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HOSPITAL BILLS-FOR INDIGENT CRIPPLED CHILDREN CO:\Ii\IITTED 
TO WELFARE DEPARTl\lENT-PAYABLE FROi-.1 GENERAL COUNTY 
FUND-BUDGET COMMISSIO~ MAY PROVIDE DEFINITE SUi-.1 TO 
PAY SUCH BILLS-ESTABLISHING "CRIPPLED CHILDRE~ APPRO­
PRIATION FUND." 

SYLLABUS: 
1. Such hospital bills as are properly chargeable aga.iust a county for i11digcnt 

criPPled children cmmnitted to the state department of public welfare, arc properly 
Paid from the gl?1leral county fund. 

2. The county authorities may recom111'end to the county budget commission that 
a definite amount of money be included in the budget for the paymmt of hospital bills 
for the county's indigent crippled children. Hozocver, the actio1~ of the budget com­
mission is not final and any funds set aside for such purposes must be appropriated 
by the county co1mnissioners. 

3. With the approval of the bureau of inspection and sz~pcrvision of public offices, 
the county au.thorities may establish a fund designated as "crippled children appro­
priatiml'' from which no other bills may /;e paid. 

CoLUMBUS, OHIO, January 2, 1930. 

HoN. DoN. W. MYERS, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you requested my opinion upon the 

following questions: 

"(a) Are hospital bills for indigent crippled children who have been 
properly committed to the State Department of Welfare, paid from the 'Gen­
eral County Fund' as provided in Secticns 1352-4, 1352-5 and 1352-8? 

(b) Can the County Budget Commission, in preparing the annual budget, 
on recommendation of proper county authorities or others, make provision 
for a definite amount of money to· be med exclusively for the payment of 
hospital bills for the county's indigent crippkd children who have been, or 
will be during the year for which the budget is prepared, properly com­
mitted? 

(c) If it is legal for bills for hospitalization of indigent crippled 
children to be paid from the 'Genecal County Fund,' cannot the Board of 
Cqunty Commissioners subdivide that fund and set aside a definite amount 
for the payment of crippled children bills, and label that fund 'Crippled 
Children Appropriation,' from which no other bills may be paid?" 

Section 1352-4, General Code, provides in part as follows: 

"The actual traveling expenses of any dependent, neglected, crippled or 
delinquent child and of the agcms and visitors of said board shall be paid 
from funds appropriated to said board, but the amor.nt of board, if any, 
paid for the care of such child and the expense for providing suitable cloth­
ing and personal necessities, mental, medical, surgical, dental and optical 
examination and treatment, including massaging and other beneficial treatment 
and braces, artificial limbs and accessories aP.d their upkeep and •for the 
education when necessary of a crippled child, shall be charged by the board 
of state charities to the county from which such child was committed or 
transferred as provided in Sections 1352-3, 1352-5 and 1352-8. * * *" 
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It is believed that even a cursory "xamination of the section, part of which is 
above quoted, discloses that hospital bills mcurred by reason of the care of a crippled 
child committed to the department of public welfare, are proper charges to be paid 
by the county from which said child was committed. The terms, .. board," "personal 
necessities" and "medical and surgical treatment," certainly are sufficiently broad 
as to include hospital care. 

There are other related sections which clearly indicate that hospital treatment 
may be given such children when nece>>:lry and while the parents or guardians of 
such children are required to pay such expenses when they are able to do so, when 
they are not in position to pay such exper:ses, the sc.me are properly chargeable against 
the county. 

However, it is believed unnecessary to give further consideration to the general 
provisions of the sections authorizing the care of crippled children and providing for 
the payment of expenses for the reason that your inquiry is undoubtedly directed to 
such funds as the county is authorized to pay. 

In connection with your inquiry as to whether the payment of such bills is 
properly made from the general county fund, it is noted that Section 5625-1 of the 
General Code, as amended by the 88th General Assembly, 113 0. L. 670, provides 
among other things : 

"(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, except the 
county school district, municipal corporation or township in the state. 

* * * * 
(f) 'Current operating expenses' and 'current expenses' shall mean the 

lawful expenditures of a subdivisicn, except those for permanent improve­
ments, and except payments for interest, sinking fund and retirement bonds, 
notes and certificates of indebtedness d the subdivision. 

* * * * 
(h) 'Bureau' shall mean the 'Bureau of Inspection and Supervision of 

Public Offices.' 
* * * * , 

Section 5625-5 of the General Cone, as enacted by the 87th General Assembly, 
provides: 

"The purpose and intent of the general levy for current expenses is to 
provide one general operating fund derived frcm taxation from which any 
expenditures for current expense of any kind may be made, and the taxing 
authority of a subdivision may inchde in such levy the amounts required 
for the carrying into effect of any of the general or special powers granted 
by law to such subdivision, including the acquisition or construction of perma­
nent improvements and the payment of judgments, but except the construction, 
reconstruction, re-surfacing or repair of roads and bridges in counties and 
townships and the payment of debt charges. The power to include in the 
general levy for current expenses additional amounts for purposes for which 
a special tax is authorized shall n.~t affect the right or obligation to levy 
such special tax. Without prejudice to the generality of the authority to levy 
a general tax for any current expense, such general levy shall include the 
amounts certified to be necessary for the payment of final judgments, the 
amounts necessary for general, special and primary elections; for boards 
and commissioners of health, anr\ other sp~cial or district appropriating 
authorities deriving their revenue in whole or part from the subdivision; in 
the case of municipalities, for the mamtenance, operation and repair of public 
buildings, wharves, bridges, parks and streets, for a firemen's pension fund, 
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police relief fund and sanitary fund; in the case of counties for the main­
tenance, operation and repair of public buildings, for the relief and support 
of the poor, for the relief of needy blind, for the relief of honorably dis- . 
charged soldiers, indigent soldiers, sailors and marines, for mothers' pen­
sion fund and for the county's share of the comp~nsation to be paid judges; 
in the case of a school district, for tuition, teachers' retirement fund and the 
maintenance, operation and repair of schools; and in a township, for the 
relief of the poor. Provided that nothing herein shali require the inclusion 
within the general levy of amounts for any purpose for which a special levy 
is authorized to be made under the provisions of this act." 
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Section 5625-9, as amended by the 88th General Assembly, 113 0. L. 672, which 
relates to the establishment of funds, provides: 

"Each subdivision shall establish the following funds: 
(a) General fund. 
(b) Sinking fund whenever the subdivision has outstanding bonds 

other than serial bonds. 
(c) Bond retirement fund, for the retirement of serial bonds, or of notes 

or certificates of indebtedness. 
(d) A special fund for each s~ecial levy. 
(e) A special bond fund for P:.>.ch bond issue. 
(f) A special fund for each class of revenues derived from a source 

other than the general property tax, which the law requires to be used for 
a particular purpose. 

(g) A special fund for each public utility operated by a subdivision. 
(h) A trust fund for any amount received by a subdivision in trust 

for any lawful purpose." 

Section 5625-10, relates to what rf:!venues shal! be paid into the general fund. 
Sections 5625-11 and 5625-12, as amended in this same act, provide: 

"Sec. 5625-11. "In addition to the funds provided for by Sections 5625-9 
and 5625-12 of the General Code, the taxing authority of a subdivision may 
establish, with the approval of the bureau, ~uch other funds as may be 
necessary and desirable, and may provide by ordinance or resolution that 
moneys derived from specified sources other than the general property tax 
shall be paid directly into such funds." 

Sec. 5625-12. "Without prejudice to tht> generality of the authority to 
create other special funds with the approval of the bureau, a municipality 
may establish in the manner provided by law, a firemen's pension fund, a 
firemen's indemnity fund, a police relief fund, a sanitary police pension 
fund, or a cemetery fund; and a township may establish by law a cemetery 
fund." 

From the foregoing it seems clear that such ch:~rges as are properly made against 
the county for the hospital care of criJ1pied children are properly payable from the 
general county fund. It also seems clear chat under the provisions of Section 5625-11, 
with the approval of the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
a county may establish additional funds provided for by Sections 5625-9 and 5625-12, 
as may be necessary and desirable and may provide a resolution that money derived 
from special sources other than the geueral property tax shall be paid directly into 
such funds. 

ln answer to your second inquiry it would appear further that the county budget 
commission in preparing the annual budget could properly take into consideration a 
request made by the county commissioners relative to providing for a definite amount 
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of money to be used for the payment of hospital bills for the county's care of crippled 
children. However, irrespective of the action of the budget commission, the amount 
used for such purposes would of necessity have to be appropriated under the pro­
visions o"f Section 5625-29 of the General Code as amended by the 88th General 
Assembly in 113 0. L. 675. 

In reference to your third inquiry, it is suggested that when a separate fund is 
once established with approval of the Bureau, no transfer may be made to any other 
fund unless such transfers come within the provisions of Section 5625-13 of the 
General Code as amended by the 88th General Assembly in 113 0. L. 673. After an 
examination of said section, it is believed that it would not authorize a transfer from 
said fund when once established for the purpose of paying the expenses for the care 
of crippled children. 

In view of the foregoing and in sp~cific reply to your inquiry, it is my opinion 
that: 

I. Such hospital bills as arc propedy chargeable against a county for indigent 
crippled children committed to the stak department of public welfare, are properly 
paid from the general county fund. 

2. The county authorities may w:ommend to the county budget commission 
that a definite amount of money be included in the budget for the payment of hospital 
bills for the county's indigent crippled children. However, the action of the budget 
commission is not final and any funds set aside for such purposes must be appro­
priated by the county commissioners. 

3. With the approval of the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices, the county authorities may establish a fund designated as "crippled children 
appropriation" from which no· other bills may be paid. 

The conclusions that I have reached herein are in substance the same as those 
which you reached in the opinion, the copy of which you were kit1d enough to enclose. 

1357. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF HOAGLIN-] ACKSON RURAL SCHOOL DISTRICT, 
VAN WERT COUNTY-$122,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, January 2, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 
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APPROVAL, ABSTRACT OF TITLE TO LAND OF CHARLES H. ~IA Y IN 
THE CITY OF PIQUA, MIAMI COUNTY, OI-110. 

CoLl.JMBUS, OHIO, January 2, 1930. 

HoN. A. W. REYNOLDS, Adjuta11t General, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-You have resubmitted for my examination an abstract of title and 

warranty deed pertaining to in-lots 5009 to 5015, inclusive, situated in Charles H. 
:.Iay's Addition to the city of Piqua, in Vvashington Township, Miami County, Ohio. 


