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the language of the old, dealing specifically with the assessment of back taxes on 
account of omitted improvements, taken in connection with the form in which the 
sections appear as revised, establishes beyond doubt the conclusion that there is now 
no authority to do this. 

Accordingly, the second question submitted by the auditor is answered in the 
negative. 

3014. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BOARD OF EDUCATION-NO AUTHORITY TO EXPE~D FUNDS FOR 
RENT OF HOUSE TO BE USED AS TEACHERS' HOME-WHEN 
BOARD MAY PURCHASE REAL ESTATE FOR PURPOSE OF ERECT­
ING SUCH HOME-COST OF BUILDING CONTRIBUTED BY PRI­
VATE DONATIONS. 

A board of education is without authority to expend its funds or advance money 
for the rent and the furnishing of a house to be used as a teachers' home; but a board 
of education may, under the provisions of section 7624 G. C., purchase real estate 
as a site for the purpose of erecting such a home for school teachers employed in 
the district, when the cost of the erecting of the building has been contributed by 
private donations. 

CoLUMBUS, OHio, April 21, 1922. 

HoN. EDWARD C. STANTON, Prosecuting Attorney, Cleveland, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of a letter from your office 

signed by Hon. E. ]. Thobaben, assistant prosecuting attorney, requesting the opinion 
of this department upon the following statement of facts: 

"The board of education of Dover township rural ·school district de­
sires to know whether they would have the right to expend or rather advance 
money for the rent of and for furnishing a house to be used as a teachers' 
home. They are having great trouble in keeping teachers because of in­
sufficient housing facilities. It is their intention merely to advance this 
money and get it back by having the teachers pay the equivalent of the rent 
plus a proportion of the cost of the furnishing so that this will eventually 
be paid for." 

In reply to your inquiry you are advised that all that appears in the statutes 
upon the question of "teacherages" or buildings to be used as homes or houses for 
public school teachers, occurs in section 7624 G. C., which reads as follows: 

"When it is necessary to procure or enlarge a school site, or to purchase 
real estate to be used for agricultural purposes, athletic field or playground 
for children, or for the purpose of erecting and maintaining buildings to be 
used as homes or houses for public school teachers, when the cost of such 
erection has been contributed by private donations or for the purpose of pro­
viding an outlet to dispose of sewage from a school building or grounds, and 
the board of education and the owner of the property needed for such pur­
poses, are unable to agree upon the sale and purchase thereof, the board shall 



.ATTORNEY -GENERAL. 

make an accurate plat and description of the parcel of land which it de­
sires for such purposes, and file them with the probate judge, or court of 
insolvency of the proper county. Thereupon the same proceedings of ap­
propriations shall be had which are provided for the appropriation of pri­
vate property by municipal corporations." 
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In your inquiry you indicate it is the desire of the board of education in ques­
tion "to advance this money and get it back by having the teachers pay the equiva­
lent of the rent plus a proportion of the cost of the furnishing, Eo that this will 
eventually be paid for." That is to say, the board of education desires to rent and 
furnish a house not for the purpose of school rooms, but to be used as a teachers' 
home in the district where the teachers are employed. If the board of education is 
to advance this money, as you indicate, and get it back by having the teachers pay 
rent to the board of education, apparently the board of education would be investing 
its funds for a purpose other than that which is authoriz~d by law. Investigation 
shows that the question of "erecting and maintaining buildings to be used as homes 
or houses for public school teachers" was the real subject in House Bill 761, as passed 
by the 83d General Assembly on February 4, 1920, and filed in. the office of the 
Secretary of State on February 19, 1920. This bill amended section 7624 in the 
manner in which it is quoted above, but it will be noted that the authority of the 
board of education under section 7624, as it now reads, is only that a board of 
education may appropriate private property by process of law 

"when it is necessary * * * to purchase real estate * * * for the 
purpose of erecting and maintaining buildings to be used as homes or houses 
for public school teachers, when the cost of such erection has been contrib­
uted by private donatious * * *." 

The effect of this is that in a community where the building has been furnished 
or the cost of erecting such building has been furnished by private donations, the 
board of education •. desiring to use such building as a teachers' home for that dis­
trict, may purchase real estate to be used as a site for such building, the cost of 
which has been contributed by private donations. A board of education is not 
permitted to invest its funds unless authorized to do so by specific grant appearing 
in the law. Thus it was held in Opinion 1111, issued on April 2, 1918, appearing at 
page 497, Vol. I, Opinions of the Attorney-General for 1918, that: 

"A board of education is not authorized to invest funds at its disposal." 

While the necessity for a teacher~· home of this kind in a certain district might 
be great and it is commendable for a board of education to consider proper housing 
facilities for its employed personnel, the General Assembly, so far has not given 
any authority to a board of education to go beyond the limits appearing in section 
7624 G. C., and if proper authority for action of this kind were desired, it is the 
subject for future legislative enactment. 

Bearing upon the authority of hoards of education, your attention is invited to 
the very recent decision of the Supreme Court in the case of State of Ohio ex rei. 
Clark vs. Cook, decided November 22, 1921, the second branch of the syllabus read­
ing as follows: 

"2. Boards of education, and other similar governmental bodies, are 
limited in the exercise of their powers to such as are clearly and distinctly 
granted. • (State ex rei. Locher, Prosecuting Attorney, vs. Menning, 95 Ohio 
State, 97, approved and followed.)" 
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In reply to your inquiry you arc advised that it is the opinion of this depart­
ment that a board of education is without authority to expend its funds or ad­
vance money for the rent of and the furnishing of a house to be used as a teachers' 
home; but a board of education may, under the provisions of section 7624 G. C., 
purchase real estate as a site for the purpose of erecting such a home for school 
teachers employed in the district, when the cost of the erecting of the building has 
been contributed by private donations. 

Respectfully, 

" JoHN G. PRICE, 
A ttomey-General. 

3015. . 
COUNTY BOARD OF EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY FROM 

ONE SCHOOL DISTRICT TO ANOTHER-SECTION 4692 G. C. AP­
PLIES-NO PROVISION IN SAID SECTION FOR PETITION OF ELEC­
TORS FOR TRANSFER EXCEPT REMONSTRANCE. 

Where it is desired to transfer certain territory from one school district to an­
other school district in the same county school district and within the jurisdiction of 
the same county board of education, the provisions of section 4692 G. C. apply. There 
is no provision in section 4692 G. C. for any petition on the part of the electors, the 
only provision in such section- being that a reuwnstrance and not a petition can be 
filed with the county board of education. 

CoLUMBUS, OHIO, April 21, 1922. 

RoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, as Director of Edu­
cation, Columbus, 0/zio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 

opinion upon the following: 

"1. A petition has been filed with the county board of education of 
Fairfield county praying that certain territory be transferred from a town­
ship rural school district to a village school district, both districts being a 
part of the Fairfield county school district and within the jurisdiction of the 
Fairfield county board of education. The village school district above men­
tioned does not belong to that class of school districts which have a popula­
tion of 3,000 or more and which are known as exempted village school dis­
tricts. Under what section of the General Code can such a transfer be made 
by the county board of education? 

"2. If seventy-five per cent of the electors in the territory sought to 
be transferred in the above case petition the county board, asking that such 
transfer be made, is it mandatory upon the county board to make such 
transfer; or in other words, do any of the provisions of section 4696 G. C. 
apply in making such a transfer as the one mentioned above?" 

Section 4692 G. C. (106 0. L., 396) reads in part as follows: 

"The county board of education may transfer a part or all of a school 
district of the county school district to an adjoining district or districts of 
the county school district. * * * * nor shall such transfer take effect 


