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BRIDGES, LOCATED ON STATE HIGHWAY WITHIN MUNICI­

PALITY, COUNTY COMMISSIONER OBLIGATION TO COK­

STRUCT, BOND ISSUE, BORROWING FUNDS, PLEDG?, OF 

FUNDS-§§5591.02, 5591.21, RC. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, the board of county 
commissioners has the primary obligation for the construction of a necessary bridge 
on an existing state road located within a municipal corporation in the county. 

2. Pursuant to Section 5591.21, Revised Code, the board of county commissioners 
may submit to the electors the question of issuing county bonds for the construction 
of a necessary bridge on an existing state road located within a municipal corporation 
in the county. 

3. The board of county commissioners is without authority to pledge road, 
bridge or ditch funds for a period of years to enable them to borrow from local 
lending agencies without advertisement to provide funds for the construction of a 
necessary bridge on an existing state road located within a municipal corporation 
in the county. 

Columbus, Ohio, January 21, 1960 

Hon. Theodore Lutz, Prosecuting Attorney 

Richland County, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of Commissioners of Richland County have re­
quested that I inquire of you concerning their obligations or lia­
bilities to construct and pay for a bridge over Rocky Fork Creek 
which passes through the City of Mansfield and empties into 
Mohican River outside Richland County. 

"The source of Rocky Fork Creek is from several tributaries 
arising west and north of the City of Mansfield some of which are 
outside Richland County. 

"For many years a bridge extended over Rocky Fork Creek 
on Wayne Street within the City of Mansfield. In recent months 
the bridge collapsed and Wayne Street in the City of Mansfield 
is now closed to traffic awaiting the reconstruction of the bridge. 
State Route 545 extends over and through \Vayne Street and 
across the Rocky Fork Creek at the location of the collapsed 
bridge. 
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"In recent weeks a plan has been formulated by the State 
Highway Department for construction of new sub-structure and 
super-structure for the vVayne Street bridge at an estimated cost 
of $65,234.00, to which cost it is understood that the Federal 
Government will contribute 50% and the local sub division the 
other 50%. 

"The County Commissioners state that they have lately been 
advised that the county is not by law required to construct a bridge 
in such location but that it is an obligation of the municipal corpo­
ration. One other question in regard to this construction troubles 
the Commissioners: If the law is settled that the reconstruction 
of the Wayne Street bridge is an obligation of Richland County, 
how may the county's share of approximately $33,000.00 of the 
estimated cost be provided? 

"The general funds and the road and bridge fund of Rich­
land County do not have sufficient balances to permit the county 
to make such expenditure of $33,000.00. 

"Must there be a voted bond issue or may the county pledge 
road and bridge funds or ditch funds for a period of years to 
enable them to borrow from local lending agencies without adver­
tisement? 

"Your opinion upon these questions will be of material help to 
us in solving this important matter." 

The opinion of Sutliff, J. in the case of Hunter v. Commissioners, 10 

Ohio St., 515, reads in part as follows: 

"The county is * * * a mere political organization of certain 
of the territory within the state, particularly defined by geograph­
ical limits, for the more convenient administration -0f the laws and 
police power of the s1:ate, and for the convenience of the inhabi­
tants * * *." 
In considering the inquiries of responsibility for a bridge on an exist­

ing state route within a municipal corporation and the financing of same, 

the language of Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, is plainly 

pertinent. 

Section 5591.02, Revised Code, provides: 

"The board of county commissioners shall construct and keep 
in repair all necessary bridges in municipal corporations not hav­
ing the right to demand and receive a portion of the bridge fund 
levied upon property within such corporations, on all state and 
county roads and improved roads which are of general and public 
utility, running into or through such municipal corporation." 
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Section 5591.21, Revised Code, provides in part: 

"The board of county commissioners shall construct and keep 
in repair necessary bridges over streams and public canals on or 
connecting state, county, and improved roads, except only such 
bridges as are wholly in municipal corporations having by law the 
right to demand, and do demand and receive, part of the bridge 
fund levied upon property therein. If they do not demand and 

· receive a portion of the bridge tax, the board shall construct and 
keep in repair all bridges in such municipal corporations. The 
granting of the demand made by any municipal corporation for 
its portion of the bridge tax is optional with the board. 

"* * * * * * * * *" 
(The exception noted in Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, 

does not apply in this instance.) 

Section 723.01, Revised Code, pertaining to the general authority of 

a municipal corporation with regard to streets and bridges, reads as follows: 

"Municipal corporations shall have special power to regulate 
the use of the streets. The legislative authority of such municipal 
corporation shall have the care, supervision, and control of public 
highways, streets, avenues, alleys, sidewalks, public grounds, 
bridges, aqueducts, and viaducts within the municipal corpora­
tion, and shall cause them to be kept open, in repair, and free from 
nuisance." 

As to your first question of responsibility for a necessary bridge on an 

existing state road within a municipality, I direct your attention to Opinion 

No. 471, Opinions of the Attorney General for 1951, page 211, the second 

paragraph of the syllabus reading: 

"A county primarily is obligated to keep in repair necessary 
bridges over streams and public canals on or connecting state and 
county roads within the limits of municipal corporations." 

At page 219 it is stated: 

"* * * although the repair of bridges erected on state and 
county highways within municipal corporations is a joint obliga-
tion of the county and the municipality, particularly where one 
seeks to impose upon either or both liability for neglect to keep in 
repair such bridges, existing statutes affix the primary obligation 
to repair such bridges upon the counties." (Emphasis added) 

Another of my predecessors, in Opinion No. 790, Opinions of the 

Attorney General for 1957, page 312, held that the duty to maintain a side­

walk which is part of a bridge located in a municipality on a state highway 

rests secondarily on the municipality. 
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Allowing for the option to reconstruct bridges by municipalities as 

qualified by Sections 5591.02 and 5591.21, supra, the intent of the legisla­

ture appears to be indicated by the permissive language of Section 133.16, 

Revised Code, involving the question of issuing bonds for such bridges on 

state highways within municipalities, which language reads in part: 

"When the director of highways finds it necessary to recon­
struct, in whole or in part, the bridges on existing highways within 
any city, and the order of the board of tax appeals finds that the 
existing debt and tax limitations make it impossible to issue bonds 
for such purpose, the legislative authority of such city, in accord­
ance with law, may place before the electors of such city the ques­
tion of issuing bonds for the purpose of necessary reconstruction, 
in whole or in part, of bridges on existing highways, * * * " 
( Emphasis added) 

It follows that, notwithstanding the general power given municipalities 

over the care, supervision and control of bridges as provided for by Section 

723.01, supra, the county commissioners are not relieved of the duty of 

constructing necessary bridges in municipalities on existing state roads of 

general public utility running into or through such municipalities. Inter­

urban R. & Terminal Co. v. Cincinnati, 94 Ohio St., 269. 

Secondly, regarding the problem concerning the manner in which the 

county commissioners may share financing with the Federal Government 

for the construction of the necessary bridge on the existing state road 

within the municipality in order to fulfill the primary obligation of the 

county, Section 5591.21, Revised Code, provides in part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The board may submit to the electors the question of issuing 

county bonds for the construction of bridges on proposed state or 
county roads or connecting state or county roads, one or more of 
which may be proposed, but such bonds shall not be issued or sold 
until the proposed roads are actually established. 

"* * * * * * * * *" 
In accordance with said Section 5591.21, supra, therefore, the county 

commissioners may submit to the electors the question of issuing county 

bonds for the construction of bridges on existing state roads. Further, the 

discretionary language of Section 5591.21, supra, appears not only to allow 

the submitting to the electors the question of issuing such bonds for a 

total financing of the construction of the bridges, but also, to allow partial 

financing by the county for such purpose. 
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Regarding your third question of whether the county may "pledge road 

and bridge funds or ditch funds for a period of years to enable them to 

borrow from local lending agencies without advertisement," there appears 

to be a want of authority for such means of financing. It is well settled 

that a board of county commissioners may enter into financial transactions 

only wher,e expressly authorized. On this point it is stated in 14 Ohio 

Jurisprudence 2d, Section 243, at page 390: 

"\Vhile the board of county commissioners has the manage­
ment and control of the financial interests of the county, with gen­
eral supervisory power over all county funds, their authority in 
this respect extends only so far as is given by statute, or, as is 
sometimes otherwise expressed, only to such transactions as may 
be expressly authorized by statute. The authority to act in finan­
cial transactions must be clear and distinctly granted, and if such 
authority is of doubtful import, the doubt is resolved against its 
exercise in all cases where a financial obligation is sought to be 
imposed upon the county." 

Not having found any authority for the county commissioners to pledge 

road, bridge or ditch funds for a period of years to enable them to borrow 

from local lending agencies without advertisement for the purpose of con­

struction of a necessary bridge on an existing state road located within a 

municipal corporation in the county, I must conclude that the commis­

sioners are precluded from taking such action. 

In specific answer to your questions, therefore, it is my opm1011: 

1. Pursuant to Sections 5591.02 and 5591.21, Revised Code, the 

board of county commissioners has the primary obligation for the construc­

tion of a necessary bridge on an existing state road located within a munici­

pal corporation in the county. 

2. Pursuant to Section 5591.21, Revised Code, the board of county 

commissioners may submit to the electors the question of issuing county 

bonds for the construction of a necessary bridge on an existing state road 

located within a municipal corporation in the county. 

3. The board of county commissioners is without authority to pledge 

road, bridge or ditch funds for a period of years to enable them to borrow 

from local lending agencies without advertisement to provide funds for the 

construction of a necessary bridge on an existing state road located within 

a municipal corporation in the county. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


