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does not exceed the limitation of $250.00 set forth m Section 
3294, General Code." 
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As hereinabove stated, in neither of the foregoing opm10ns of my 
predecessor was any reference made to the opinion rendered in 1912 to 
the effect that the per diem authorized by Section 3294, General Code, 
must be paid from the general fund. It is my judgment, however, that 
the construction placed upon the term "township treasury'' in the 1912 
opinion is too narrow and unwarranted and that the opinions of my imme­
diate predecessor are correct. The 1912 opinion, supra, is accordingly 
overruled in so far as it held that the per diem authorized by Section 
3294, General Code, to be paid to township trustees as therein set forth 
is payable solely from the general fund. 

It is my opinion, in specific answer to your inquiry, that township 
trustees may receive compensation at the rate of $2.50 per clay for their 
services in connection with the improvement of roads with funds arising 
from the provisions of Section 5541-8, General Code, so long as such 
compensation does not exceed the limitation of $250.00 set forth in Sec­
tion 3294, General Code. 

5126. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

TOvVNSHIP TRUSTEES-UNDER SECTION 3294, G. C., EN­
TITLED TO COMPENSATION FOR ATTENDANCE AT 
ANNUAL MEETING OF STATE ASSOCIATION, WHEN. 

SYLLABUS: 

In the absence of an apparent abuse of discretion or the evidence of 
bad faith in a partiwlar case, it cannot be said as a matter of law that it 
is 1tnlm.uful for tmcmship trustees after determining the need and pro­
priety of attending the annual meeting of the State Association of Town­
ship Trustees and Clerks held in Columbus, for the purpose of discussing 
matters pertaining to the duties of tmunship trustees in carrying out thei1· 
pmuers with respect to the performing of their official duties as trustees, 
to Cl'edit themselves with the time expended in attending such a meeting 
as being "service in the business of the township" for -which they are 
entitled to per diem con~pensation in accordance with Section 3294, Gen­
eral Code. 
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CoLUMBUS, OHIO, January 30, 1936. 

Bureau of Inspection and Superuisian of Public Offices, Colt11nbus, Ohio. 

GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"You are respectfully requested to furnish this department 
your written opinion upon the following: 

May township trustees receive $2.50 per day, as provided in 
Section 3294, General Code, for attending the annual meetings 
of the State Association of Township Trustees and Clerks, held 
in Columbus? 

In this connection, we call attention to your opinion No. 
1532 of 1930, relative to compensation for township trustees 
attending meetings held within the county." 
Section 3294, General Code, reads as follows: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty 
cents for each day of service in the discharge of his duties in 
relation to partition fences, to be paid in equal proportions by 
the parties, and two dollars and fifty cents for each day of 
service in the business of the township, to be paid from the 
township treasury. The compensation of any trustee to be paid 
from the treasury shall not exceed two hundred and fifty dollars 
in any year including services in connection with the poor. Each 
trustee shall present an itemized statement of his account for 
such per diem and services, which shall be filed with the clerk 
of the township, and by him preserved for inspection by any per-

. sons interested." 

In the 1930 opinion to which you refer, which opinion will be found 
m the published Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. I, 
page 274, it is held: 

"In the absence of an apparent abuse of discretion or 
evidence of bad faith in a particular case, it cannot be said as a 
matter of law, that it is unlawful for township trustees, after 
determining the need and propriety of a conference with the 
trustees of other townships for the purpose of discussing matters 
pertaining to the duties of township trustees in carrying out their 
powers with respect to highways, cemeteries and poor relief, to 
credit themselves with the time expended in attending such a 
meeting as being 'service in the business of the township' for 
which they are entitled to per diem compensation, in accordance 
with Section 3294, General Code." 
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The doctrine of the said opinion, as stated in the syllabus quoted 
above, is directly applicable to the question submitted by you and in my 
opinion is dispositive of the question. 

While the inquiry upon which the 1930 opinion was predicated had 
to do directly with the question of whether or not township tmstees 
were entitled to the per diem compensation provided for by Section 3294, 
General Code, when meeting with other township boards of trustees 
within the county for the purpose of. considering methods and procedure 
in the constructing, widening, reconstructing or otherwise improving 
roads or the establishing and carrying on a uniform syste~ of caring for 
township cemeteries throughout the county, the conclusion reached in 
that opinion and the reasoning upon which that conclusion was based is 
applicable as well to joint meetings of boards of township trustees held 
without the county as to such meetings held within the county. 

The then Attorney General, in his opinion, after referring to the 
statute in question, and particularly to that portion of the statute which 
provides that township trustees shall receive $2.50 per day "for each day 
of service in the business of the township," stated that there had been no 
judicial pronouncement of ·just what constitutes "business of the town­
ship" in the prosecution of which township trustees should be paid. It 
was further pointed out that there was no express duty enjoined by 
statute for township trustees to cooperate with the trustees of other 
townships in the establishment or maintenance of highways or cemeteries, 
except joint cemeteries, or for the extension of poor relief. It is stated, 
however, that it is conceivable that under certain circumstances the in­
terests of the township might be furthered by such cooperation. The 
persons who are in the best position to judge of the necessity for said 
cooperation are no doubt the trustees themselves, who are charged with 
the performance of the duties. If these trustees, in the exercise of a 
sound discretion and in good faith, determine that the interests of the 
township demand the cooperation of the trustees with the trustees of 
another or other townships and a meeting is called in furtherance thereof, 
it cannot be said as a matter of law, that the trustees when attending such 
a meeting were not extending "service in the business of the township" 
for which service they would be entitled to $2.50 per day and not to 
exceed $250.00 in any one year. 

It is further stated in the course of this opinion: 

"It should at all times be remembered that the presumption 
is in favor of the proper exercise of power on the part of 
public officials and while it is conceivable that, if it is held that 
township trustees of the several townships of a county or of 
several adjoining or neighboring townships have power to hold 
joint meetings for the purpose of discussing matters pertaining 
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to the duties of said township trustees in reference to highways, 
cemeteries and poor relief, the said power may be abused and 
carried beyond reasonable demands, it seems to me that it cannot 
be laid down, as a general proposition, in the absence of any 
evidence, that the discretion of the trustees was abused or that 
their action was not taken in good faith in any particular case. 

Township trustees are elective officers. Their action with 
respect to the number of days they claim to have been doing the 
business of the township is an open book, inasmuch as they are 
required to present an itemized statement of their account for 
such per diem and services and that statement is filed with the 
clerk of the township and by him preserved for inspection by any 
persons interested. .Should this power be abused, the people of 
the district can, and no doubt would remedy the matter before it 
had gone very far, by changing the board. Anyway, the Legis­
lature has safeguarded any extensive abuse that might occur in 
this respect by limiting the amount that may be received by town­
ship trustees for per diem services to $250.00 per year. 

In specific answer to your question, I am unable to say, as a 
matter of law, that when township boards of trustees of several 
townships meet at some central point for the purpose of dis­
cussing matters pertaining to the duties of the several boards 
with respect to highways, cemeteries and poor relief, such trus­
tees are not 'on the business of the township,' and are not entitled 
to the per diem compensation fixed by statute for township 
trustees when performing services in the business of the town­
ship." 

It has been the practice for a long time, for public officials, par­
ticularly county officials, to form state organizations, and hold meetings at 
least once a year. Such organizations as the County Auditors' Associ­
ation, the Probate Judges' Association, the State Association of ·Prose­
cuting Attorneys, and others, have been maintained for years. Meetings 
are held by these associations for the discussion of problems which these 
officials constantly meet in the performance of the duties of their re­
spective offices. No doubt, much good in the public interest comes from 
such associations and their annual or periodical meetings. County officials 
draw annual salaries and their right to these salaries without deduction, 
although they are absent from their offices when in attendance at these 
meetings, has never been questioned so far as I know. In fact, it has 
been the general impression that the exchange of ideas and the com­
parison of methods and the discussion of public problems at meetings of 
this kind have resulted in considerable public benefit. There is no express 
legal basis for such organizations or for the payment of salaries or com-
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pensation to public officials for attending meetings of such organizations 
but, as is pointed out in the opinion referred to above, it cannot be said 
as a matter of Jaw that when public officials, in the exercise of a sound 
discretion and in the absence of an abuse of that discretion determine it 
to be in the public interest to meet in organizations with other officials 
for the discussion of problems attendant upon, and the discussion of 
methods pertaining to the duties of their respective offices, they should 
not be paid the legal compensation fixed by law for the performance o{ 

their public duties; and it cannot be said as a matter of law, in my 
opinion, that they are not performing "service in the business of" the 
subdivision which they represent, if in their discretion they determine 
that the public interest is served by such action. Of course, the dis­
cretion of officials in this respect, as well as any other, may be abused a11d 
carried beyond reasonable demands, but it cannot be said in my opinion, 
that the holding of a meeting once a year, and attendance at that meeting 
by township trustees for the purposes mentioned amounts to an abuse of 
discretion. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that 
in the absence of an apparent abuse of discretion or the evidence of bad 
faith in a particular case it cannot be said as a matter of law that it is 
unlawful for township trustees after determining the need and propriety 
of attending the annual meeting of the State Association of Township 
Trustees and Clerks held in Columbus, for the purpose of discussing 
matters pertaining to the duties of township trustees in carrying out their 
powers with respect to the performing of their official duties as trustees, 
to credit themselves with the time expended in attending such a meeting 
as being "service in the business of the township" for which they are 
entitled to per diem compensation in accordance with Section 3294, 
General Code. 

5127. 

APPROVAL- BONDS OF 
SCHOOL DISTRICT, 
$50,000.00. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 
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