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TERRITORY OF A SCHOOL DISTRICT MAY NOT BE TRANS­

FERRED TO ANOTHER SCHOOL DISTRICT IF SUCH TRANS­

FER WOULD LEAVE THE ORIGINAL SCHOOL DISTRICT 

WITH TWO NON-CONTIGUOUS TERRITORIES-§3311.06, R.C. 

SYLLABUS: 

Territory of a school district may not be transferred to another school district 
under Section 3311.06, Revised Code, if such transfer would leave the original school 
district with two non-contiguous territories; and the state board of education is with­
out authority to approve such a transfer under that section. 

Columbus, Ohio, March 10, 1961 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Could you please render this office your opinion on the fol­
lowing factual situation: 

"The City of Marion desires to annex 94.63 acres of land 
to the City through voluntary proceedings filed by resident free­
holders. 

"Of the 94.63 acres, 89.28 acres are presently in the River 
Valley School District. The remainder of the territory is already 
in the Marion City School District. The City desires that the 
remaining 89.28 acres also become a part of the City School Dis­
trict. 

"Two questions arise out of this desired transfer. Both ques­
tions relate to Section 3311.06 of the Revised Code of Ohio. 

"The first question is as follows : 

"When in the process of annexation of lands to a city, there 
is a desire to have that portion of lands which are not in the city 
School District transferred to the City School District from a local 
consolidated school district, then can the transfer of the lands be 
accomplished in accordance with Section 3311.06 R.C., even 
though as a result of the transfer of the contiguous lands a small 
portion of the remaining land of the local consolidated school dis­
trict by the annexed lands? 
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"More specifically, the first paragraph of Section 3311.06 
R.C., provides: 

"The territory included within the boundaries of a city, local, 
exempt village, or joint vocational school district shall be con­
tiguous except where a natural island forms an integrated part 
of the district. 

"The City of Marion desires to comply with the Petition of 
certain resident freeholders and to annex 94.63 acres of land to 
the City. Of these 94.63 acres, 89.28 acres, hereinafter referred to 
as Tract A, are at present a part of River Valley School District. 

"The remainder of the acreage is already a part of Marion 
City School District. It is the desire of the City of Marion and the 
resident freeholders to have Tract A transferred to the City 
School District. 

"Tract A is contiguous to the City School District and ac­
cordingly complies with the requirement of the first paragraph 
of Section 3311.06, R.C. 

"However, should Tract A be transferred to the City School 
District it would separate a small portion of River Valley School 
District, hereinafter referred to as Tract B from the remainder of 
River Valley School District. Tract B is not a part of the annexed 
territory. 

"Accordingly, if the transfer of Tract A from River Valley 
School District to the Marion City School District fully complies 
with the requirement of the first paragraph of Section 3311.06 
R.C., then is it necessary that Tract B and the remainder of River 
Valley School District be contiguous ? 

"The second question is as follows : 

"When a part of the territory of a local consolidated school 
district is desirous of being transferred to a City School District 
in the process of annexation proceedings, and the transfer is in 
compliance with the policy of the State Board of Education rela­
tive to the transfer of territory for school purposes pursuant to a 
municipal annexation, then can Section 3311.06 R.C., preclude 
the State School Board from acting upon and approving the trans­
fer of lands from one school district to another even though the 
lands that would be transferred are contiguous as required by the 
first paragraph of said Section, when in the course of such ap­
proval the transferred territory would separate a small portion of 
the school district from which the transfer was made from the 
remainder of the territory from which the transfer was made?" 

The first paragraph of Section 3311.06, Revised Code, (then Section 

4830-5, General Code), was discussed in Opinion No. 796, Opinions of the 
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Attorney General for 1951, page 550. In interpreting the intent of the 

language, it was determined that where it is sought to transfer territory 

forming a part of a local school district to another local school district, 

the territory transferred must be contiguous to the district to which it is 

to be transferred. 

The opinion then concluded that if the districts are separated by a 

privately owned lane fifteen and one-half feet in width, the territory to 

be annexed is not "contiguous" to the district within the meaning of the 

section. 

Although dealing with the same language, your request poses a differ­

ent question. If I may rephrase your question, I think it asks whether a 

transfer of school territory under Section 3311.06, Revised Code, is pre­

cluded by the fact that, as a result of such attempt to transfer, the remain­

ing land in the territory from which the annexed parcel was drawn will 

be made up of non-contiguous parts. 

In your letter of request you quoted the first paragraph of Section 

3311.06, supra, containing the language that: 

"The territory included within the boundaries * * * shall be 
contiguous * * *." 

It will be noted that the requirement as to territory being contiguous 

is not limited to the case of the territory being transferred being contiguous 

to the territory of the district to which it is transferred. The language used 

is much broader and would appear to require that all territory of the dis­

trict from which the territory is transferred must also be contiguous. 

The case of Board of Education of Warren Township Rural School 

District, Trumbull County v. Board of Education of Warren City School 

District Trnmbull C aunty, et al 121 Ohio St., 213 ( May 29, 1929), bears 

out the above statement. Referring to former Section 4685, General Code, 

the first paragraph of such being similar to the first paragraph of present 

Section 3311.06, supra, the court stated at page 211 of its opinion: 

"The county board of education in 1916 clearly violated that 
section in making changes in the boundaries of the districts, which 
left an 81 acre tract of land segregated from the township district 
and only connected therewith by a two-foot strip of ground nearly 
three miles in length. The county board of education had no more 
right to leave that tract of land segregated from the main body 
of township district than it would have had to take it away from 
the city district by direct and affirmative action," 
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More authority for the proposition that the words "shall be con­

tiguous" apply to the territory of the district from which territory is to 

be transferred, can be found in the case of Franklin Real Estate Company v. 

Henderson, 64 Ohio Law Abs., 83 at page 95. Speaking again about 

transfers under the law here involved, the court stated as follows: 

"vVhat then is the legal effect of these particular transfers? 

"A natural beginning of the answer to the foregoing ques­
tion lies in a further question. \Vhat was the legal effect after 
such particular transfers? Must it likewise have been intended on 
the part of the Morgan County Board of Education that the terri­
tory thereafter remaining in the former Center Township Rural 
School District 'shall be contiguous; in compliance with the ex­
plicit mandatory provision of Section 4685, General Code, and 
its introductory mandate that such territory must be contig­
uous' "? (emphasis added) 

In view of the above, therefore, I am constrained to conclude that the 

words "shall be contiguous" as used in the first paragraph of Section 

3311.06, supra, refer not only to the territory being transferred and the 

district to which such transfer is being made, but they also refer to the 

remaining territory not transferred. 

Coming to your second question, Section 3311.06, supra, provides: 

"* * * \Vhen the territory so annexed to a city or village com­
prises part but not all of the tterritory of a school district, the said 
territory shall become part of the said city school district or the 
school district of which the village is a part only upon approval by 
the state board of education. * * *" 

While this provision gives the state board authority to determine 

whether a transfer should be made, the board can approve only those 

transfers that comply with the law. Accordingly, the board could not ap­

prove a transfer which would leave the school district from which the 

transfer would be made with two non-contiguous parts. 

Strengthening my opinion in this regard are the words of my prede­

cessor in Opinion No. 1308, Opinions of the Attorney General for 1957, 

page 667 at page 669, speaking of the Warren Township Rural School 

case, snpra, as follows: 

"In the case at hand, although the statute does not, with any 
great degree of clarity, provide any rules or standards to guide 
the state board, it would seem to be the duty of the board to 
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observe the positive requirement of the statute that contiguity of 
territory within a school district be preserved. In this connection 
we may well paraphrase the language of the per curiam opinion 
in the Warren County School District case, supra, by concluding 
that 'the state board has no more right to leave that tract of land 
segregated from the main body of the existing district than it 
would have to take it away from the district of the annexing city 
by direct and affirmative action." 

"In other words, it seems clear to me that the language which 
the court used in the Warren Township case makes it the duty of 
the board which is authorized to approve or reject, in cases of 
transfer of school territory, to preserve or attain contiguity of ter­
ritory as to each district, to the extent that it has the power to do 
so; and that it matters not at all whether it is by affirmative action 
of approval or rejection, by omission, or otherwise." * * * 

Answering your specific questions, therefore, it is my opinion and 

you are advised that territory of a school district may not be transferred 

to another school district under Section 3311.06, Revised Code, if such 

transfer would leave the original school district with two non-contiguous 

territories; and the state board of education is without authority to approve 

sur.h a transfer under that section. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




