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ATTORNEY GENERAL 

CONTRACT-SCHOOL PRINCIPAL WHO HOLDS CONTINU­
ING CONTRACT STATUS-GRANTED LEAVE OF ABSENCE 
JANUARY 14, 1942-TO RESUME CONTRACT STATUS-MUST 
CLAIM RIGHT, AT EXPIRATION OF ORIGINAL LEAVE, 
APPLY FOR AND RECEIVE RENEWAL WITHIN TWO YEARS 
FROM TIME OF GRANT-SECTION 4842-10 G. C. 

SYLLABUS: 

A school principal holding a continuing contract status and having on January 
14, 1942, been granted a leave of absence, must within two years from the time of 
such grant, apply for and receive a renewal thereof, in order that he may after the 
expiration of such original leave claim the right to resume his contract status as 
provided by Section 4S42-10 General Code. 
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Columbus, Ohio, February z3, 1946 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading m part as 

follows: 

"In a local school district in this county, we have the follow­
ing situation: 

On January 9, 1942, the principal in said school district, 
holding a continuing contract, requested a leave of absence be­
cause he was entering the Armed Forces of the United States. 
On January 14, 1942, the Board of Education of said school 
district adopted a resolution granting said principal a leave of 
absence for the duration of the war. There has been no request 
for a leave of absence or a leave of absence given since said 
dates. 

We would like to be advised whether this principal is entitled 
to resume his contract status when he is honorably discharged 
from the Armed Forces of the United States." 

In your letter you refer to Opinion No. 467, released September 26, 

1945. In that opinion I had under consideration Section 4842-10 General 

Code, which is directly pertinent to your inquiry. It reads as follows: 

"Upon the written request of a teacher, a board of education 
may grant a leave of absence for a period of not more than two 
consecutive school years for educational or professional or other 
purposes, and shal! grant such leave where illness or other dis­
ability is the reason for the request. Upon subsequent request, 
such leave may be renewed by the board. Without request, a 
board of education may grant similar leave of absence and re­
newals thereof to any teacher because of physical or mental dis­
ability, but such teacher shall have the right to a hearing on such 
unrequested leave of absence or its renewals in accordance with 
the provisions for hearing and appeal in section 4842-12 of the 
General Code. Upon the return to service of a teacher at the 
expiration of a leave of absence, he shall resume the contract 
status which he held prior to such leave. Any teacher who leaves 
a teaching position to serve in the armed services or the auxiliaries 
thereof organized to prosecute world war II, upon returning 
honorably discharged from such service, shall resume the con­
tract status held prior to entering military service, subject to 
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passing satisfactorily a physical examination. Such contract 
status shall be resumed at the first of the school semester or the 
beginning of the school year following return from the armed 
services. The term 'armed services' shall be construed accord­
ing to the definition thereof as provided in section 486-16a of the 
General Code." 

That section is a part of the new school code, which became effective 

September 16, 1943. It succeeded former Section 769<>-4 Genernl Code, 

which contained the identical language as the present section, so far as 

concerns leave of absence which may be granted by the board, but the 

portion relating to the right of a teacher who goes into the armed serv­

ices and then returns to claim his contract status was new in the adoption 

of the school code. Inasmuch as the language of this new provision is 

clearly prospective and only relates to a teacher who "leaves" his teach­

ing' position, I was compelled reluctantly to hold that it could not be in­

voked to restore to such teacher his contract status if he had left his 

teaching position to enter the military services before that provision be­

c<1me effective. Realizing the unfairness of that provision to the many 

patriotic teachers who had thus given up their teaching positions to serve 

their country, and especially in view of the much more favorable pro­

visions made by the General Assembly with respect to civil service em­

ployes ( Section 486-16a General Code), I called the attention of the Gover­

nor to the situation in order that the matter might be presented to the 

General Assembly for correction. It was not however, included by the 

Governor in the agenda of the special session called shortly thereafter, 

and I am therefore compelled to apply the law as it stands, and to adhere 

to my former opinion. In the course of that opinion I said: 

"If the teacher referred to in your communication had been 
granted a leave of absence by the board of education, and pur­
suant thereto, entered the military service, he would of course 
be entitled under the provisions of Sections 4842-10, General 
Code, to resume his contract status at the end of such leave of 
absence or a renewal thereof." 

As above noted, that portion of Section 4842-10 General Code, re­

lating to leave of absence which a board of education is authorized to 

grant was in effect prior to the adoption of the school code, having been 

enacted May 15, 1941, and effective September 1, 1941. It provides that 

the board of education may upon application of a teacher grant a leave 
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of absence "for educational or professional or other purposes." This leave, 

by the express terms of the statute, may be granted "for not more than 

two consecutive years." There follows the further provision that "upon 

subsequent requests such leave may be renewed by the board." Then 

there is the provision that: "Upon the return to service of a teacher at 

the expiration of a leave of absence, he shall resume the contract status 

which he held prior to such leave." 

Your letter states that the principal in question requested a leave of 

absence on January 9, 1942, because he was entering the armed forces, and 

that such leave was granted by the board on January 14, 1942 "for the 

duration of the war." I do not find in the law any authority whatever for 

such board to grant a leave of absence for the duration of the war. The 

most that can be claimed for this grant is that it was for the period 

allowed by the law, to wit for two years. At the end of that two year 

period the teacher would have had a right to request, and the board would 
have had a right to grant an extension for a further period of two years, 

and presumably might have granted subsequent renewals for like periods. 

Your letter however expressly negatives the possibility that any further 

request was made or any further leave was given subsequent to the 

original request and action of the board. 

In view of this situation I can see no theory upon which it could be 

held that the principal in question now returning from service in the armed 

forces could claim the right to resume his contract status. 

This provision of the law was manifestly intended to give a teacher 

leaving the services temporarily for any legitimate purpose, the right to 

retain a hold on his contract status, which he would not otherwise have, 

but the privilege was granted only upon certain terms and conditions 

which were specified, and a failure to comply with these conditions would 

leave him without any right to such preferred position. 

In the absence of any provision of law authorizing the board to grant 

an indefinite leave, the board was without authority to do so. A board 

of education being a creature of statute and having only such powers as 
are conferred upon it by law is limited to the power expressly conferred 

1}y the General Assembly. That proposition has been established by 

frequent adjudications. In the case of State, ex rel, v. Cook, 103 0. S. 

465, it was held: 
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"Boards of education, and other similar governmental 
bodies, are limited in the exercise of their powers to such as are 
clearly and distinctly granted. ( State, ex rel. Locher, Pros. 
Atty., v. Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.)" 

Specifically answering your question, it is my opinion that a 

principal holding a continuing contract status and having on January 14, 

1942, been granted a leave of absence, must within two years from the 

time of such grant apply for and receive a renewal thereof in order that 

he may after the expiration of such original leave claim the right to resume 

his contract status, as provided by Section 4842-IO General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




