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OPINION NO. 85·096 

Syllabus: 

A board of county commissioners of a county which is a 
member of a regional transit authority may not, in its 
resolution creating the regional transit authority, limit 
the number of terms that a trustee may serve as a member of 
the board of trustees of the regional transit authority. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 27, 1985 

I have before me your request for my opinion as to whether 
the board of county commissioners of a county which is a member 
of a regional transit authority may limit the number of terms 
that a trustee may serve as a member of the board of trustees 
of the cegional transit authority. 

I note initially that a board of county commissioners is a 
creature of statute and has only those powers which are 
expressly granted by statute or which may be necessarily 
implied therefrom. State ex rel. Shriver v. Board of 
Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N~E.2d 248 (1947). 

R.C. 306.32 authorizes a board of county commissioners to 
join in the creation of a regional transit authority as follows: 

Any county, or any two or more counties, 
municipal corporations, townships, or any 
combination thereof. may create a regional transit 
authority by the adoption of a resolution or 
ordinance by the board of county commissioners of 
each county, the legislative authority of each 
municipal corporation, and the board of township 
trustees of each township which is to create or to 
join in the creation of the regional transit 
authority .•.. 
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See R.C. 306.31 (setting forth the purposes for which a 
regional transit authority may be created): R.C. 306.35 (powers 
and duties of a regional· transit authority). R.C. 306.32 
further indicates· that the resolution or ordinance adopted by 
each legislative authority creating or joining in the creation 
of a regional transit authority must include certain 
provisions, including a statement as to the "number, term, and 
compensation .... of the members of the board of trus,tees of the 
regional transit authority." R.C. 306.32(E). Thus. R.C. 
306.32(E) grants a board of county commissioners authority to 
provide, in its resolution, for the terms of the trustees of 
the regional transit authority. R.C. 306.32(E) must, however, 
be read in pari materia with R.C. 306.33. See State ex rel. 
Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 463, 132 N.E.2d 191 (1956) 
(syllabus, paragraph two) ("[s]tatutes relating to the same 
matter or subject, although passed at different times and 
making no reference to each other, are in pari materia and 
should be read together to ascertain and effectuate if possible 
the legislative intent"): National Distillers Products Corp. v. 
Evatt, 143 Ohio St. 99, 54 N.E.2d 146 (1944). 

R.C. 306.33 provides in part that: 

Within sixty days after a regional transit 
authority has been created under section 306. 32 of 
the Revised Code, the board of trustees for such 
regional transit authority shall be appointed as 
provided in this section. 

Members of a board of trustees of an authority 
created by the exclusive action of a county shall b~ 
appointed by the county commissioners of such 
county. A board of trustees of· an authority created 
by two or more political subdivisions shall consist 
of such number of members, who shall have such 
qualifications and who shall be appointed by such 
public officers as shall be. provided in the 
resolutions or ordinances creating such authority, 
or any amendments thereto .... 

The trustees of any authority first appointed 
shall serve staggered terms. Thereafter each 
successor shall serve terms of three years, except 
that any person appointed to fill a vacancy shall be 
appointed to only the unexpired term. Any appointed 
trustee is eligible foe reappointment.. (Emphasis 
added.) 

Construing R.C. 306.32 and R.C. 306.33 in pari materia, it is 
my opinion that the board of county commissioners is without 
authority to limit the number of terms that a trustee may serve 
as a member of the board of trustees of the regional transit 
authority. While R.C. 306.32 authorizes a board of county 
commissioners to provide generally in its resolution creating a 
regional transit authority for the number, term, and 
compensation of the members of the board of trustees, R.C. 
306.33 affirmatively provides that any appointed trustee is 
eligible for reappointment. Thus, the authority of a board of 
county commissioners to provide for the teems of the members of 
the board of trustees is restricted by the statutory 
pronouncement that all appointed trustees are eligible foe 
reappointmeilt . .\. While the resolution of the county 
commissioners providing foe the number, term. and compensation 

l R.C. 306.33 a1so provides that trustees shall serve 
three year teems. 
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of the trustees of the regional transit authority may 
complement state statutes, the resolution may not conflict with 
state statutes. See State v. Glidden, 31 Ohio St. 309, 313 
( 1877} (" [w]here authority is vested in a public officer, i'.lnd 
the mode is prescribed for exercising the authority, that mode 
must be followed"}. See also State ex rel. Curtis v. DeCorps, 
134 Ohio St. 295, 297, 16 N.E.2d 459, 461 (1938} (rule of 
administrative body may not conflict with state statutes: to be 
inconsistent, the rule "must contravene or be in derogation of 
some express provision" of state law}. 

It is of interest to note that R. c. 306. 32 was enacted by 
1965 Ohio Laws 191, 1.814 (Am. H.B. 421, eff. Nov. l, 1965} and 
read, as it does currently, to provide that each resolution or 
ordinance creating a regional transit authority must state the 
number, term, and compensation of the members of the board of 
trustees. R.C. 306. 33 was also enacted by Am. H.B. 421, and 
provided that, "[w]ithin sixty days after a regional transit 
a11thority has been created under [R.C. 306.32), the board of 
trustees for such regional transit authority shall be appointed 
as provided in the resolution creating it." (Emphasis.added.) 
No mention was made of a trustee's eligibility for 
reappointment. R.c. 306.33 was amended by 1969-1970 Ohio Laws, 
Part I, 304, 311-12 (Am. Sub. S.B. 125, eff. Aug. 25, 1970} to 
read: "Within sixty days after a regional transit authority has 
been created under [R.C. 306.32), the board of trustees for 
such regional transit authority shall be appointed as provided 
in this section" (emphasis added}. Am. Sub. S.B. 125 also 
added the following language to R.C. 306.33: "Any appointed 
trustee is eligible for reappointment." Thus, the General 
Assembly, cognizant of the counties' general authority to 
provide for the terms of the board members. amended R.C. 306.33 
to provide that trustees are to be appointed as provided in 
that section, rather than in the resolution creating the 
regional transit authority, and to provide that appointed 
trustees are eligible for reappointment. See generally 
Eggleston v. Harrison. 61 Ohio St. 397, 404, 55 N.E. 993, 996 
(1900} ("[t]he presumption is that laws are passed with 
deliberation and with knowledge of all existing ones on the 
subject. Therefore acts upon the same subject are to be 
construed as a whole with reference to an entire system of 
which all are parts"}. It is evident that the legislature 
intended to restrict the counties' authority to limit an 
appointed trustee's eligibility for reappointment and to permit 
the unlimited reappointment of trustees. see generally R. c. 
1.51; R.C. l.52. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that a 
board of county commissioners of a county which is a member of 
a regional transit authority ~ay not, in its resolution 
creating the regional transit authority, limit the number of 
terms that a trustee may serve as a member of the board of 
trustees of the regional trantit authority. 
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