
2-238OAG 92-058 Attorney General 

OPINION NO. 92-058 
Syllabus: 

The ballot language of a levy proposed pursuant to R.C. 5705.2l(A) for 
the purpose of operating a cultural center may identify by name the 
particular cultural center for which the proceeds of the tax will be 
used. 

To: Jeffrey M. Welbaum, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 29, 1992 

You have requested an opinion as to whether the ballot language of a levy 
proposed pursuant to R.C. 5705.2l(A) may identify the purpose of the lev:, as the 
operation of a specific, existing cultural center. R.C. 5705.2l(A), as recently 
amended by Sub. H.B. 471, ll9th Gen. A. (1992) (eff. July 21, 1992), provides that 

the board of education of any city, local, exempted village, or 
joint vocational school district, by a vote of two-thirds of all its 
members may declare by resolution that the amount of taxes which 
may be raised within the ten-mill limitation by levies on the current 
tax duplicate will be insufficient to provide an adequate amount for 
the necessary requirements of the school district, that it is necessary 
to levy a tax in excess of such limitation for one of the purposes 
specified in division (A), (D), (F), (H), or (DD) of section 5705.19 of the 
Revised Code or for the purpose of operating a cultural center, and 
that the question of such additional tax levy shall be submitted to the 
electors of the school district at a special election on a day to be 
specified in the resolution. 

R.C. 5705.21(8) requires, inter alia, that "the resolution shall be confined to a 
single purpose and shall specify ... the purpose thereof." Thus, the board of education 
must declare the purpose of the tax levy in the resolution. 

Statutory Requirements for Ballot Language 

R.C. 5705.25, which pursuant to R.C. 5705.2l(B) governs the submission of a 
resolution under R.C. 5705.2l(A) to the electors, provides, in relevant part, that 

[tlhe form of the ballots cast at an election held pursuant to 
division (A) of this section shall be as follows: 

"An additional tax for the benefit of (name of 
subdivision ... ) .... for the purpose of (purpose stated in the 
resolution) .... at a rate not exceeding ... mills for each one dollar of 
valuation, which amounts to (rate expressed in dollars and cents).... For 
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each one hundred dollars of valuation, for. ... (life of indebtedness or 
number of years the levy is to run) .... " (Emphasis added.) 

Thus, the purpose of the proposed tax as set forth in the resolution must be stated in 
the ballot language. See 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-020 (syllabus, paragraph one) 
("[e]ach proposal printed upon the ballot, as prescribed by Section 5705.25, Revised 
Code, must conform to and be expressed in the wording specifically prescribed by 
[R.C. 5705.25]"). 

It is clear that the statement of the purpose of a proposed tax levy as set 
forth in the resolution and the ballot language must conform and be limited to the 
purposes authorized by statute. See generally 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-103. 
1965 Op. Att'y Gen. No. 65-187 discussed a tax levy for garbage collection proposed 
to be placed on the ballot by the taxing authority of a subdivision pursuant to the 
provisions of R.C. 5705.19, authorizing a tax for "current expenses of the 
subdivision." The opinion concluded that ballot language providing that the proceeds 
of a levy for "current expenses" could be used only for garbage collection was 
improper because the statute permitting the tax did not authorize the subdivision to 
limit the use of the tax proceeds to a particular type of expense within the larger 
category of current expenses. See generally 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-069 at 
2-288 n. l. 

Although the proceeds of a general levy for current expenses must be 
available for all current expenses of a subdivision, a special levyl may be 
restricted by ballot language to particular uses. See, e.g., Op. No. 90-069 at 
2-292 ("the county commissioners are not prohibiLed from using language in the 
resolution and on the ballot that provides more specifically than the statutory 
language the uses for which moneys generated by a levy under R.C. 5705.24 may be 
expended"). Therefore, both the resolution and the ballot language for a tax 
proposed under the authority of R.C. 5705.21(A) may set forth as the purpose of the 
tax the operation of a particular cultural center, identified by name. In fact, ballot 
language that identifies the particular cultural center to receive tax proceeds 
informs the electors of the exact purpose of the tax. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that the 
ballot language of a levy proposed pursuant to R.C. 5705.21(A) for the purpose of 
operating a cultural center may identify by name the particular cultural center for 
which Lhe proceeds of the tax will be used. 

1 "Special levy" is not expressly defined by statute for purposes of R.C. 
Chapter 5705. However, "special levy" is the term applied to a levy for a 
specific purpose, as opposed to a general levy for current expenses. See, 
e.g., 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-024 at 2-85 ("[s]ince the levy was not 
declared to be a levy for current expenses, it is a special levy"); 1963 Op. 
Att'y Gen. No. 154, p. 240 (syllabus, paragraph two) ("[a] levy under Section 
5705.191, Revised Code, 'for the purpose of supplementing the General Fund 
for current expenses ... for the purpose of making an appropriation for Child 
Welfare Services' is a special levy"); see also 1962 Op. Att'y Gen. No. 
2997, p. 337. Since a levy pursuant to R.C. 5705.21(A) is for a particular 
purpose, as opposed to a levy for current expenses in general, it is a special 
levy. 
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