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OPINION NO. 1!'.2-097 

Syllabus: 

Where an employee's earnings, or basis of his contribution to the 
State Teachers Retirement System, include the amount of the 
employee's contribution, whether paid by the employee or "picked up" 
by the employer, then such "pick up" may be included in computing 
final average salary. (1979 Op. Att'y Gen. No. 79-001, overruled in 
part.) 

To: James L. Sublett, Executive Director, State Teachers Retirement System, 
Columbus, Ohlc, 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, November 15, 1982 

I have before me your request for my opinion which states: 

If an employer and employees agree that the employees' 
contribution to State Teachers Retirement System, as set forth in 
R.C. 3307.51, is "picked up" in part or whole by the employer, as 
permitted in 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-049, can that amount be 
considered as part of "final average salary" for purposes of R.C. 
3307.Ol(J)? 

You have raised this question in light of 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-001 and 
subsequent Internal Revenue Service rulings which may affect this prior opinion. 

I have had occasion to discuss "pick ups" in two prior opinions. In 1978 Op. 
Att'y Gen. No. 78-049, I opined that an employer may "pick up" part or all of the 
teacher contributions required to be made to the State Teachers Retirement 
System (STRS) pursuant to R.C. 3307.51. Further, in 1979 Op. Att•y Gen. No. 79­
001, I opined that an employer may "pick up" part or all of a school employee's 
contribution required to be made to the School Employees Retirement System 
(SERS) pursuant to R.C. 3309.47. In addition, I concluded that such employer paid 
portion of the employee's contribution is not subject to retirement contributions 
nor inclusion in computations of final average salary. 

As a matter of initial reference the characterization of "pick ups" concerns 
the ability of employers to assume and pay (or "pick up") contributions to 
retirement systems on behalf of their employees when such contributions are 
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authorized by federal statute. Under 26 u.s.c. S414(h)(2), when a governmental 
employer picks up employee contributions, such contributions are treated as 
employer contributions, even though they may be designated under state law as 
employee contributions. See Op. No. 79-001; Op. No. 78-049. Accordingly, the 
contributions are excludabielrom the employee's wages for purpose of income tax 
withholding, 26 U.S.C. S340l(a)(l2)(A), and from the employee's gross income until 
such funds are distributed to the employee, 26 U.S.C. §402. See Rev. Rul. 36, 1981-1 
C.B. 255; Rev. Rul 35, 1981-l C.B. 255; Rev. Rul. 462, 1977-·2 C.B. 358. 

Your specific question is whether it is proper to include in final average 
salary th11t portion of a teacher's salary which is his contribution to STRS and hru, 
been "picked up" by an employer. "Final average salary" is defined for purposes of 
R.C. Chapter 3307 in R.C. 3307.Ol(J), in relevant part, as: "the sum of the annual 
earnings for the three highest years of compensation for which contributions were 
made by the member, divided by three." Contributions are made by a member as 
provided in R.C. 3307 .51 which states that the member is to "contribute eight per 
cent of his earned compensation." Therefore, if the "piak up" is includable in 
"annual earnings" or "earned compensation" it is includable in final average salary. 

The terms "annual earnings" or "earned compensation" to which the statutes 
refer traditionally includes the employee aontribution. For example, a teacher 
earning $10,000 is required to contribute eight percent of this amout or $800 to 
STRS, thus, netting the employee $9,200. Based upon such contribution and 
pursuant to R,C, 3307.Ol(J) the teacher's earnings for purposes of STRS is $10,000. 
The result is no different when the employer "picks up" the teacher's contribution 
inasmuah as the eight percent has been calculated on the earnings which includes 
the contribution itself. Utilizing the same $10,000 example as before, $800 "picked 
up" by the employer rather than the employee still <"usults in an eight percent 
contribution based upon $10,000. Therefore, where the basis of contributions, i.e., 
earnings, includes the employee's contribution, whether paid by the employeeo"r 
"picked up" by the employer, then such earnings may be used for final average 
salary calculations.1 Inasmuch as the employee's contribution is derived ultimately 
from his salary under state law he should not be penalized for the mode of payment 
of that salary, i.e., whether his contribution is deducted from his salary or whether 
his contributionis"picked up" by his employer. 

The foregoing aonclusion is in conflict with the opinion rendered in 1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-001 that "piak ups" are exluded from final average salary. Such 
opinion, however, was rendered prior to the issuance of Ebert v. Stark County 
Board of Mental Retardation, G3 Ohio St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 {1980), defining 
compensation, and the issuance of Internal Revenue Service rulings cited earlier 
clarifying the types of permissible "pick up" plans. Therefore, Op. No. 79-001 is 
overruled to the extent that it concludes that "pick ups" are excluded from final 
average salary. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that where an employee's 
earnings, or basis of his contributions to the State Teachers Retirement System, 
include the amount of the employee's contribution, whether paid by the employee 
or "picked up" by the employer, then such "pick up" may be included in computing 
final average salary. (1979 Op. Att'y Gen. No. 79-001 overruled in part.) 

1certain restrictions are placed upon defined benefit plan retirement systems 
in computing final average salary by the Internal Revenue Code. See 26 
U.S.C. §415; Rev. Rul. 481, 1975-2 C.B. 188; Rev. Rul 13, 1959-1 C.B. 83:--i\s I 
cannot opine upon federal law, you should obtain a determination from the 
Internal Revenue Service as to federal constraints on including "pick ups" in 
final average salary. 




