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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBER­
SERVICE PRIOR TO JANUARY 1, 1935-PERSON APPOINTED 
OR EMPLOYED BY SUPERINTENDENT OF BANKS-TO AS­
SIST I~ LIQUIDATION OF BANKS-PAID OUT OF LIQUIDA­
TION PROCEEDS-NO PRIOR SERVICE CREDIT ALLOWABLE 

-SECTION 710-94 G. C. 

SYLLABUS: 

Service prior to January l, 193:-» by a person appointed or employed by the 
superintendent of banks pursuant to Section 710-fl-! General Code, to assist in the 
liquidation of banks and paid out of the proceeds of liquidation can not be allowed 
as prior service credit to a member of the public cmployes retirement system. 

Columbus, Ohio, October 5. T945 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

''We kindly request your opinion whether prior service 
credit can be granted for services rendered as an employe for 
The Bureau of Bank Liquidations under the jurisdiction of the 
State Superintendent of Banks. 
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An op1111on was originally requested in 1938, but through 
some misunderstanding, it appears that the request was either 
withdrawn or otherwise disposed of without the issuance of an 
official opinion. As we now have a member: contemplating re­
tirement who has several years of service in The Bank Liquida­
tion Bureau, he is again raising the question." 

Section 486-32, General Code, in paragraph 8, defines "prior service" 

,1s follows : 

" 'Prior service' shall mean all service as a state rn1ployc, 
county employe, municipal employe, park district employe, con­
servancy employe, health employe, township employe or public 
library employe rendered before January 1, 1935, and all service 
as an employe of any employer who comes within the provisions 
of. the state teachers retirement system or of the state public 
school employes retirement system or of any other retirement 
system established unde; the laws of Ohio rendered prior to 
January 1, 1935, if the employe claiming such service did not 
contribute to or receive benefits from any retirement system 
for such service, provided that if the employe served as an 
employe in any two or all of said capacities, 'prior service' shall 
mean the total combined service rendered in said capacities prior 
to January I, 1935.'' ( Emphasis added.) 

The same section, in paragraph 4, defines "state employe" as follows: 

"'State employe' shall mean any person holding a state office, 
not elective, under the state of Ohio, or c111p!o·:ycd and paid in 
whole or in part by the state of Ohio in any capacity whatsoe\'er. 
But the term 'state employe' shall not include those persons 
who come within the provisions of the state teachers retirement 
system, as provided for in the General Code ( Sections 7&;6-1 
to 7896-63). 

In all cases of doubt the retirement board shall determine 
whether any person is a state employe as defined in this para­
graph, and its decision shall be final." (Emphasis added.) 

It will be noted that the definition last quoted mentions (I) any per­

son holding a state office, not elective, under the State of Ohio, and ( 2) 

any person employed and paid in whole or in part by the State of Ohio, 

in any capacity whatsoever. The persons referred to in your letter evi­

dently fall within the second class, to wit, "employes", as distinguishecl 
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from officers. The controlling words, as I view the matter, are "employed 

and paid." 

The word "and" as here used, has especial force inasmuch as that 

paragraph in its former wording used the words "and/or paid". That 
phraseology was carried through successive amendments of the act until 

this section was amended by the 95th General Assembly, at which time 

"or" was stricken out, no other change being made in said paragraph 4. 

But for this change, it might well have been contended that employes 

of the bureau of liquidation under the jurisdiction of the superintendent 

of banks would fall within the definition of state employes and that the 

service in that capacity before January r, 1935, would entitle memoers 

of the retirement system to prior service credit. . That contention would 

rest on the assumption that they were at least employes · of the state 

whether or not they were paid by the state. 

Section 710-89, General Code, sets forth the circumstances under 

which the superintendent of banks is authorized to take possession of a 
bank, and the sections following relate to the procedure for the liquidation . 

of such bank. Section 710-94, General Code, provides in part as follows : 

"The superintendent of banks may appoint one or more 
special deputy superintendents of banks as agent or a~nts to 
assist him in the duty of liquidation and distribution of the assets 
of one or more banks of whose business and property the super­
intendent of banks shall have taken possession pursuant to the 
provisions of Section 710-89 of the General Code. * * * 

The superintendent of banks may also employ such assist­
ants, agents, clerks, auditors and examiners as he may deem 
necessary in connection with the liquidation and distribution of 
the assets of any such bank. * * *." 

Two of my predecessors held that persons so employed were, in fact, 

employes of the state, but they were not called upon to consider whether 

such employes were paid in part or in whole by the state. See 1936 

Opinions Attorney General, page 98; 1937 Opinions Attorney General, 
page, 2381. Assuming for the moment that those holdings were sound, 

let us examine the statutes relating to liquidation of banks, to determine 

whether such employes are or were paid by the state. 
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Section 710-96, General Code, provides that the moneys collected by 

the superintendent in the liquidation of a bank 'are to be deposited by him 

in one or more banks, subject to his order. It will be observed, therefore. 

that these moneys do not find their way into the treasury of the state but 

as provided in subsequent sections, they are to be paid out by the super­

intendent pursuant to the order of the Common Pleas Court in payment 

<it expenses and claims. 

Section 7 10-97, General Code, reads in part as follows : 

"The expenses incurred by the superintendent of banks in 
the liquidation of any bank in accordance with the provisions 
of this act, shall include the compensation and expenses of 
special deputies (,) assistants, agents, clerks, auditors and ex­
aminers so employed and expenses necessary and incident to 
proper supervision, together with reasonable attorney fees for 
counsel employed by the attorney general to render legal services 
in connection therewith. Such compensation and expenses shall 
be fixed and allocated to each liquidation proceeding, as occasion 
may require." (Emphasis added.) 

This section also provides that the expense of maintaining an office 

111 Columbus necessary for such liquidation processes is to be a part of 

such expense and be prorated among the banks which are under liquidation. 

Section 710-98. General Code, provides in part: 

"As soon as practicable after the expiration of the elate fixed 
for the presentation of claims, the superintendent of banks may, 
out of the funds remaining in his hands after the payment of 
c.i-pe11scs, declare one or more dividends." (Emphasis added.) 

It appears, therefore, quite clearly that the persons employed in the 

department of bank liquidation are not paid by the state either in whole 

or in part, and that such employes serving before January I, 1935, can 

not be considered as coming within the definition of "state employes" as 

set forth in Section 486-32, paragraph 4, supra. The statutes to which l 

have referred relative to the liquidation of banks were all in effect in 

their present form prior to the enactment of the act creating the public 
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employes retirement system, so that there has been no change in the nature 

of their duties or the source of their compensation since that time. 

The case of State, ex rel. v. Board of Review, 142 0. S. 628, decided 

March 8, 1944, dealt with the status of an employe of the superintendent 

of building and loan associations acting in his capacity of liquidator of a 

building and loan company. Said employe, having been dismissed, sought 

compensation under the Unemployment Compensation Act. That act pro­

vided that "employment" which would bring an employe within the pur­

view of the act should not include service performed in the employ of 

any governmental unit. The court held that the employe in question was 

not an employe of the state, but of the superintendent as liquidator, and 

therefore was entitled to compensation under the act. The court in its 

opinion said: 

''B. was working exclusively on the affairs of the company 
and can not fairly be classed as an employe of the state, per­
forming governmental functions. He was not under civil service 
and his compensation came from the funds of the company. 
Upon dismissal, through no fault of his, he qualified for relief 
under the act." 

The law relating to the powers and procedure of the superintendent 

uf building and loan associations is so similar to that relating to the kin­

dred duties of the superintendent of banks that the principles announced 

in the above case may be taken as decisive of the question which you 

present. 

Specifically answering your question, it is my opinion, therefore, that 

service by an employe in the bureau of liquidation of the division of banks 

prior to January I, 1935, can not be allowed as prior service credit to a 

member of the public employes retirement system. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS 

Attorney General 




