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OPINION 65-10 

Syllabus: 

1. The board of education of a city, exempted village, or 
local school district may not, as part of its curriculum, teach 
certain subjects to pupils who live in the district but who at­
tend private or parochial schools for the majority of their 
classes. 

2. Only those pupils who are enrolled in regular day classes 
may be included in calculating school membership under Section 
3317.03, Revised Code, for purposes of receiving state founda­
tion money. 

3. Under Section 3313.77, Revised Code, a local school 
district may, upon request and the payment of a reasonable fee, 
permit parochial school students to use its classrooms for in-
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structions in any branch of education, learning, or the arts, 
when such classrooms are not being used by the board for regu­
lar school purposes. 

4. If, upon a grant of permission from a local school dis­
trict, private or parochial school students use local district 
school facilities for purposes of holding classes to give in­
s~ructions in any branch of education, learning, or the arts, 
such classes need not be open to the general public. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 25, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

11 1. May a local school district, as 
part of its curriculum, teach certain sub­
jects to pupils who live in the district but 
who attend parochial schools for the majority
of their classes? The local school district 
would be required to keep attendance records 
and grades for such students. 

112. Can these part-time students be in­
cluded in calculating student population for 
purposes of receiving state foundation money? 

"3. May a local school district permit
parochial school students to use its class­
rooms when they are not being used by the 
board for regular school purposes? 

"Section 3313.77, Ohio Revised Code, pro­
vides, in subparagraph A, that rooms, where 
not in actual use for school purposes, may 
be used for, '***giving instructions in 
any branch of education, learning or the 
arts. 1 Subparagraph B provides that these 
rooms may be used for, '***holding edu­
cational, religious, civic, social or 
recreational meetings***·' However, edu­
cational uses under subparagraph B must be 
open to the public, whereas there is no 
such requirement for giving instructions 
in any branch of education under subparagraph
A. If otherwise permissible, would teaching
parochial school students in public school 
classrooms fall under subparagraph A or sub­
paragraph B? 11 

Section 3313.48, Revised Code, is pertinent to the first 
question presented in your request, and that section provides
in part that: 

"The board of education of each city, ex­
empted village, and local school district shall 
provide for the free education of the youth of 
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school age within the district under its juris­
diction, at such places as will be most con­
venient for the attendance of the largest num­
ber thereof. Every day school so provided 
shall be open for instruction with pupils in 
attendance for not less than one hundred seventy­
six days in each school year, less the number of 
days the school is closed .as a result of public 
calamity, as provided in section 3317.01 of the 
Revised Code. Each day for grades seven through 
twelve shall consist of not less than five clock 
hours with pupils in attendance, except in such 
emergency situations, including lack of class­
room space, as shall be a~proved by the state 
board of education. * * *' 
The purpose of this section of the Revised Code is to pro­

vide for the free education of the youth of Ohio, and to pro­
vide certain minimum standards for the school year and school 
day in which such educational program is offered. The effect 
of this section of the Code is that the board of education of 
each city, exempted village, and local school district is re­
quired to provide a free educational program consisting of five 
clock hours of one hundred seventy-six days in each school year,
for the youth of school age residing within its jurisdiction. 

In Opinion No. 517, Opinions of the Attorney General for 
1963, which held that city, local, and exempted village school 
district boards of education have no authority to furnish trans­
portation to private and parochial school students either vol­
untarily or by contract, I pointed out that: 

"The extent of the powers and duties of 
boards of education has been the subject of 
a number of court cases in Ohio. Without 
exception the cases hold that the authority 
of boards of education is derived solely from 
statute and is limited to those powers ex­
pressly given to them and to powers neces­
sarily implied from those powers expressly 
granted. Board of Education v. Best, 52 Ohio 
St., 469; State, ex rel Clarke v. Cook 103 
Ohio St., 465; Schwing v. McClure, 120 Ohio 
St., 335; Verberg v. Board of Education, 135 
Ohio St., 246; Board of Education v. Board 
of Education, 167 Ohio St., 543; Boarc:ic)fEdu­
cation v. State Board, llp Ohio App. 515. 11 

In view of Section 3313.48, supra, and the case law 
just cited, it is apparent that a board of education of 
a ..city, exempted village, or local district is required 
to provide a .free education for residi;nt high schoo.l pupils_
in high schools open for instruction for f"ive block hours of 
one hundred seventy-six school days in each school year, pur­
suant to the authority vested in it by Section 3313.48, Revised 
Code, supra; but in the absence of express provision or ne·ces­
sary implication, such board has no authority to provid~ an 
educational program that is inconsistent with these standards. 

In several instances the General Assembly has seen fit to 
make provision for a variation in the educational program. 
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Section 3313,52, Revised Code, gives boards of education the 
authority to establish evening schools, which those persons 
more than twenty-one years of age may be permitted to attend 
upon payment of tuition; Section 3313,53, Revised Code, pro­
vides that boards of education may establish manual training,
industrial arts, domestic science., and commercial departments, 
and agricultural, industrial, vocational and trade schools, and 
kindergartens; Section 3313.54, Revised Code, provides that upon 
proper application a board of a school district may establish 
and conduct an Americanization school; Section 3313,55, Revised 
Code, provides for schools for tubercular children to be es­
tablished by boards of education; Section 3313.56, Revised 
Code, provides that the board of education of any city, ex­
empted village, or local school district may establish and 
maintain part-time schools or classes for the further educa­
tion of children who are employed on age and schooling cer­
tificates; and Section 3317.04, Revised Code, provides that 
the state board of education may establish separate standards 
and regulations for the education of children of migrant work­
ers. Nowhere in the Revised Code is there express provision 
made for a part-time educational program for those who attend 
private or parochial schools for the majority of their classes. 
Therefore, if a board of education has the power to establish 
such a program, such power must be implied from the powers which 
it has been expressly granted. 

It is generally accepted in this State that an exception 
to a statute amounts to an affirmation of the application of 
its provisions to all other cases not excepted, and excludes 
all other exceptions. Barnfit v. Winans, 3 Ohio, 135; Lima 
v. Cemetery Association, 42 Ohio St., 128; Powell v. K6ehler, 
52 Ohio St. 103;-Richards v. The Market Exchange Bank Co--!..L 81 
Ohio St., 348; Ransom v. New York C. and St. L. Ry. Co. 93 Ohio 
St., 223; Kroff v. Amrhein, 94 Ohio St., 282; McVeigh v. Fetter­
man, 95 Ohio St., 292; DuBois v. Coen, 100 Ohio St., 17; Swetland 
v. Miles, 101 Ohio St., 501. Therefore, since the General As­
sembly has prescribed the minimum number of school days and 
class hours to be contained in the high school educational pro­
grams offered by the cities, exempted villages, and local school 

cll.stricts of this State, and since express exceptions have been 
made to the application of these minimum standards, all other 
exceptions should be deemed to be excluded. It is therefore 
apparent that authority to conduct a part-time educational pro­
gram for high school pupils of the district, who attend private 
or parochial schools for the majority of their classes, can­
not be implied from those powers expressly granted. 

It is my opinion that the plan presented in your request, 
by which parochial school students would be allowed to attend 
a public school on a part-time basis in order to take certain 
subjects which are a part of the regular curriculum of such 
public school, is in essence a plan to establish a part-time
educational program for the benefit of such students. Even 
though this plan does not involve establishing separate classes 
for such students, it does require that an exception be made to 
the prescribed academic program which local boards of education 
are authorized to conduct, and for such an exception there is 
neither express nor implied authority. 

The second question which you have presented for my de­
termination is whether or not such part-time students may be 
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included in calculating student population for purposes of re­
ceiving state foundation money. Section 3317.03, Revised Code, 
sets forth the procedure to be followed in the certification 
of average daily membership figures. This section provides in 
its parts here pertinent that: 

"The superintendent of schools in each county, 
city, and exempted village school district shall, 
for the schools under his supervision, certify to 
the state board of education on or before the 
twenty-fifth day of October in each year the total 
average daily membership in regular day classes 
for the first two full schooi weeks of said month 
of October for kindergarten, for grades one through 
eight and for grades nine through twelve in each 
school under his supervision. In each school there 
shall be maintained a record of school membership 
which record shall accurately show, for each day 
the school is in session, the actual membership 
enrolled in regular day classes. ***For each 
school week, the aggregate days of membership for 
any school shall be determined by adding the total 
number of days of attendance for the days in ses­
sion of all pupils lawfully in membership to the 
total number of days of absence for such pupils. 
The average daily membership figure shall then 
be determined by dividing the figure representing 
the aggregate days of membership by the number of 
days in session. For the purpose of this section, 
"number of days in session" is the total number 
of days the school was actually open for instruc­
tion." 

The above quoted section of the Revised Code states that 
those "pupils lawfully in membership" are to be counted in 
computing the average daily membership figures. Since I con­
cluded in my answer to your first question that a board of edu­
cation is without authority to establish such a pro?rram, such 
part-time students are not "lawfully in membership. ' Therefore, 
I am of further opinion that they cannot be included in cal­
culating student population for purposes of receiving state 
foundation money. 

I might also add that since the legislature spoke of daily 
membership and days of attendance in Section 3317.03, Revised 
Code, this indicates to me that it contemplated the inclusion 
of only those students who attend the respective schools on 
a full-day or full-time basis. 

The answer to your third question is contained in the pro­
visions of Section 3313.77, Revised Code. That section pro­
vides in part: 

"The board of education of any city, ex­
empted village, or local school district shall, 
upon request and the payment of a reasonable 
fee subject to such regulation as is adopted 
by such board, permit the use of any school 
house and rooms therein and the grounds and 
other property under its control, when not 
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in actual use for school purposes, for any
of the following purposes: 

"(A) Giving instructions in any branch 
of education, learning, or the arts; 

"(B) Holding educational, religious, 
civic, social, or recreational meetings and 
entertainments, and for such other purposes 
as promote the welfare of the community; pro­
vided such meetings and entertainments shall 
be non-exclusive and open to the general pub­
lic;" 

This section explicitly states that a board of education 
of a city, exempted village, or local school district may, 
upon request and the payment of a reasonable fee, permit the 
classrooms and other facilities of a school within its juris­
diction to be used for the purposes stated therein. Subpara­
graph (A) states simply that one of the purposes for which such 
facilities may be used is for giving instruction in any branch 
of education, learning, or the arts. Subparagraph (B} includes 
the holding of educational, religious, civic, social, or recrea­
tional meetings and entertainments among the purposes for which 
a board of education may permit the facilities of a school with­
in its jurisdiction to be used. However, the latter subpara­
graph contains a proviso stating that "such meetings and enter­
tainments shall be nonexclusive and open to the general public." 

It is a.generally accepted ·rule of statutory constuction 
that unless a contrary intention clearly appears, a proviso 
is to be construed with reference to the paragraph immediately 
preceding it. Zumstein v. Mullen, 67 Ohio St., 382; Buckman 
v. State, 81 Ohio St., 171; State ex rel Shively v. Lewis, 15 
N. °P,""7N.S.), 582. Accordingly, the proviso contained in sub­
paragraph (B) of Section 3313.77, Revised Code, pertains solely 
to that subdivision of which it is a part, and does not operate 
as a restriction upon the provision of subparagraph (A). There­
fore, the only question to be determined is whether the use to 
which the classrooms are to be put is properly classified under 
subparagraph (A), as for inst:ruction in a branch of education, 
learning, or the arts, or whether it is properly included under 
subparagraph (B), as for those meetings to which reference is 
made therein. 

If, as I presume from the first question contained in your 
request, the school facilities are to be used for the purpose 
of giving instruction in certain subjects which are normally 
a part of a high school curriculum, it is my opinion that sub­
paragraph (A) of Section 3313.77, Revised Code, is controlling,
and that such classes are not subject to the proviso contained 
in subparagraph (B), and need not be open to the general public. 

Therefore, it is my opinion and you a·re hereby advised 
that: 

1. The board of education of a city, exempted village, 
or local school district may not, as part of its curriculum, 
teach certain subjects to pupils who live in the district but 
who attend private or parochial schools for the majority of 
their classes. 
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2. Only those pupils who are enrolled in regular day
classes may be included in calculating school membership under 
Section 3317.03, Revised Code, for purposes of receiving state 
foundation money. 

3. Under Section 3313.77, Revised-Code, a local school 
district may, upon request and the payment of a reasonable 
fee, pennit ·parochial school students to use its classrooms 
for instructions in any branch of education, learning, or 
the arts, when such classrooms are not being used by the board 
for regular school purposes. 

4. If, upon a grant of permission from a local school 
district, private or parochial school students use local dis­
trict school facilities for purposes of holding classes to 
give instructions in any branch of education, learning, or 
the arts, such classes need not be open to the general public. 




