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OPINION NO. 66-074 

Syllabus: 

Military personnel based in Ohio, as well as their wives 
and children, who intend to return to their home state, are 
nonresidents and may operate a motor vehicle in Ohio without 
obtaining an Ohio operator's license, provided they are le­
gally and properly licensed in the state of their residence. 

To: Fred Rice, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 6, 1966 

I have before me your request for my opinion relating to 
certain regulations of the Bureau of Motor Vehicles. Briefly, 
your question can be summarized as follows: 

Inasmuch as Ohio based military personnel 
are exempted from the requirements of Ohio driver 
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license laws so long as they are properly licensed 
in their home state and maintain that state as 
their residence, is it legal to compel members of 
the families of said servicemen to obtain Ohio 
driver licenses? 

Regarding domicile generally, Section 3103,02, Revised 
Code, provides that as between husband and wife, the husband 
chooses the place of abode, and similarly Section 2151.06, 
Revised Code, provides that children have the same residence 
as their parents. Therefore, it would seem to follow that 
the wives and children of servicemen would not lose their 
residence or acquire a new residence because of the military 
assignments of their husbands or fathers. 

Section 4507.04, Revised Code, provides in pertinent part 
as follows: 

"Nonresidents, permitted to drive upon 
the highways of their own states, may operate 
any motor vehicle upon any highway in this 
state without examination or license under 
sections 4507.01 to 4507,39, inclusive, of 
the Revised Code***" 

My predecessor, in Opinion No. 2271, Opinions of the Attorr,ey 
General for 1961, at page 296, f'ur·ther comment;ed on nonresident 
motor vehicle regulations. In that Opinion, tha term "nonresideri,.:~ 
was deter-mined to include persons from another state who reside in 
Ohio temporari.ly and intend to return to their home state. The 
Opinion also stated that an out-of-state married student attending 
a university in Ohio, who intends to return to his home statP, 1c 
a nonresident and may operate a motor vehicle in Ohio if he has 
a permit to drive upon the highways of his own state. 

I am in full accord with my predecessor's interpretation 
of the Ohio nonresident motor vehicle law, and it is my belief 
that such interpretation should be extended to the present 
question relating to Ohio based military personnel. Furthermore, 
in light of the provisions of Sections 3103.02 and 2151.06, suprR, 
I see no reason for differentiating between servicemen and thei:;--· 
wives or children. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised 
that military personnel based in Ohio, as well as their wives 
and children, who intend to return to their home state, are 
nonresidents and may operate a motor vehicle in Ohio without 
obtaining an Ohio operator's license, provided they are legally 
and properly licensed in the state of their residence. 
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