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PUBLIC OFFICERS-CHANGE OF SALARY DURING TERM­

CONSTITUTIONAL PROHIBITION NOT APPLICABLE­

WHEN MEMBERS OF BOARD OF PROFESSIONAL EN­

GINEERS AND SlJRVEYOR.S--PER DIEM PAYMENTS­

§4733.05, R.C. ART. II, §20, OH10 CONSTITUTION; A, SB 192, 

103 GA. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 20 of Article II, Ohio Constitution, do not preclude 
a change in the compensation of an officer during his existing term where such com­
pensation is based on per diem payments. ( Opinion No. 978, Opinions of the Attorney 
General for 1951, page 825, approved and followed.) 

2. Under the provisions of Section 4733.05, Revised Code, as amended by 
Amended Senate Bill No. 192 of the 103rd General Assembly, effective October 21, 
1959, members of the state board for professional engineers and surveyors are entitled 
to receive twenty-five dollars for each day spent in actually attending to the work 
of the board or of any of its committees. 

Columbus, Ohio, January 22, 1960 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 4733.03 of the Revised Code provides for the cre­
ation of a Board of Registration for professional engineers and 
surveyors. The Board consists of four professional engineers and 
one surveyor. One member shall be appointed by the Governor, 
with the advice and consent of the Senate, each year .as the re­
spective terms of the present incumbents expire and shall serve 
for the term of five years. 

"Amended Senate Bill No. 192, which became effective 
October 21, 1959, changes the compensation of the members of the 
State Board of Registration from $15.00 per diem to $25.00 per 
diem. All of the five members now constituting the Board were 
appointed and were receiving compensation at the rate of $15.00_. 
per diem prior to October 21, 1959. · 

"An opinion is respectfully requested as to whether or not 
any of such members, or all of such members, now serving shall 
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be entitled to a per diem rate of $25.00 per day on and after 
October 21, 1959. Attention is directed to Article II, Section 20 
of the Ohjo. Constitution pr.ohibiting a change of salar.y during 
an ·existihg ·term. 'Likewise·, to ·the decisi•on of. the Ohio -s·upreme 
'eour-t, -148 0,S. 581-, State ex· 11el. G'lander· v. -Fergu-son, Auditor. 
Tnere i_s also a que$tion as to whether a. per diem. allowance is 
'sal~r;y' within the contemplation of the aonstituti<ilnal provision 
and the intei:pt:etation. of the com:t in the abov:e cited case. 

"In this connection, I might also cite the case of Peay ·v. 
Nolan, 157 Tennessee 222 in which that court held that the term 
'per diem' is synonymous with 'salary'." 

As stated in your letter, the per diem aompensation of members of 

the state board for professional engineers and surveyors was· formerly 

fifteen dollars. As amended, b):' Amended, Senate Bill No. 192. of the 103rd 

General Assembly, effective October 21, 1959, Section 4733.05, Revised 

·code, reads as follows : 

"Each member of, 'the state board of registration :for :pro­
fessional engineers and surveyors sha:11· receive the sum of. twenty­
five dollars per diem when actually attending to the work of the 
board-or:cif. any··of •its-cdirimittees and for the time spent in neces­
sary travel; and in addition thereto, shall be reimbursed for 
all actual traveling, hotel, and other expenses necessarily in­
curred in carrying out sections 4733.01' to 4733:23; inclusive, -of 
the Revised Code." 

The only change in the section 1s the substitution of the words 

"twenty-five" for the word, "fifteen," the ·per diem compensation being 

increased ten dollars. 

Section-20· of Article :II, O1.iio Constitution, referred to-in your ·Jetter, 

reads as follows : 

"The general.assembly, in cases not provided·for in this con­
stitution, shall· fix the term of office and the tompensation of"all 
officers; but no change therein shall affect 'the sal~ry of any officer 
during his existing: ter:m, unless the office be ·abolished." 

-It is well' settled that the word "officers," as used 'in Section :20 of 

Artic;:le 'II-;·_ Ohio 'Constitution, ihcludes appointive as well as elective 

officers (State, ex rel. McNamara v. Campbell, 94 Ohio St., 403), and 

I am of the opinion that members of the board here in question are 

"officers"· withih the meaning of such constitutional provision.. 
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The question to decide, therefore, is whether the change i'n the per 

diem compensation of such members during their existing terms may be 

said to "affect the salar:y" of such officer.s. within the purv;iew of the- con­

stitutional provision here concerned; The answer to ·such ·questioa de­

pends upon the meaning of the word "salary" as so used. The pe_r diem 

of the members of the board is obviQUSly "co1J1pensation." Al?.o, it is 

clear that aU "·sala-ry" is "e0mpensation." Whethe.r or not su0h :];>'er· diem 

"compensation" should be considered· "sataty1' within the :meaning• of the 

constitution will be decisive of the question. 

Over the years there have· been many ·differing conclusions as to 

whether the- word's ·•1compensation'' and "salary," as ·used· in Sectlbn 20· 

of Article II, Ohio Constitution, are or· are not synonymous, 'or may or 

may raot be used interchangeably. The most ,i:ecent decisi:u>ns,. however, 

hold to the view that the terms ate not synonymous a:r1d ate not used 

interchangeably. In this ·regard, the syllabus, in. Op•irtion. No. 978, Q~ihions 

of the AHorney General far 1951, page 825, reads: 

"l. The terms 'compensation' and 'salary,' as used in 
Ar.tick Il, Section. 20.- of the Constitution. of Ohi0,, are not 
synonymous. (Opinion, N.0, 7.49., Qpiµions. of the Attorney 
General for 1939, page 947, approved and followed.) 

2. Und~r the- prov:isions 0l; Article U, $eeti0n 20 of the 
Constitution of Ohio, the Iueg:islature- may change the per, diem 
compensation of any officer whose total compensation is based 
upon such per· diem payment and who receives NQ 'salar_y' ir~- the 
sense of an annual or periodical payment f9r services deperid~nt 
upon the time and not on the amount of servtee rendered. 
(Opinion· No. 387; Opinions of the Attorney General for 1945, 
page 473, distinguished.) 

"3. Under the provisions of Section 1317, General' Code, 
as amended by Amended Senate Bill No. 365, 99 General· As­
sembly, effective September 18, 1951, m,=!llp:ers of. the Ohio 
State Dental Board are entitled to receive $15.00 for each day 
actually employed in the discharge of official, duties. after the 
effective date of such amendment." 

Ybu wiU note that in Opinion No, 978, si1,pra~ the then- Attor-ney Gen­

eral~ was considering a situation similar to that raised by your pr-esent 

request, an increase in, the per diem compensation ef member-s of a state 

board. In reaching his conclusion, the Attorney General stated, at page 

833 of the opinion: 
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"In Opinion No. 749, Opinions of the Attorney General for 
1939, Vol. II, page 947, it was held that the terms 'compensation' 
and 'salary,' as used in Article II, Section 20 of the Constitution 
of Ohio are not synonymous and that township trustees and clerks 
in office on September 2, 1939, the effective date of House Bill 
No. 477 of the 93rd General Assembly increasing the fees for 
such officers, are subject to the provisions thereof and could re­
ceive such increased compensation. This opinion relied principally 
on the cases of Thompson v. Phillips and Gobrecht v. Cincinnati, 
supra, and also cited the case of State, ex rel. Taylor v. Madison 
County, supra, and the 1917 opinion of the Attorney General." 

The case of Gobrecht v. Cincinnati, 51 Ohio St., 68, referred to m 

Opinion No. 978, supra, also dealt with a situation similar to that here 

under consideration. Headnotes 1 and 2 of that case read as follows: 

"l. Compensation of a public officer fixed by a provision 
that 'each member of the board who is present during the entire 
session of any regular meeting, and not otherwise, shall be 
entitled to receive five dollars for his attendance,' is not 'salary' 
within the meaning of section 20, of article 2, of the constitution, 
which provides that 'the general assembly, in cases not provided 
for in this constitution, shall fix the term of office, and the com­
pensation of all officers; but no change therein shall affect the 
salary of any officer during his existing term, unless the office 
be abolished.' 

"2. An increase in the compensation of such officer during 
his term is not prohibited by the constitution." 

In accordance with past decisions in this regard, therefore, I am of 

the opinion that as to officers who do not receive any fixed salary, but 

whose compensation is derived solely on a per diem payment, the pro­

visions of Section 20 of Article II, Ohio Constitution, do not apply to in­

creasing or decreasing such compensation during their terms of office­

such compensation not being considered "salary" within the purview of 

said constitutional provision. 

Accordingly, in specific answer to your question, it 1s my opinion 

and you are advised : 

1. The provisions of Section 20 of Article II, Ohio Constitution, 

do not preclude a change in the compensation of an officer during his 

existing term where such compensation is based on per diem payments. 

(Opinion No. 978, Opinions of the Attorney General for 1951, page 825, 

approved and followed.) 
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2. Under the provisions of Section 4733.05, Revised Code, as 

amended by Amended Senate Bill No. 192 of the 103rd Genera!Assembly, 

F.ffective October 21, 1959, members of the state board for professional 

engineers and surveyors are entitled to receive twenty-five dollars for 

each day spent in actually attending to the work of the board or of any 

of its committees. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




