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2614. 

OHIO NATIONAL GUARD - MEMBERS - OFFICERS, EM­
PLOYES OF STATE, NAVAL MILITIA, OFFICERS RESERVE 

CORPS, ENTITLED TO LFJAVES OF ABSENCE FROM DUTIES, 

FOR SUCH TIME AS IN MILITARY SERVICE ON TRAINING 

DUTY - NO LOSS OF PAY - PERIODS NOT TO EXCEED 

FIFTEEN DAYS IN ANY ONE CALENDAR YEAR - STATE 
EXAMINERS AND ASSISTANTS - ENTITLED TO LEAVES 

OF ABSENCE, WITH COMPENSATION, PERIOD NOT. TO 
EXCEED TWELVE DAYS, EXCLUDING SUNDAYS, IN EACH 

YEAR. 

SYLLABUS: 

All officers and employees of the state who are members of the Ohio 

National Guard, the naval militia or the officers reserve corps, shall be en­

titled to leaves of absence from their respective duties for such time as they 
are in the military service on training .duty, without loss of pay, for periods 

not to exceed fifteen days in any one calendar year, including Sundays; and 

in addition thereto state examiners and assistant state examiners are entitled 

to leaves of absence with compensation for a period not exceeding twelve 

days, excluding Sundays, in each year. 

Columbus, Ohio, August 3, 1940. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your request for my op1mon which 

reads as follows : 

"We are submitting herewith a letter from one of our assist­
ant state examiners in which he requests three weeks military leave, 
with full pay, to attend field training exercises with the Ohio 
National Guard, 37th Divis10n Signal Company; also, in addition, 
twelve days with pay as annual vacation. 

Section 276, General Code, provides in part-

'State examiners and assistant state examiners shall receive the 
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following compensation for each day necessarily employed by them 
in the discharge of such duties as may be assigned to them and for 
each day absent on leave, not exceeding twelve days in each 
year; * ~' *' 

Section 5273-2, General Code, provides for leave of absence 
on military duty without loss of pay while in training, for not to 
exceed fifteen days in any one calendar year. 

Will you kindly examine the enclosed request of said assistant 
state examiner for five weeks leave of absence with full pay, and 
advise us if in your opinion, the appointing authority is required to 
allow the request in full or may he allow only fifteen days with 
full pay under the provisions of the law above referred to, or any 
other law applicable to this question." 

Generally the hours of service and vacation periods of state employees 

are governed by Section 154-20, General Code, which reads as follows: 

"All employes in the several departments except the State 
highway department shall render not less than eight hours of labor 
each day, Satuday afternoons, Sundays and days declared by law 
to be holidays excluded, except in cases in which, in the judgment 
of the director, the public service will thereby be impaired. Each 
employe in the several departments shall be entitled during each 
calendar year to fourteen days leave of absence with full pay. In 
special and meritorious cases where to limit the annual leave to 
fourteen days in any one calendar year would work peculiar hard­
ship, it may, in the discretion of the director of the department, be 
extended. No employe in the several departments, employed at a 
fixed compensation, shall be paid for any extra services, unless ex­
pressly authorized by law." 

Special provisions are made for the employment, compensation and 

vacation of state examiners and assistant state examiners in Section 276, 

General Code, which section, so far as pertinent, has been correctly quoted 

111 your inquiry. The difference in the provisions for vacation periods of 

state examiners and assistant state examiners is apparently due to the fact 

that such examiners are compensated on a per diem basis instead of a fixed 

salary, with the result that all state employes may be on leave of absence 

or vacation for two weeks, if Sundays be counted. 

As you have also noted in your inquiry, Section 5273-2, General Code, 

provides leaves of absence for state officers and employes while on military 

duty and for the continuance of their salaries during such absences for a 

period not exceeding fifteen days in any one calendar year. This section 

reads as follows: 

"All officers and employes of the state or the political sub-
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divisions thereof, who are members of the Ohio National Guard, 
naval militia or the officers reserve corps shall be entitled to leave 
of absence from their respective duties without loss of pay for 
such time as they are in the military service on training duty for 
periods not to exceed fifteen days in any one calendar year." 

Sections 154-20, 276 and 5273-2, General Code, can be harmoniously 
construed, therefore such construction must be applied in preference to any 

construction that might interpret them as being in conflict. Applying such 

construction to the case of the assistant state examiner mentioned in your 

inquiry, it is my opinion that he is entitled, without loss of compensation, 

to a leave of absence while on duty in the military service of the Ohio 

National Guard for a period not to exceed fifteen days, and in addition 

he is entitled to a leave of absence for vacation purposes not exceeding 

twelve davs. 

The same conclusion is reached as to a municipal employee by the 

Common Pleas Court of Hamilton County in the case of Otten v. Cincin­

nati, 10 0. 0. 276, decided December 28, 1937, the first branch of the 

syllabus therein reading as follows: 

"l. A municipality cannot refuse an employee compensation 
for a leave of absence with pay for vacation purposes, in addition 
to a leave of absence granted with pay for attendance at the en­
campment of the Ohio National Guard." 

In that case the court upheld the constitutionality of Section 5273-2, Gen­

eral Code. 

I have been unable to find any authority for allowing compensation to 

state employe_es on leaves of absence for military duty for any period ex­

ceeding fifteen days in any one calendar year. I must therefore conclude 

that the Legislature intended that if an employee be absent on military duty 

for more than fifteen days in any one calendar year, he is not entitled to 

any compensation during the absence for such purpose in excess · of that 

period. Furthermore, since the provisions of Section 5273-2 General Code, 

apply to all state employees alike, I must conclude that any Sundays falling 

within the period of absence of an employee while on military duty, shall 

be included in the fifteen days allowable with compensation for such 

absence. 

Answering your question specifically, it is my op1111on that all officers 

and employees of the state who are members of the Ohio National Guard, 
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the naval militia or the officers reserve corps, shall be entitled to leaves of 

absence from their respective duties for such time as they are in the 

military service on training duty, without loss of pay, for periods not to 

exceed fifteen days in any one calendar year, including Sundays; and 111 

addition thereto state examiners and assistant state examiners are entitled to 

leaves of absence with compensation for a period not exceeding twelve days, 

excluding Sundays, in each year. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




