
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1968 Op. Att’y Gen. No. 68-072 was overruled in part by 
1990 Op. Att’y Gen. No. 90-070. 
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OPINION NO. 68-072 

Syllabus: 

1. The determination of who shall appoint a person to 
hold the office of prosecuting attorney pursuant to Section 
305.02, Revised Code, is contingent upon whether or not the 
last occupant of the office was elected as an independent. 

2. The only residency requirement for one who is to be 
appointed to the office of county prosecuting attorney is that 
he be a resident of the State of Ohio for one year. 

To: Homer B. Gall, Jr., Athens County Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 17, 1968 

Your opinion request raises two questions: 

(1) If there are no candidates for the office 
of county prosecuting attorney, who will 
a~point a prosecuting attorney? 

(2) Must the appointee meet a residency re­
quirement? 

The answer to the first question is contained in the fol­
lowing paragraphs of Section 305.02, Revised Code: 

"(A) If a vacancy in the office of county
commissioner, prosecuting attorney, county auditor, 
county treasurer, clerk of the court of common 
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pleas, sheriff, county recorder, county engineer, 
or coroner occurs more than forty days before the 
next general election for state and county officers, 
a successor shall be elected at such election for 
the unexpired term unless such term expires within 
one year immediately following the date of such gen­
eral election. 

"In either event, the vacancy shall be filled 
as provided in this section and the appointee shall 
hold his office until a successor is elected and 
qualified. 

"(B) If a vacancy occurs from any cause 
in any of the offices named in division (A) of 
this section, the county central committee of 
the political party with which the last occupant 
of the office was affiliated shall appoint a per­
son to hold the office and to perform the duties 
thereof until a successor is elected and has 
qualified, * * * 

"* * * * * * * * * 
"(D) If the last occupant of the office or 

the officer-elect was elected as an independent 
candidate, the board of county commissioners shall 
make such appointment at the time when the vacancy 
occurs, * * * 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

Section 309.01, Revised Code, provides that a prosecuting 
attorney shall hold his office for four years. However, when 
a vacancy is filled pursuant to Sections 305.02 (B) or (D), Re­
vised Code, Section 305.02 (A), Revised Code, requires that a 
successor to the appointee be elected at the next general elec­
tion for state and county officers. Therefore, if a candidate 
is available at the next general election, even though the 
appointee has held the office of prosecuting attorney for less 
than four years, an election for that office must be held. 

Therefore, it is my opinion that if the present prosecuting 
attorney is affiliated with a political party, the county central 
committee of that party shall appoint his successor. If the 
present prosecutor was elected as an independent candidate, the 
county commissioners shall make the appointment. Regardless of 
who makes the appointment, a successor must be elected at the 
following general election, if a candidate is available. 

Turning to your second question, Section 4, Article XV, 
Ohio Constitution, provides: 

"No per;:3on shall be elected or appointed 
to any office in this state unless possessed 
of the qualifications of an elector." 
(As amended Nov. 3, 1953; 125 v 1095.) 

The qualifications of an elector are set out in Section 1, 
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Article V, Ohio Constitution, and Section 3503.01, Revised Code. 
Section\ Article V, Ohio Constitution, provides in part: 

"Every citizen .of the United States, of the 
age of twenty-one years, who shall have been a 
resident of the state one year next preceding the 
election, and of the county, township, or ward, 
in which he resides, such time as may be provided 
by law, shall have the qualifications of an elector, 
and be entitled to vote at all elections." 

Section 3503.01, supra, provides in part: 

"Every citizen of the United States who is 
of the age of twenty-one years or over and who 
has been a resident of the state one year, of 
the county forty days, and of the voting precinct 
fort·y days next preceding the election at which 
he offers to vote has the qualifications of an 
elector and may vote at all elections, ·* * *" 

Application of Section 3503.01, supra, raises the question 
whether a prospective appointee must qualify as an elector not 
only on a state-wide basis, but also in the county in which he 
will hold office. 

This question was squarely before the Ohio Supreme Court 
in Jeffers v. Sowers, 171 Ohio St. 295 (1960). The issue there 
was whether a resident and elector of Athens County could be 
appointed to the office of county engineer of Vinton County. 
The court held that the term "elector", when used as a qualifi­
cation for political office, means state elector, not county 
elector. An individual is classified as a county elector to 
determine where he must cast his vote, not to determine where 
he can hold political office. In order to be a state elector, 
one must be a resident of the state for one year. 

Therefore, it is my opinion that the only residency re­
quirement for one who is to be appointed to the office of county 
prosecuting attorney is that he be a resident of the State of 
Ohio for one year. 


	21527308_1.PDF
	68-072



