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1. VACANCY-RESIGNATION OF PUBLIC OFFICER-CRE­

ATES VACANCY WHETHER OR NOT ACCEPTED­

JURISDICTION GIVEN TO APPOINT OR ELECT SUC­

CESSOR - UNLESS OTHERWISE PROVIDED BY 

STATUTE. 

2. EDUCATION, BOARD OF - EXEMPTED VILLAGE­

YACANCY OCCURRED IN MEMBERSHIP-IF VACANCY 

NOT FILLED WITHIN THIRTY DAYS, PROBATE COURT 

AUTHORIZED TO FILL VACANCY. 

SYLLABUS: 

1. Unless otherwise provided by statute, the resignation of a public officer, 
whether or not such resignation be accepted, creates a vacancy, at least to the extent 
of giving jurisdiction to appoint or elect a successor. Reiter v. State, 51 Ohio St., 74. 

2. When a vacancy occurs in the membership of an exempted village board of 
education which such board for any reason fails to fill within thirty days after it 
occurs, the probate court of the county in which such district is located is authorized 
to fill such vacancy. 

-Columbus, Ohio, October 22, 195 l 

Hon. Louis F. Sheridan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"I. When a member of a board of education submits, in 
writing, a resignation to the remaining board members, does the 
said resignation have to be accepted by the remaining board 
members, in order to create or cause a vacancy? 

"2. If a special meeting of a school board is called by two 
school board members, and all of the requirements for calling 
said meeting ha_ve been met, and the purpose of the meeting was 
to fill a vacancy created by the resignation of a board member, 
and the two members, who called the meeting met at the place 
designated and the remaining two members sat just outside the 
meeting room and refused to come in and meet with the two 
members who. called the meeting, does such refusal and inaction 
amount to an inability of the board members to agree on an 
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appointee to fill the vacancy and thereby authorize the probate 
court to fill the vacancy within 30 days according to the statu­
tory authority granted said court?" 

It appears that your first question 1s squarely answered by the 

decision in Reiter v. State, 51 Ohio St., 74, the first paragraph of the 

syllabus in which is as follows: 

"By the rules of the common law, a resignation of an office 
does not take effect, so as to create a vacancy, until such resig­
nation is accepted by the proper authority; but the: common law 
in this regard is not in force in this state, to its full extent, 
and here a resignation without acceptance creates a vacancy, to 
the extent at least, of giving jurisdiction to appoint or elect a 
successor, unless otherwise provided by statute." 

This rule was noted with approval as recently as State ex rel Gordon 

v. Barthalow, 150 Ohio St., 499, 509, and I conclude, therefore, that it 

represents the settled law in this state. Because I do not find, in the 

instant case, that it is "otherwise provided by statute," I am forced to 

the conclusion that the resignation of a member of a board of education 

becomes effective so as to create a vacancy when such resignation is pre­

sented to the authority which is empowered to fill such vacancy. 

Your second question appears to require a consideration of the 

provisions of Sections 4832-10 and 4846, General Code. These sections are 

as follows: 

Section 4832-Io General Code : 

"A vacancy in any board of education may be caused by 
death, nonresiclence, resignation, removal from office, failure of 
a person elected or appointed to qualify within ten clays after the 
organization of the board or of his appointment, removal from 
the district or absence from meetings of the :board for a period 
of ninety days, if such absence is caused by reasons declared 
insufficient by a two-thirds vote of the remaining members of the 
board, which vote must be taken and entered upon the records of 
the board not less than thirty days after such absence. Any 
such vacancy shall be filled by the board at its next regular or 
special meeting. A majority _vote of all the remaining members 
of the board may fill any such vacancy for the unexpired term." 

Section 4846, General Code : 

"If the board of education of any city or exempted village 
•school district fails to perform the duties imposed upon it by law 
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or fails to fill a vacancy in such board within a period of thirty 
days after such vacancy occurs, the probate court of the county 
in which such district is located, upon being advised and satis­
fied of such failure, shall act as such board of education and 
perform all duties imposed upon such board by law. 

"If the board of education of any local school district fails 
•to perform the duties imposed upon it by law or fails to fill a 
vacancy in such board within a period of thirty days after such 
vacancy occurs, the county board of education in which such dis­
trict is located, upon being advised and satisfied of such failure, 
shall act as such board of education and perform all duties im­
posed upon such board by law." 

In the instant case it is obvious that it is the duty of the remaining 

board members to fill the existing vacancy and equally obvious that such 

members have so far failed to discharge that duty. In this situation, the 

district concerned being an exempted village school district ( as I am 

informed by representatives of the Department of Education), it follows 

that the provisions of the first paragraph of Section 4846, are applicable. 

This section provides that where a board fails within a period of 

thirty days to fill a vacancy in such board, "the probate court of the 

county in which such district is located, * * * shall act as such board of 

education and perform all duties imposed upon such board by law." In 
considering a somewhat similar case involving a city school district, in 

Opinion No. 2039, Opinions of the Attorney General for 1947, p. 381, 

one of my predecessors reached the following conclusion: 

"vVhen one or more vacancies occur in the membership of 
a city board of education which said board for any reason fails to 
fill within thirty days after it occurs, the probate court of the 
county in which such district is located is required to fill such 
vacancies as promptly as possible, and is not authorized to act 
in place of the board of education until the beginning of a new 
term or terms of persons who may thereafter be elected to suc­
ceed the former incumbents." 

The case then under consideration was one 111 which the whole 

membership of the board had resigned en masse, and the primary question 

involved was whether the probate court should ( l) "act as such board 

of education" until new members could be elected or ( 2) fill up all 

vacancies so as to constitute a new board. · On this point the writer of 

the 1947 opinion said, pp. 383, 384: 
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"It appears to me that the question underlying your in­
quiries is as to the procedure required by the law on the part of 
the probate court in performing the duties which the board cannot 
immediately perform. May he allow the vacancies in the mem­
bership of the board to continue unfilled until a time arises, 
perhaps almost two years hence, when the electors shall elect a 
new board of education-part for a term of two years and part 
for a four year term ? Or, is the court to proceed without delay 
to create a board of education by appointment so that it may 
perform the duties which are imposed upon it by law? It ap­
pears to me it would be a plain perversion of the legislative intent 
to conclude that the duty cast by the statute upon the probate 
court would gi_ve him the right to prevent for a long time the 
existence of a legally constituted board of education, and take 
to himself the exercise of all the wide reaching powers of such 
board. The powers to be exercised and the duties to be per­
formed by a board of education in the State of Ohio are very nu­
merous and of wide variety. They involve the hiring, and in some 
cases the removal of superintendents, teachers and other em­
ployes; the adoption of budgets, the levying of taxes and the 
issuing of bonds; the making of contracts for construction and 
remodeling of school buildings, the purchase of supplies and many 
other functions requiring the expenditure of a large amount of 
time and the exercise of a wide discretion. To me it seems ab­
surd that the legislature would cast upon a probate court whose 
duties are judicial, and in its own field multifarious, the burden 
of continuing longer than absolutely necessary the operation of 
the schools of a city school district." 

I concur in the reasoning above set out and deem it to be equally 

applicable in the instant case. I conclude, therefore, that in the situation 

you describe the probate court of your county is authorized to make an 
appointment to fill the existing vacancy on the board. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


