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VACANCIES OCCURRING IN BOARD OF EDUCATION TO BE 

FILLED PURSUANT TO 3313.11, R.C.-WHICH IS EXCEPTION 

TO 3.02, R.C.-§§3313.11, 3.02, R.C. 

SYLLABUS: 

Vacancies occurring in a board of education are to be filled pursuant to the pro­
visions of Section 3313.11, Revised Code, which operates as a special exception to the 
general provisions of Section 3.02, Revised Code, which latter section does not apply 
to the filling of vacancies in boards of education. 

Columbus, Ohio, August 7, 1961 

Hon. Geo. C. Steinemann, Prosecuting Attorney 

Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads as 

follows: 

"This office has been requested to give an opinion on the 
length of time to be served by an appointee to a District Board 
of Education when appointed by said Board to fill a vacancy 
and specifically whether such appointee serves for the entire 
unexpired term or only until a successor is elected at the next 
general election and qualifies for the position. 

"Section 3313.11 of the Ohio Revised Code, effective January 
1, 1954, provides for the creation and the ,filling of vacancies on 
a board bf education and states 'A majority vote of all the 
remaining members of the hoard may fill any such vacancy for 
the unexpired term'. 

https://R.C.-��3313.11
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"This would seem to dispose of the matter and Section 
3.02 effective October 1, 1953, dealing with the term to be served 
by an appointee to an elective office, provided that when an 
elective office became vacant and was filled by appointment such 
appointee held the office until his successor was elected and 
qualified. Unless otherwise prmiided by law such successor was 
to be elected for the unexpired term at the next general election. 

"However, Section 3.02 was amended effective January 1, 
1956, the words 'unless otherwise provided by law' were deleted, 
and the result is a manadory provision that the successor be 
elected for the unexpired term at the next general election. 

"The question presented is whether or not the provisions of 
Section 3.02 as effective January 1, 1956, control over the terms 
of Section 3313.11 as effective January 1, 1954." 

The question you have presented is, essentially, which of two statutes 

controlling the same subject matter should control the facts in your 

request when the statutes are in conflict. I note that Section 3.02, Revised 

Code, is a general statute which covers all elective offices in this state 

and provides the means whereby vacancies in such offices may be filled. 

This statute reads, in part, as follows: 

"\,Vhen an elective office becomes vacant and is filled by 
appointment, such appointee shall hold the office until his succes­
sor is elected and qualified ; and such successor shall be elected for 
the unexpired term, at the first general election for the office 
which is vacant that occurs more than forty days after the 
vacancy has occurred; * * ,:,,, 

The statute with which this section 1s 111 conflict is Section 3313.11, 

Revised Code. This section is a special statute designed solely for filling 

vacancies in boards of education. It reads, in part, as follows: 

"* * ,:, A majority of all the remaining members of the 
board may fill any such vacancy for the unexpired term." 

In construing these statutes, and determining which should control 

the facts in your request, reliance may be had on the general principle of 

statutory construction providing that special statutes control over general 

statutes when both govern the same subject matter. This principle was 

enunciated by the Supreme Court of Ohio in Fisher Bros. Co. v. Bowers, 

166 Ohio St., 191 at 196, as follows: 
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"We have held so many times that it has become axiomatic 
that a special statutory provision which applies to a specific 
subject matter constitutes an exception to a general statutory 
provision covering other subject matter as well as the specific 
subject matter. State, e.i- rel, Steller et al., Trustees, v. Zangerle, 
Aud., 100 Ohio St., 414, 126 N. E. 413; State, e.i- rel, Elliott Co., 
v. Connar, Supt., 123 Ohio St., 310, 175 N. E., 200 Acme En­
gineering Co., v. Jones, Admr., 150 Ohio St., 423, 83 N. E. (2d), 
202; Johnson v. United Enterprises, Inc., ante, 149." 

While I would not hesitate to hold that the provisions of Section 

3313.11, Revised Code, as a special statute designed only for filling 

vacancies on a board of education should control over Section 3.02, Revised 

Code, the general statute for filling vacancies in any elective office, I 

believe there is further evidence that this is the correct interpretation of 

the legislative intent. Prior to 1951, Section 3313.11, Revised Code, 

which was then Section 4832-10, General Code, read as it does now. In 
1951 the General Assembly in 124 Ohio Laws, 106, changed the final 

sentence of this section to read as follows : 

"* * * A majority vote of all the remaining members of the 
board may fill any such vacancy until the next regular municipal 
election at which time a member shall be elected to serve the 
unexpired term." 

In 1953, however, the General Assembly in 125 Ohio Laws, 516, 

changed this section, which had become Section 3313.11, Revised Code, 

so that the final sentence reads in the same form it does now, i.e., vacancies 
in a board of education to be filled by majority vote of the remaining 

members for the unexpired term of that vacancy. This would seem to 

reflect the intention of the General Assembly to discard for boards of 

education the system provided in Section 3.02, Revised Code, and to 

retain the filling of the vacancy for the complete unexpired term. Although 

as you point out in your request, Section 3.02, Revised Code, was amended 

in 1956, to delete the words "unless otherwise provided by law" the 

present provisions of Section 3313.11, Revised Code, were not changed 

and, therefore, the general presumption against an implied repeal of any 

statute tends to support the conclusion I have reached. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that 

vacancies occurring in a board of education are to be filed pursuant to 

the provisions of Section 3313.11, Revised Code, which operates as a 
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special exception to the general provisions of Section 3.02, Revised Code, 

which latter section does not apply to the filling of vacancies in boards of 

education. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




