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-572 OPINIONS 

1. RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-PUBLIC 

EMPLOYE WHO FORFEITED RIGHTS AS A MEMBER BY 
WITHDRAWING HIS ACCUMULATED CONTRIBUTIONS­
TO BE RESTORED TO ANNUITY RIGHTS, IF WITHIN 
FIVE YEARS EMPLOYE RETURNS TO SERVICE, HE 
MUST RESTORE TO EMPLOYES SA VIN GS FUND, HIS 
ACCUMULATED CONTRIBUTIONS AS THEY WERE AT 
TIME OF SEPARATION-INTEREST FROM DATE OF 
WITHDRAWAL TO TIME OF REDEPOSIT MUST BE IN­
CLUDED-SECTION 486-57 G. C. 
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2. RETURN TO SERVICE MUST BE TO A POSITION THAT 
FALLS WITHIN PlJRVIEW OF SYSTE:M-ME:-.IBERSHIP 
MAY NOT BE ATTAINED IN ANY OTHER RETIREMENT 
SYSTEl\I-SECTIONS 486-32 TO 486-75 G. C. 

SYLLABUS: 

I. Under the provisions of Section 486-37, General Code, a public empluye who 
has furfLited his rights as a member of the public employes retirement system by 
withdrawing his accumulated contributions, and within five years thereafter returns 
to public service, must if he desires to be restored to his annuity rights in such 
retirement system, restore to the employes savings fund of said system within said 
five year period, his accumulated contributions as they were at the time of his separa­
tion, together with regular interest thereof from the date of withdrawal to the time 
of redeposit. 

:!. The return to service contemplated by Section 486-fJ7, General Code, must 
be to a position that falls within the purview of the public employes retirement 
system (Sections 48u-32 to 486-75, General Code) and the conditions set out in said 
Section 486-~7 would not be complied with by attaining membership in any other 
retirement system. 

Columbus, Ohio, September 17, 1945 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Under the provision of Section 486-57, General Code, it is 
provided that a public employe who returns to public service and 
to membership in the retirement system within five (5) years 
after having relinquished his membership through withdrawal of 
his accumulated contributions, may restore the annuity rights 
forfeited by him at the time of separation by redepositing his 
accumulated contributions as they were at the time of separation 
together with regular interest thereon. 

Apparently it is necessary that a public employe who has for­
feited his annuity ·rights must return to public service within the 
specified five years in order to be eligible to restore the forfeited 
rights. However, we are specifically interested in your opinion 
upon the two following questions: 

( 1) In addition to the requirement that a public employe 
who has withdrawn his accumulated contributions must return to 
public service within five years to be eligible to restore the for-
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feited annuity rights is it required tou that the accumulated con­
tributions plus interest be redeposited within the five-year period? 

(2) Would a former member of the Public Employes Re­
tirement System, who had withdrawn his accumulated contribu­
tions and had not returned to membership in this system within 
the five-year period, but who became a member of one of the two 
other state retirement systems, i. e., Teachers Retirement System 
or School Employes Retirement System, within the required five­
year period be permitted to redeposit in the Public Employes Re­
tirement System the refunded amount with interest?" 

The words "state employe" used in certain sections of the public em­

p!oyes retirement act ( Sections 486-32 to 486-75, General Code) to which 

reference may be made, are to be construed as including all public em­

ployes who come within the purview of the public employes retirement 

act as it now exists. This is by virtue of Section 33c enacted in 1938, 

whereby the provisions of the theretofore existing "state employes retire­

ment system" were extended to include employees of the various political 
subdivisions. 

Section 486-65, General Code, reads as follows: 

"A contributor who ceases to be a state employe for any 
cause other than death or retirement, upon demand, within ten 
years after such cessation of service, shall be paid the accumu­
lated contributions standing to the credit of his individual account 
in the state employes' savings fund. Ten years after such cessa­
tion of service, if no previous demand has been made, any accu­
mulated contributions of a contributor shall be returned to him 
or to his legal representative. If the contributor or his legal 
representatives cannot then be found, his accumulated contribu­
tions shall be forfeited to the retirement system and credited to 
the guarantee fund." 

The pertinent portion of Section 486-65a, General Code, reads as 

follows: 

"Membership shall cease upon refund of accumulated contri­
butions or upon retirement except as provided· in Section 486-64 
of the General Code, relative to disability retirement. A member 
who separates from his service as a public employe for any 
reason other than death or retirement may leave his accumulated 
contributions, if any, on deposit with the retirement board and, 
for the purposes of the retirement system, be considered on a 
leave of absence for a period of five years. At the encl of said 
five-year period, if such member has not returned to active 
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service as a public employe, and such member has ten years or 
more of service, the retirement board may, upon application, 
grant said member an indefinite leave of absence; if such member 
has less than ten years of service, the retirement board may, 
upon application, grant such additional leave as the retirement 
board may deem proper, providing that such additional leave 
shall not exceed a period of five years." 

Thr effect of the two sections from which 1 have quoted is that a 

person who has been a contributing member of the retirement system and 

who ceases to be a public employe within the scope of the system for any 

other cause than death or retirement may if he desires leave his accumu­

lated contributions with the system, and have a leave of absence from 

active membership for a total of ten years, or he may withdraw his accu­

mulated contributions. If he does withdraw his contributions, he ceases 

to be a member of the system, which of course would relieve him from 

any of the burdens or obligations incident to membership and would de­

prive him of all rights or benefits which had attached to such membership. 

At this point Section 486--57, General Code, to which you refer, in­

troduces a new provision, which is obviously a favor to one who has thus 

lost his membership and accompanying benefits. It provides: 

"Should a state employe who separates from his service as a 
state employe and relinquishes his membership in the retirement 
system through withdrawal of his accumulated contributions, 
return within five years, and restore to the employes' savings 
fund, his accumulated contributions as they were at the time of 
his saparation, together with regular interest thereon (from) 
the date of withdrawal to the date of redeposit, the annuity rights 
forfeited by him at the time of separation shall be restored and 
his obligations as a member of the retirement system shall re­
sume." (Emphasis added.) 

Manifestly, one who has been in the public employ and has quit it, 

and has withdrawn from the retirement system, may again enter the public 

service. If he does so re-enter the public service, whether after one year 

or twenty, he would automatically, again become a member of the retire­

ment system and would start anew with the obligation of contribution and 

with the rights of building up a retirement allowance by virtue of such 

contributions the same as any other person who becomes a public em­

ploye. This result would follow wholly independently of Section 486-57 
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supra, by reason of the general provision of Section 486-33, General Code, 

which provides that subject to certain specific exemptions, membership in 

the system shall be compulsory for all state employes, and Section 486-33c, 

General Code, which likewise provides that membership shall be compul­

sory for all employes of the other subdivisions coming within the scope 

of the act. 

Coming then, to Section 486-57, General Code, which I have quoted, 

it will be noted that if a person who has withdrawn his accumulated con­

tributions and thereby relinquished his membership in the retirement 

system should return to public employment within five years and restore 

to the employes savings fund his accumulated contributions as they were at 

the time of his separation, together with interest, the annuity rights for­

tcited by him shall be restored and his obligation as a member of the 

system shall resume. In other words, by making this repayment he may 

bring himself into the system not merely as a new member but as a rein­

stated member with the restoration of the annuity rights which he would 

have received had he never retired from the system. The first question 

you raise is as to the time when he must make this repayment of his 

withdrawn contributions in order that he may be restored to his annuity 

rights. Is it contemplated by the law that he must make such repayment 

at the v~ry time when he returns to the public service, or may he return to 

service early in the five-year period and take the remainder of that period 

to decide whether he shall make the redeposit, or may he merely return 

to service within the five-year period and make his decision and rede­

posit ten or twenty years thereafter? 

It seems plain that the "five years" is not limitation on the time 

within which one who has given up a public employment may return to 

the same or another position of public employment. Certainly he may 

return, if_ he has an opportunity, at any time. It is equally obvious that 
one who does return to public service after five years absence therefrom, 

is excluded f_rom the pr_ovisions of Sec;tion 486-57, supra, and can not 

avail himself. of its benefits. The necessary conclusion is that the limita­

tion is designed to govern his privilege of making the redeposit, and it 

appears to me to be a reasonable interpretation of the legislative intent to 

conclude that the exercise of the privilege is to be within five years from 

the date of such withdrawal. 
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To hold that the returning employe must exercise his privilege and 

return his deposit on the very day he returns to senice, would impose a 

harsh hurclen on the employe, and I cannot construe the language used in 

the statute as having that meaning. It would give the retirement board 

no opportunity to advise such employe of his rights, since the board will 

normally not even know that he is again in the public employ until the 

lapse of one or more months, when his name appears on the payroll. 

If we should reach the conclusion that the returning employe has an 

unlimited time within which to make his redeposit, that interpretation 

would create an uncertainty that would seriously hamper the retirement 

board in carrying out the purposes of the system by keeping it economically 

and actuarily sound. There ought not be held over the board the uncer­

tainty whether a large number of returning employes might at their own 

whim, at any time in the future, decide to throw in their withdrawn con­

tributions and thereby impose upon the board the burden of finding funds 

with which to match such contributions, and further funds out of which 

to meet the obligations of prior service· pensions which would again arise 

in fan>r at least of those who had previously been ''original members" of 

the system. ( See 1944 Opinions Attorney General, p. 530.) 

In this connection mention should be made of Section 486-50, General 

( 'ode. which requires the retirement board, at stated intervals to have 

made an actuarial report of the assets and liabilities of the system, based 

upon the "mortality and sen·ice experience of the members of the system." 

This report becomes the basis ·upon which the board determines the rate 

which the state and employing subdivisions must pay to meet the accruing 

obligations of the system, and it would manifestly be out of line with 

the policy of keeping the system sound to introduce an element of total 

uncertainty based on the caprice of members who return to the system . 

. \cconlingly, it is my opinion that under the provisions of Section 

486-57, General Code, a public employe who has forfeited his rights as a 

member of the public employes retirement system by withdrawing his 

accumulated contributions, and within five years thereafter returns to 

public service, must if he desires to be restored to his annuity rights in 

such retirement system, restore to the employes savings fund of said 

system within said five-year period, his accumulated contributions as they 

were at the time of his separation, together with regular interest thereon 

from the elate of withdrawal to the time of redeposit. 
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In your second question you raise the inquiry whether a former 

member of the public employees retirement system who had withdrawn hi~ 

accumulated contributions and had not returned to membership in the 

system within the five-year period, but who became a member of one of 

the other two state retirement systems, to-wit, teachers retirement system 

or school employes retirement system, within the required five-year 

period, would be permitted to redeposit in the public employes retirement 

system the contributions which he had previously withdrawn. 

Your system and the other two systems named were created by stat­

utes passed at different times. Each is set up complete by its own law, 

and each is under its own board, wholly independent of the other. The 

general assembly has seen fit to require cooperation among these systems 

to a very limited degree. Section 486-33c, General ,Code, provides that 

with certain limitations a member of your system may hold a membership 

in one of the other systems or in a system established under a municipal 

charter. Section 486-63a contains this provision: 

"Any other provisions of law to the contrary notwithstanding: 

(a) A member of the public empluyes retirement system 
who has ceased to be an employe as defined in this act, and who 
is also a member of either the state teachers retirement system 
or the school employes retirement system, or both, hereafter re­
ferred to as the state retirement systems, shall not be entitled to 
withdraw his accumulated contributions." 

The same section provides for cooperation 111 the payment of dis­

ability or superannuation allowances when one has acquired rights under 

two or all of the three systems. Except for these provisions, I find no 

connection • between the several systems. Each relates to public em­

ployes of classes distinct from those embraced in the others. Section 

486-57 supra, speaks of a "state employe" who "separates from his service 

as a state employe and relinquishes his membership in the retirement sys­

tem", and provides that he may "return" within five years, and that by 

making repayment of the contributions which he had withdrawn "the 

annuity rights forfeited * * * shall be restored and his obligations as a 

member of the retirement system shall resume." 

It would be impossible, in the absence of any words in this section 

referring to either of the other retirement systems, to construe the lan­

guage used as having any reference whatever to any system other than 
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the public employes retirement system or to consider the wor<l "return" 

as having any other meaning than a return to membership in the public 
employes retirement system, and I am therefore of the opinion that your 

second question must be answered in the negative. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




