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A board of township trustees does not have authority to pennit a 
private entity or person using private funds to erect a freestanding 
memorial to deceased or injured motorcyclists in a township 
cemetery. 

To: 	 William T. Goslee, Logan County Prosecuting Attorney, Bellefontaine, 
Ohio 

December 2012 
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By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, November 5, 2012 

You have requested an opinion whether a board oftownship trustees has the 
authority to permit a private entity or person using private funds to erect a freestand­
ing memorial to deceased or injured motorcyclists in a township cemetery. 1 

In some instances, the term "memorial" may refer to inscriptions and ac­
companying engravings on an individual grave marker. See R.C. 5901.34 (a grave 
marker "shall be placed on the grave. . . for the purpose of permanently marking 
and designating the grave for memorial purposes"); 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008­
027, at 2-284 to 2-285 n.1. However, we understand your question to pertain to a 
memorial that stands apart from an individual grave marker. Consequently, this 
opinion addresses a board of township trustees' authority to permit a private entity 
or private person using private funds to erect a freestanding memorial to deceased 
or injured motorcyclists in a township cemetery. 

As a creature of statute, a board of township trustees has only those powers 
expressly granted to it by statute or necessarily implied therefrom. Drees Co. v. 
Hamilton Township, 132 Ohio St. 3d 186, 2012-0hio-2370, at ~13; 1995 Op. Att'y 
Gen. No. 95-005, at 2-25; 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-035, at 2-184. Accordingly, 
we must determine whether a board of township trustees has express or necessarily 
implied authority to permit a private entity or person using private funds to erect a 
memorial in a township cemetery. See 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-066, at 2-409. 
For that purpose, we must examine the pertinent provisions of R.C. Chapters 511 
(memorial buildings; halls; parks) and 517 (cemeteries). 

The authority to build and maintain a memorial on township property is 
vested in a board of township trustees. See generally R.C. 511.08 (petition to build 
a township memorial); R.C. 511.09 (soldier's memorial fund to be placed in town­
ship treasury); R.C. 511.11 (authority of board of township trustees to acquire 
private or public lands for the purpose ofbuilding a memorial); R.C. 511.12 (author­
ity of board of township trustees to prepare plans and enter contracts for the 

Your opinion request asks whether a board of township trustees or "any other 
body politic acting on its behalf' may allow a private entity using private funds to 
erect a memorial to deceased or injured motorcyclists in a township cemetery. We 
have limited this opinion to a consideration of whether a board of township trustees 
has this authority. We have done so because a board of township trustees is the only 
township entity, other than a board of permanent memorial trustees, that may have 
the authority to allow the building of a memorial in a township cemetery. See gen­
erally R.C. Chapter 511 (memorial buildings; halls; parks); R.C. Chapter 517 
(cemeteries). 

A board of permanent memorial trustees is created by a court of common 
pleas after a soldier's memorial building is completed. R.C. 511.15. The purpose of 
a board of permanent memorial trustees is to maintain a township soldier's memo­
rial, monument, or statue. R.C. 511.16. A board of permanent memorial trustees 
does not have the authority to allow a private entity to erect a memorial to 
motorcyclists in a township cemetery. 
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construction of memorial building, monument, statue, or memorial). A board of 
township trustees may accept gifts of land, money, or other property for the purpose 
of "aiding the objects and purposes of the memorial building, monument, statue, or 
memorial and the endowment thereof." R.C. 511.11. 

However, the authority of a board of township trustees to build a memorial 
is limited to a memorial that commemorates members of the armed services. See 
R.C. 511.08 (petition presented to a board of township trustees to build a memorial 
building, monument, statue, or memorial is for the purpose of building a memorial 
to commemorate the services of soldiers, sailors, and marines); R.C. 511.12 ("[t]he 
board of township trustees may prepare plans and specifications and make contracts 
for the construction and erection of a memorial building, monument, statue, or me­
morial, for the purposes specified and within the amount authorized by [R.C. 
511.08],,); R.C. 511.14 ("[t]here shall be provided in a memorial building, erected 
under [R.C. 511.08 to R.C. 511.17, inclusive], suitable apartments, of sufficient 
dimensions, to commemorate the soldiers, sailors, and marines of the township who 
lost their lives while in the service of the United States, and the names of such 
soldiers, sailors, and marines shall be inscribed on suitable tablets in the building or 
on the monument, statue, or memorial so erected"); R.C. 511.17 ("[u]nder such 
reasonable rules and regulations as the board of permanent memorial trustees 
prescribes, the memorial building constructed under [R.C. 511.08] shall be open 
and free for use as a meeting place by all organizations and allied organizations of 
present and former soldiers, sailors, and marines").2 The authority given to a board 
of township trustees in R.C. Chapter 511 to construct a memorial does not include 
the authority to permit a private entity using private funds to build a freestanding 
memorial to deceased and injured motorcyclists on township property. 

An examination of the statutory authority of a board of township trustees 
with respect to township cemeteries under R.C. Chapter 517 leads to a similar 
conclusion. A board of township trustees has several powers with respect to the 
establishment and maintenance of a township cemetery. Included among those 
powers is the authority to appropriate or otherwise acquire land within a township 

Although R.C. 511.11 does not explicitly restrict the acceptance of donations 
for the purpose of building a memorial honoring fallen members of the armed ser­
vices, provisions in R.C. Chapter 511 concerning memorials must be read in pari 
materia. See Blair v. Bd. ofTr. ofSugarcreek Twp., 132 Ohio St. 3d 151,2012­
Ohio-2165, 970 N.E.2d 884, at ,-r18 ("[a]ll provisions of the Revised Code bearing 
upon the same subject matter should be construed harmoniously unless they are 
irreconcilable' '). 

The language of R.C. 511.08, R.C. 511.12, and R.C. 511.14 makes it clear 
that a memorial authorized by R.C. 511.11 shall commemorate members of the 
armed services. Thus, when read in the context of the other provisions of R.C. 
Chapter 511, it is evident that the General Assembly intended that gifts or donations 
accepted by a board of township trustees pursuant to R.C. 511.11 for the construc­
tion of a memorial shall be used for a memorial commemorating members of the 
armed services. 
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for cemetery purposes. R.C. 517.01. A board of township trustees must provide a 
public road to access a township cemetery when a petition for the construction of 
such a road is submitted pursuant to R.C. 517.02. In order to defray the costs of 
acquiring, maintaining, and improving land for a township cemetery, a board of 
township trustees may levy a sufficient tax. R.C. 517.03. A board of township trust­
ees is required to divide a township cemetery into lots and have a plat of the lots 
created. R.C. 517.06. In addition, a board of township trustees may make and 
enforce rules and regulations for the division, care, and allotment ofthe lots, as well 
as, rules and regulations for burial, interment, reinterment, or disinterment. Id. 

A board of township trustees may sell cemetery lots for burial purposes. 
R.C. 517.07. Proceeds from the sale of the lots in a township cemetery shall be used 
by a board of township trustees for the care of the cemetery grounds or expansion of 
the township cemetery. R.C. 517.08. Title to land used for a township cemetery is 
vested in a board of township trustees. R.C. 517.10. A board of township trustees 
must provide for the care and protection of a township cemetery within its jurisdic­
tion and may create a cemetery endowment fund for the care, maintenance, and 
beautification of a township cemetery. R.C. 517.11; R.C. 517.15. 

Finally, a board oftownship trustees is authorized to "erect a suitable monu­
ment to commemorate the members of the armed forces who died in the service of 
the United States or of this state." R.C. 517.30. R.C. 517.31 authorizes a board of 
township trustees to take charge of a memorial monument erected by township 
citizens upon public grounds of the cemetery or upon grounds donated by township 
citizens. However, R.C. 517.31, by referencing the type of monument discussed in 
R.C. 517.30, is limited to a monument built to commemorate deceased members of 
the armed forces. Neither R.C. 517.30 nor R.C. 517.31 provides a board of town­
ship trustees authority to permit a private entity to erect a freestanding memorial to 
motorcyclists in a township cemetery. Thus, there is no authority in R.C. Chapter 
517 for a board of township trustees to permit a private entity using private funds to 
build or install a freestanding memorial honoring deceased or injured motorcyclists 
in a township cemetery. 

Having examined the pertinent statutory provisions of R.C. Chapters 511 
and 517, we conclude that a board of township trustees does not have express statu­
tory authority to permit a private entity or person using private funds to erect a 
freestanding memorial to injured or deceased motorcyclists in a township cemetery. 
Additionally, there is no basis in R.C. Chapter 511 or R.C. Chapter 517 upon which 
to conclude that a board of township trustees has implied authority to permit a 
private entity or person to erect such a memorial in a township cemetery. Thus, we 
conclude that a board of township trustees does not have express or implied author­
ity to permit a private entity or person using private funds to erect a freestanding 
memorial to injured or deceased motorcyclists in a township cemetery. 

The foregoing advice is limited to a board of township trustees' authority to 
permit the installation of a freestanding memorial to deceased or injured motorcy­
clists that is not associated with a grave marker on a particular burial lot. R.C. 
517.07 permits the sale of cemetery lots for burial purposes. R.C. 517.06 authorizes 
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a board of township trustees to establish and enforce rules and regulations concern­
ing burials in a township cemetery. Nothing in the present law prohibits a board of 
township trustees from pennitting a private person to memorialize a deceased 
person's hobbies, interests, or pursuits on a grave marker associated with an indi­
vidual burial lot. Such a grave marker may include an inscription or engraving 
memorializing deceased or injured motorcyclists. However, any inscriptions or 
engravings would be subject to the rules and regulations established by a board of 
township trustees pursuant to R.c. 517.06. 

In sum, it is my opinion, and you are hereby advised that a board of town­
ship trustees does not have authority to pennit a private entity or person using 
private funds to erect a freestanding memorial to deceased or injured motorcyclists 
in a township cemetery. 




