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A PERSON MAY AT THE SAME TIME SERVE AS MAYOR OF 
A CITY AND AS TEACHER IN THE CITY SCHOOL DISTRICT 
PROVIDING IT IS PHYSICALLY POSSIBLE FOR ONE PERSON 
TO DISCHARGE THE DUTIES OF BOTH POSITIONS-§733.02, 
RC. 

SYLLABUS: 

A person may at the same time serve as mayor of a city and as teacher in the 
city school district providing it is physically possible for one person to discharge the 
duties of both positions. 

https://POSITIONS-�733.02
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Columbus, Ohio, February 6, 1961 

Hon. Kenneth Koch, Prosecuting Attorney 

Van Wert County, Van Wert, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"We have a situation existing in our City which needs legal 
clarification from your office. One of our local school teachers 
desires to become a candidate for the office of Mayor of the City 
of Van Wert, Ohio. In order to correctly advise the Board of 
Elections, I would appreciate an answer to the following question: 

"Can a full time teacher of a City School System be a candi­
date for Mayor of said City, and if elected serve in such capacity 
and receive a salary as Mayor at the same time he is receiving his 
full salary as teacher?" 

Section 733.02, Revised Code, provides that a mayor of a city shall 

be elected for a term of two years and that he shall be an elector of the city, 

and I am unable to find any statutory restriction precluding a person who 

is serving as mayor from serving in another office at the same time. 

Teachers in a city school system are hired by the board of education 

of the city school district (Section 3319.09, et seq., Revised Code) and such 

a district is a political subdivision of the state, separate and apart from the 

city itself ( Section 3313.17, Revised Code; Opinion No. 5252, Opinions 

of the Attorney General for 1955, page 240). I have found no statutory 

bar to a person who is a teacher serving as mayor of a city. 

Further, since the position as teacher is in the "unclassified" service, 

Section 143.41, Revised Code, forbidding "classified" employees from 

engaging in political activity, does not apply here. 

In the absence of statutes on the subject it is necessary to look to the 

common law to determine if incompatibility exists between the two 

positions., The generally accepted rule in this regard is that found in Sta.te, 

e.i: rel. ·v. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, at 275, and reading: 

"Offices a-re considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of botli." 
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I see no way in which either of these offices could be considered·to be 

subordinate to, or in any way a check upon, the other. Whether it is 

physically possible for one person to discharge the duties of both is, how­

ever, a question of fact. 

As to a teacher receiving his full salary at the same time he is receiving 

a salary as mayor, such teacher must, of course, fulfill the terms of his 

employment with the school board in order to be compensated therefor. 

Thus, if the teacher serves the hours required by the terms of employment, 

he is entitled· to receive the salary specified by such terms. 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that a person may at the same time serve as mayor of a city 

and as teacher in the city school district providing it is physically possible 

for one person to discharge the duties of both positions. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




