." By its express terms, 
R.C. 330l.07(D) requires the State Board to prescribe standards for nonpublic 
schools, as well as public schools. Pursuant to R.C. 3301.16, the State Board must 
classify and charter individual schools. 

Read literally, R.C. 3327.01 could be construed as requiring a school board to 
provide transportation for children attending any place claiming to be a school. 
The statute does not state that a school must be chartered pursuant to R.C. 3301.16, 
but, rather, speaks in terms of schools for which the State Board "prescribes 
minimum standards." Inasmuch as the State Board of Education prescribes 
minimum standards for all schools, it could be argued that R.C. 3327.01 is 
applicable to the students of any purported school, whether or not such "school" 
even attempts to comply with the Board's standards. I do not believe, however, 
that such a result was intended by the General Assembly. In enacting a statute, it 
is presumed that a just and reasonable result is intended, and the consequences. of a 
particular interpretation may be considered in construing an ambiguous statute. 
R.C. l.47(C); R.C. l.49(E). R.C. 3321.07 prescribes that children given instruction 
other than in a public school must attend a school "which conforms to the minimum 
standards prescribed by the state board of education." Hence, transportation of 
children attending a school not in compliance with State Board standards would 
involve the expenditure of public funds in aid of a violation of the state compulsory 
education laws. On this basis, I must conclude that a literal interpretation of R.C. 
3327.0l is unwarranted. 

On the other hand, a conclusion that R.C. 3327.01 requires that a school be 
chartered is not compelled. In other instances, the General Assembly has seen fit 
to specifically include a statutory requirement that a school be "chartered." See 
R.C. 3317.024(P) (additional state funds shall be distributed to school districts for 
each pupil attending a "chartered nonpublic" school); R.C. 3317.13(A)(2) ("years of 
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service" for purpose of teacher salary schedules includes all years of service in a 
"chartered, nonpublic school"). The legislative use of certain language in one 
instance, and different language in another, may indicate that different results 
were intended. Metro olitan Securities Co. v. Warren State Bank, ll7 Ohio St. 69, 
158 N.E. 81 (1927 ; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-084. Inasmuch as the General 
Assembly has included an express requirement that nonpublic schools be chartered 
for other purposes, it may be inferred that a.different result was intended in R.C. 
3327.01. It has been stated that the authority in R.C. 3327.01 "is extended only to a 
school which meets the minimum standards provided by the state board of 
education." 1974 Op. Bureau of Inspection and Supervision No. ll, I conclude, 
therefore, that R.C. 3327.01 should be construed as authorizing the provision of 
transportation of nonpublic school students where such school is in compliance with 
the rules of the State Board of Education promulgated pursuant to R.C. 3301.07(0). 

In some cases, a school may be in compliance with State Board requirements 
and yet not be chartered. This is the situation presented in your inquiry. As you 
state in your letter, the Granville Board of Education wishes to know whether it 
can provide transportation for elementary age students attending a private school 
known as the Welsh Hills School. You further state that it is your understanding 
that this school has met all State Board standards except for minimum enrollment, 
This has been confirmed by the State Board of Education, which has informed me 
that a letter of approval to operate has been issued by the Board to the Welsh Hills 
School pursuant to 2 Ohio Admin. Code 3301-31-02(E). (A nontax supported 
elementary school may not begin operation unless prior "approval of a plan 
submitted for the total school organization and program shall have been granted by 
the superintendent of public instruction.") Rule 3301-31-02(0){1) requires a 
minimum enrollment of 60 pupils for a charter, but there may be an initial 
enrollment of 15 for the first year of operation, with annual increases until the 
minimum number is met. Rules 330l-3l-02(E)(2)-(3). The Welsh Hills School is, 
accordingly, in full compliance with state board requirements. As such, it is my 
opinion that the school is one for which "the state board of education prescribes 
minimum standards" within the meaning of that language in R.C. 3327,01. 

Your second question asks whether the school district may provide 
transportation to children living within the two mile limitation set out in R.C. 
3327.0l. In 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-156 at 2-195, it was stated that R.C. 3327.0l 
makes it "optional [for the districts] to transport elementary students who live 
within two miles of their schools." I concur in that conclusion. Thus, it is my 
opinion that a local school board is authorized to transport students living within 
the two-mile limitation found in R.C. 3327.0l For the same reasons, it is my 
opinion that, under R.C. 3327.0l, the board may choose to transport students to a 
nonpublic school even if such transportation would require more than thirty minutes 
of direct travel time. 

Your final inquiry asks from what distance the two miles is to be measured­
that is, from the exempted village school or from the nonpublic school. As I stated 
earlier in this opinion, the first paragraph of R.C. 3327.01 provides for the 
transportation of students living more than two miles from the public school to 
which they are assigned or the nonpublic school which they attend. In the case of a 
nonpublic school, then, R.C. 3327.01 clearly measures the two miles from the 
residence of the child to the nonpublic school which the child attends. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 A board of education must provide transportation for children 
from grades kindergarten through eight who live more than two 
miles from the nonpublic school which they attend when such 
school is in comp1iance with the rules promulgated by the State 
Board of Education pursuant to R.C. 3301.07(0), unless such 
transportation is found to be unnecessary or unreasonable or 
would require more than thirty minutes of direct travel time. 
The local board of education has the option of providing 
transportation for students living less the two miles from such 

July 1980 Adv. Shccu 



OAGB0-013 ATIORNEY GENERAL 2-62 

school or 
3327.01. 

more than thirty minutes from such school. R.C. 

2, The two-mile limitation set out in R.C. 33 27 .01 is measured from 
the school which the child attends, in the case of nonpublic 
schools, and from the school to which the child is assigned by the 
board of education, in the case of public schools. 




