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DESIGNATING A PLAT OF LAND AS "RESERVED FOR SEW­

AGE DISPOSAL" IN ITSELF DOES NOT CONSTITUTE A 

DEDICATION OF THE AREA CONCERNED TO THE PUBLIC 

FOR SUCH PURPOSES-OPINION 7113., OAG, 1956., §711.10, 
R.C. 

SYLLABUS: 

Where under section 711.10, Revised Code, a plat is approved by a county 
planning commission, such plat designating an area as "Reserved for sewage disposal 
purposes," such designation, in itself, does not constitute a dedication of the area 
concerned to the public for such purposes so as to require that the title of such area 
be transferred on official county records, to the county. 

Columbus, Ohio, December 21, 1%2 

Hon. James H. Deweese, Prosecuting Attorney 
Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Miami County Planning Commission has required all 
developers of plats within its jurisdiction, containing 20 or more 
lots, to set aside 1 or more lots for future sewage disposal pur­
poses. Plats containing areas designated 'Reserved for sewage 
disposal purposes' have been approved by the Board of County 
Commissioners, the County Planning Commission and filed with 
the County Recorder. The County Auditor now wonders whether 
the areas reserved for such sewage disposal purposes should now 
be transferred on the duplicate to reflect ownership in the 
county. 
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"In other words, does such reservation for future sewage 
disposal purposes operate as a dedication of such tracts for public 
purposes ?" 

In Opinion No. 7113, Opinions of the Attorney General for 1956, 

page 679, the second paragraph of the syllabus reads: 

"A county or regional planning commission may, under the 
terms of Section 711.10, Revised Code, require, within the limits 
of its territorial jurisdiction, as a condition precedent to its ap­
proval of a plat, compliance with rules reasonably regulating the 
size of lots or requiring the dedication of a reasonable amount of 
land for park purposes." 

The above-noted conclusion was based on the authority of a county 

planning commission under Section 711.10, Revised Code, to adopt general 

rules and regulations of uniform application, governing plats and subdivi­

sions of land falling within its jurisdiction, to secure and provide for the 

proper arrangement of streets or other highways in relation to existing 

or planned streets or highways or to the county plan, for adequate and 

convenient open spaces for traffic, utilities, access of fire fighting apparatus, 

recreation, light, air, and for the avoidance of congestion of population. 

Under the reasoning of Opinion No. 7113, supra, and in view of the 

provision of Section 711.10, supra, as to utilities, it is probable that a 

county planning commission may require as a condition precedent to ap­

proval of a plat that areas be reserved for sewage disposal purposes. I 

do not deem it necessary to further discuss that question herein, however, 

as the plats in the instant matter have already been approved by the county 

planning commission and by the board of county commissioners, said 

plats containing areas designated "Reserved for sewage disposal purposes." 

Your request for opinion asks whether a reservation such as here 

concerned operates as a dedication of the land for public purposes and, 

if so, whether the ownership of the land should be transferred on the 

duplicate to the county upon the approval of the plat by the planning com­

mission and the board of county commissioners. 

In 17 Ohio Jurisprudence 2d, 6, Section 2, it is stated: 

"A dedication is a voluntary appropriation or gift of land to 
some public use, made by the owner of the fee, and accepted for 
such use, by or on behalf of the public. It arises when the owner 
intends that his property shall be devoted to public use and opens 
it to the public, and the public accepts the same." 



ATTORNEY GENERAL 1009 

In 26 Corpus Juris Secundum, 398, Section 1, it is said: 

"A dedication is a devotion of land to a public use, by an 
unequivocal act of the owner of the fee, manifesting the intention 
that it shall be accepted and used presently or in the future for 
such public purpose." 

Thus, a dedication of land involves a voluntary offer to dedicate such 

land for a public use, and an acceptance of the same by the public; and it 

is essential to a dedication that there was, on the part of the dedicator, 

a clear intention to part with ownership of his land and vest it in the 

general public. 

I do not believe that the reservation of lands as here concerned may, 

m itself, be construed to constitute a dedication. First, it might well be 

argued that a dedication under the instant circumstances is impossible 

since the reservation of lands is a requirement rather than a voluntary 

action of the person making the reservation. Second, the mere placing of 

the words "Reserved for sewage disposal purposes" does not appear to 

necessarily indicate a clear intention to vest the land in the general public; 

such words could mean that the owner intends to retain title to the land 

even though using it for those purposes. In this regard, it is stated in 

26 Corpus Juris Secundum, 440, Section 22 : 

"Reservations of designated land marked in a plat dedicating 
streets, alleys, public grounds, etc., to the public is not a dedica­
tion of such land to the public, but on the contrary clearly nega­
tives an intent to dedicate it." 

(Here I assume that the plats in question do dedicate streets, etc., 
in addition to the reservation here concerned.) 

And in the case of Swanson v. Gillan, 54 R.I., 382 ( 1934), in consid­

ering the effect of the words "5 ft. strip reserved," appearing on a plat, 

the court said, at page 383 : 

"The first question before us is the construction of the word 
'Reserved' as used on said plat. In Webster's New International 
Dictionary the word word is defined as "something kept back or 
withheld, as for future use." This meaning has been recognized 
by courts which have construed the word 'reserved' to mean that 
the owner does not intend a dedication. Cleveland v. Bergen 
Bldg. Co., 55 At!. (N.J.) 177; Harris v. St. Helens, 72 Ore. 
377; Grant v. Davenport, 18 Iowa 179; Grand Crossing Land 
Co. v. Mobridge, 39 S. D. 574; Orton v. Harney, 23 Wis. 99 
* * * The intention of dedicating the land to public use is con­
tradicted by the very use of the word "reserved." * * *" 
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I might further note that even if the persons in question intended to 

dedicate the lands here concerned to the public, there is a definite question 

whether the fee simple title to the lands would automatically vest in the 

county upon the approval of the plat. Sections 711.01, 711.02 and 711.11, 

Revised Code, appear to imply such a vesting (See Opinion No. 619, 

Opinions of the Attorney General for 1919, page 1104) ; but Section 711.10, 

Revised Code, dealing with approval of plats by regional and county 

planning commissions, states : 

"* * * After a county or regional street or highway plan 
has been adopted as provided in this section, the approval of 
plats and subdivisions provided for in this section shall be in lieu 
of any approvals provided for in other sections of the Revised 
Code, so far as the territory within the approving jurisdiction 
of the county or regional planning commission, as provided in 
this section is concerned. Approval of a plat shall not be an accept­
ance by the public of the dedication of any street, highway, or 
other way or open space shown upon the plat. * * *" 

( Emphasis added) 

Having already determined that a dedication does not result from a reser­

vation such as here concerned, however, I do not deem it necessary to 

determine herein at what time land which are properly dedicated by plat 

would vest in the county. 

Although my above conclusion negatives a dedication under the 

facts presented, I might note in passing that future acts of the owner of 

the platted land and of the public may result in the areas in question being 

dedicated to the public under an implied dedication. In this regard, it is 

stated in 17 Ohio Jurisprudence 2d, 28, Section 26 : 

"It is well established in Ohio, in accordance with the general 
rule elsewhere, that where the owner of real property makes a plat 
thereof, showing streets, alleys, squares, or commons, and sells 
lands with reference to such plat, and the streets or other ways or 
places indicated thereon are used by the public, he thereby, in the 
absence of any circumstances to show that they are limited or 
restricted to a private use or purpose, dedicates them to a public 
use. This was the rule prior to the enactment of any statute pro­
viding for the recording of plats of a subdivision of property, and 
even since the enactment of the statute, a valid dedication of prop­
erty to a public use may still result from the platting or laying 
out of ground on the usual common-law principles, where such 
platting or laying out is not sufficient to constitute a statutory 
dedication. * * *" 
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In summary, therefore, it is my opinion and you are advised that 

where under Section 711.10, Revised Code, a plat is approved by a county 

planning commission, such plat designating an area as "Reserved for 

sewage disposal purposes," such designation, in itself, does not constitute 

a dedication of the area concerned to the public for such purposes so as 

to require that the title of such area be transferred on official county 

records, to the county. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




