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ATTORNEY GENERAL 

NOTES-WHERE SCHOOL BOARD BORROWS MONEY AND 

ISSUES NOTES-NOTES MAY FALL DUE ON OR AFTER 

CLOSE OF FISCAL YEAR-MAY LEGALLY PAY INTEREST 

ON MONEY FOR PERIOD NOT TO EXCEED SIX MONTHS­

SECTION 2293-4 G. C. 

SYLLABUS: 

Where a school board borrows money and issues notes pursuant to Section 2293-4, 
General Code, said board may legally pay interest on said money for a period not 
to exceed six months, irrespective of whether the notes fall due on or after the close 
of the £seal year. 

Columbus, Ohio, September I, 1949 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 

Clark County, Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"I hereby request your opinion with respect to the follow­
ing question : 

"Under Ohio General Code 2293-4, local school boards may 
borrow money and issue notes, in anticipation of the collection 
of current revenues in and for any fiscal year, the aggregate of 
said notes not to exceed one half the amount estimated to be 
received from the next ensuing settlement of taxes for such 
fiscal year as estimated by the budget commission. The sums 
so anticipated shall be deemed appropriated for the payment of 
such notes at maturity. The notes shall not run for a longer 
period than six months. 

"Where a local school board on July 23, 1948, borrows 
money within the legal limits of Section 2293-4 in anticipation 
of the August and October settlements, may the board legally 
pay interest on such borrowed money from December 31, 1948, 
to the date of maturity? 

"An auditor of the Bureau of Inspection and Supervision 
of Public Offices proposes to make a finding against the lending 
institution and the district for all interest paid on such borrowed 
money after December 31, 1948, on the basis that interest can 
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not run beyond December 3rst of the year 111 which the money 
is borrowed. 

"Is this limitation imposed by General Code 2293-4 ?" 

Your communication indicates that the notes were issued pursuant 

to that part of Section 2293-4 of the General Code, which reads as 

follows: 

"In ant1c1pation of the collection of current revenues in 
and for any fiscal year, the taxing authority of any subdivision 
may borrow money and issue notes therefor, but the aggregate 
of such loans shall not exceed one-half of the amount estimated 
to be received from the next ensuing settlement of taxes for such 
fiscal year as estimated by the budget commission, other than 
taxes to be received for the payment of debt charges, and all 
advances, but whenever a partial, semi-annual or final tax settle­
ment is delayed, such borrowing authority may be exceeded and 
money borrowed in anticipation of the receipt of taxes for debt 
charges to the extent necessary to meet such debt charges but 
not in excess of such estimated receipts, less all advances. The 
sums so anticipated shall be deemed appropriated for the pay­
ment of such notes at maturity. The notes shall not run for a 
longer period than six months and the proceeds therefrom shall 
be used only for the purposes for which the anticipated taxes 
were levied, collected and appropriated. No subdivision shall 
borrow money or issue certificates in anticipation of such taxes 
before January first of the year of such tax receipts. * * *'' 

The provision of the foregoing section that ''the note shall not run 

for a longer period than six months" is clear and unambiguous. The 

section contains no provision to the effect that such notes must be paid 

within the fiscal year, nor does it contain any provision to the effect that 

in the event the entire one-half of the estimated revenue was borrowed, 

only one-half the actual tax receipts must be appropriated, but, on the 

contrary, provides that the sum so anticipated shall be deemed appropri­

ated for the payment of such notes at maturity. It necessarily follows 

that such sums of money become encumbered upon the issuance of such 

notes. 

The question which you present indicates that such notes were issued 

July 23, 1948. The maximum maturity date provided by law is six 

months. It, therefore, follows that the latest date upon which such notes 

could become clue would be January 23, 1949. 

In view of the foregoing, it is, therefore, my opinion that where a 

school board borrows money and issues notes pursuant to Section 2293-4, 
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General Code, said board may legally pay interest on said money for a 

period not to exceed six months, irrespective of whether the notes fall 

due on or after the close of the fiscal year. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




