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SEWER-WHEN NECESSARY TO ALTER EXISTING COMBINA­

TION SANITARY AND STORM WATER SEWER, DIRECTOR OF 

HIGHWAYS MAY ASSUME ENTIRE COST OF SUCH RE-AR­

RANGEMENT- REQUISITES, IMPROVEMENTS BE IN CON­

NECTION WITH ROAD IMPROVEMENT TO PROVIDE ADE­

QUATE HIGHWAY DRAINAGE, WHERE SEWER FUNCTIONS 

FOR SUCH PURPOSE-OPINIONS ATTORNEY GENERAL, 1941, 

OPINION 3757, MAY 8, PAGE 351 DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

When it becomes necessary to alter an existing combination sanitary 
and storm water sewer, in connection with a road improvement, for the 
purpose of providing adequate drainage of the highway, and such sewer 
functions for said purpose, the Director of Highways may assume the en­
tire cost of such rearrangement. Opinions Attorney General, 1941, opinion 
3757, May 8, page 351 discusged. 

Columbus, Ohio, September 8, 1944 

Hon. Hal G. Sours, Director, Department of Highways 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Acknowledgment is made of your communication in which you re­

quest a clarification of Opinion No. 3757 of the Attorney General, dated 

l\Iay 8, 1941, page 351, opinions Attorney General. Said letter reads: 

"The above opinion has been adequate up until the present 
time, when the planning of limited access highways or freeways 
in metropolitan areas has confronted us with the need of clari­
fication thereof. 

These freeways are normally on new locations with exten­
sive widths of right of way to provide the necessary safety fea­
tures for the handling of large volumes of express traffic. 

Intersections of existing streets with the new improvement 
are frequently wiped out in the provision of new interchange 
facilities or in the elimination of those existing, as economical 
need may dictate. 

It is quite evident that existing surface and subsurface utili-
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ties require radical rearrangement, whether they be privately or 
municipally owned. There is no question in our minds about the 
application of Opinion No. 3 7 57 in such cases, except as it may 
apply to the rearrangement of combined sewer lines so affected. 

Sanitary sewer lines in existing public streets or ways are 
undoubtedly a municipal obligation, since such facilities are in 
no way utilized by the traveling public. 

11unicipally owned storm water sewer lines have a different 
status, in that rearrangement costs are our obligation since such 
facilities are used in taking care of storm drainage collected in 
the highway. 

Combined sewers are designed for the purpose of carrying 
both storm water and sanitary sewage in the same sewer. They 
will be frequently encountered in our freeway improvements in 
metropolitan areas. 

Technically, it is not advisable to attempt to separate the 
cost of a combined sewer line into sanitary and storm collection 
facilities for the purpose of requiring the municipality to pay for 
the sanitary portion and the State the storm portion, hence it 
appears not unreasonable, under the circumstances, that the State 
should assume the entire cost of combined sewer rearrangements, 
particularly when such facilities have most likely been constructed 
through assessments and would be entirely adequate for many 
years were it not necessary to disturb them by reason of our free­
way improvement. 

It is requested that Opinion No. 3757 be clarified in this re­
gard." 

The first branch of the syllabus of the opinion to which you refer 

reads: 

'' 1. When in the improvement of_ a portion of a highway, 
which is a part of the state highway system located within the 
limits of a municipality, the Director of Highways determines that 
lines, pipes, mains, conduits or other objects or structures of a 
public utility located within the limits of such highway, by v.ir­
tue of a franchise, license or otherwise, constitute obstructions 
to or interfere with the reconstruction of such highway or will 
interfere with the use of such highway when reconstructed, he 
may direct the owner of such utility property to remove or re­
locate the same at its own expense and if such direction is not 
complied with he may, as authorized by Section 1199, General 
Code, remove or relocate such property at the expense of such 
owner." 

It is apparent from your letter that the question you desire_answered is 
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whether or not the conclusion in the opinion referred to prohibits the state 

from bearing the cost of readjusting combined sanitary and storm sewers 

made necessary by a road improvement. It is understood that such sewers 

function so as to provide necessary drainage for the highway. Of course, 

the conclusion in said opinion was predicated upon the theory that the 

easement for highway or street purposes has the dominant right and any 

other occupancy must be subservient to the interests of the traveling pub­

lic. Said opinion did not specifically consider the question now propounded. 

Since the sewers to which you refer function to drain the highway, it 

ts belie\'ed that there is no difficulty in reaching the conclusion that the 

~tate may properly provide for the construction or re-adjustment of them. 

In my Opinion, Xo. 7004, dated June 23, 1944, it was held, as disclosed 

by the first branch of the syllabus: · 

"1. The proceeds of the funds distributed to municipalities 
under the provisions of Sections 6309-2, 5537 and 5541-8 of the 
General Code may be used for the maintenance of storm sewers in 
connection with a street improvement or which are utilized to 
drain a street, including the salaries of employees engaged ex­
clusively in such maintenance." 

In the body of said opinion reference is made to an opinion of the Su­

preme Court in the case of Roehling v. Cincinnati, 102 0. S., 461, wherein 

it was pointed out that the provision for drainage is one of the most essen­

tial elements of street construction. 

l:nder the circumstances you describe, the paramount purpose in 

changing the drainage condition is to enable the state to satisfactorily pro­

tect its construction, and the fact that such a sewer incidentally carries 

sanitary sewage, would not inhibit such an expenditure. 

Accordingly you are specifically advised that when it becomes neces­

sary to alter an existing combination sanitary and storm water sewer, in 

connection with a road improvement, for the purpose of providing adequate 

drainage of the highway, and such sewer functions for said purpose, the 

Director of Highways may assume the entire cost of such re-arrangement. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


