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OPINION NO. 80-080 

Syllabus: 

A board of township trustees of a civil service township may expend 
township funds for injury leave pay to township policemen in excess 
of that authorized by R.C. 124.38, and may receive the partial 
reimbursement of any workers' compensation benefits received by the 
policemen, without contravening Ohio Const. art. VIII, §6. 

·To: Vincent E. Giimartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, November 26, 1980 

I have before me your request for my opinion on a contract prov1S1on 
providing service-connected injury leave to members of a township police 
department. Specifically, "Section 2-Injury Leave" of the contract entered into by 
the Boardman Township Trustees and the Fraternal Order of Police provides: 

a. All members shall be entitled to sixty (60) days of leave with pay 
for a service connected injury or disability sustained during the 
.performance of his or her duties. 

b. Whenever a member is required to stop working because of a 
service connected injury or disability, he or she shall be paid for the 
remaining hours of that workday and such time shall not be charged 
to leave of any kind. 

c. If a member on injury leave is capable of performing light duties, 
the Township may reasonably require that member to return from 
injury leave and perform such light duties. 

d. Any member who avails himself of injury leave shall apply for 
and turn over to the Township any Workers' Compensation benefits he 
or she receives for the sixty (60) day injury leave period. 

You question the propriety of expending public funds in accordance with the 
agreement, and, specifically, whether the above contract provision might be 
objectionable on the ground that it constitutes a loan of public funds. The 
provisions of Ohio Const. art. VITI, §6 would indeed be offended in the event the 
payment of injury leave pay constituted the lending of the credit of the township. 
Before addressing the constitutional issue, however, the statutory validity of the 
contract provision must be determined. 

You have provided information that Boardman Township is a civil service 
township (pursuant to R.C. 124.40(B)), with a population of over ten thousand 
persons residing within the township and outside of any municipal corporation, and 
that it has established a police district (pursuant to R.C. ) employing 
more than ten full-time paid employees within its police department. Therefore, 
R.C. 505.49(B) is applicable to issues concerning township police pe

505.48-.55

rsonnel. R.C. 
505.49(B) provides, in pertinent part: 

Such township shall comply with the procedures for the employment, 
promotion, and discharge of police personnel provided by Chapter 124. 
of the Revised Code. . . . The board of township trustees shall 
determine the number of personnel required and establish salary 
schedules and conditions of employment not in conflict with Chapter 
124. of the Revised Code. 

It appears, then, that the injury leave contract provision at issue here is 
properly within the purview of the township trustees and is valid unless it conflicts 
with R.C. Chapter 124 or is otherwise contrary to law. 
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An analysis of R,C, Chapter 124 identifies R.C. 124.38 as the only source of 
potential conflict in that it constitutes a statutory entitlement to injury leave 
independent of the contract provision. "[El ach employee In • • .civil service 
township service. , .shall be entitled for each completed eighty hours of service to 
sick leave of four and six-tenths hours with pay. Employees may use sick 
leave, • .for absence due to. • .injury. • • ." R,C, 124,38. 

Interpreting R,C, 124,38 as conferring a minimum benefit, the Ohio Supreme 
Court recently held that a board's power to fix compensation includes the power to 
provide sick leave credits in excess of the minimum level of R.C. 124.38, Ebert v. 
Stark County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St, 2d 31, 33, N.E. 2d 
(1980) (per cur1am). Therefore, the tnJury leave contract provision,viliich proviaes 
injury leave in excess of that provided by R.C. 124.38, is within the power of the 
board of township trustees to fix compensation under R.C. 505.49(8), and is not in 
conflict with R.C. 124,38. 

The contract provision in question also requires that any member who 
receives injury leave pay apply for and turn over to the township any workers' 
compensation benefits he or she receives for the injury leave period. Accordingly, 
it must be considered within the statutory framework of R.C. Chapter 4123 which 
governs workers' compensation. 

Under the provisions of R.C. Chapter 4123, a township employee is entitled to 
compensation for a service related injury. "Every employee [including township 
employee, R.C. 4123.0l(A)(l)J, who is injured •..is entitled to receive•..such 
compensation for loss sustained on account of such in 'ur •..•" R.C. 4123.54 
(emphasis adde • oug t ere 1s no statutory e m1tlon of "loss," the Supreme 
Court of Ohio interpreted the above-emphasized language (as it appeared in G.C. 
1465-68) as requiring an actual loss of wages. State ex rel. Rubin v. Industrial 
Commission, 134 Ohio St. 12, 16, 15 N,E, 2d 541, 542 U938). The employee m Rubin 
was denied compensation on the basis that his wages were continued duririgliis 
period of disability. 

Like the employee in Rubin, the township policeman, under the contract 
provision, is to receive wagesduring the period for which application is made for 
workers' compensation, Unlike the employee in Rubin, however, the township 
policeman agrees to pay any workers' compensation received during the sixty day 
injury leave period to the employer township. The agreed statement of facts in 
Rubin specifically pointed out the absence of any such agreement. " 'If 
compensation is hereafter awarded and paid to the relater by the Commission, 
there has been and is no agreement on the part of the relater to pay any part of 
such compensation to his employer, and no part of it will be paid to the employer.'" 
Rubin, 134 Ohio St. at 14, 15 N.E. 2d at 541. 

Although "[n) o agreement by an employee to waive his rights to [workers') 
compensation••.is valid," R.C. 4123.80, the Ohio Supreme Court, prior to its 
holding in Rubin, upheld an assignment of workmen's compensation benefits by an 
employee toms employer, to the extent of and "in consideration of his employer 
advancing him moneys to afford him immediate and necessary relief while such 
claim is pending before the Commission." Syllabus, State ex rel, Hunt &: Dorman 
Manufacturing Co. v. Industrial Commission, 108 Ohio St. 139, 140 N.E. 621 {1923). In 
upholding the assignment in Hunt, the Court did not suggest, or even mention, that 
the employee's receipt of iiioney might jeopardize or preclude his workmen's 
compensation claim. It appears then, that the Court's decision in Hunt constitutes 
an exception to the rule of Rubin, in the event that the employee's workers' 
compensation benefits are to be paid to the employer, in return for the employee's 
receipt of pay during the period of disability. 

Under this contract term the township policeman specifically agrees to "apply 
for and turn over to the Township any Workers' Compensation benefits he or she 
receives for the sixty (60) day injury leave period." Although this language does not 
constitute an assignment in the technical sense of the term, see, ~· Aetna 
Casualty &: Surety Co. v. Hensgen, 22 Ohio St. 2d 83, 258 N.E:-2d 237 (1970) 
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("[wJ here, for a valid consideration, a person agrees that another person is to be 
subrograted to certain rights, such other person is thereby substituted in the place 
of such person with respect to, and succeeds, to those rights and in effect thereby 
becomes an assignee of those rights"), the contract provision follows the animus of 
the decision in Hunt in that the workers' compensation benefits will inure to the 
employer and wTirnot exceed the amount which the employer has paid the 
employee. R.C. 4123.56 (provides a maximum benefit level of seventy-two percent 
of an employee's full weekly wage for the first twelve weeks of temporary total 
disability). 

I conclude, therefore, that injury leave pay, when it is conditioned upon the 
employer's receipt of any workers' compensation benefits to which the employee on 
,injury leave is entitled, as in the contract provision presented herein, does not per 
se extinguish an employee's right to workers' compensation under R.C. 4123.54. In 
order to effectively implement the contract provision, however, compliance must 
be had with 5 Ohio Admin. Code 4123:5-20, in which the Ohio Bureau of Workers' 
Compensation has set forth the administrative procedure which must be followed in 
the event an employee pays regular wages to an employer during a period of 
disability: 

4123-5-20 Payment of compensation when advancements are 
made during period of disability. 

(A) It is hereby directed that the following instructions with 
reference to payment of compensation when employers pay regular 
wages or make advancements to claimants during their period of 
disability shall be followed by employees of the bureau: 

(1) Whenever a claimant and the employer advise 
the bureau in writing that the wages were paid or the 
advancements were made solely for the purpose of 
assisting the claimants in obtaining necessary 
maintenance and care during a short period following an 
injury sustained or occupational disease contracted by 
the claimant in the course of and arising out of 
employment, particularly while a claim for 
compensation is being acted upon by the bureau, and it 
appears that the claimant and employer had mutually 
agreed that the employer was to be reimbursed, at least 
to the extent of any compensation paid to the claimant 
over the period in which the wages were paid or the 
advancements made, it is the order of the bureau that 
under such circumstances warrants in payment of 
compensation awarded over a short period closely 
following the date of such an injury or beginning of 
disability are to be mailed to the claimant in care of 
the employer with instructions that the warrants are to 
be endorsed personally by the claimant. 

(2) The warrants to be sent in care of the 
employer are not to be in payment of compensation for 
disability in excess of a period of twelve weeks closely 
following the date of injury or beginning of disability, 
unless under special circumstances the bureau 
authorizes the sending of warrants in payment of 
compensation for disability beyond the twelve weeks in 
care of the employer. 

(B) It is further directed that where a claimant is entitled to 
vacation with pay, payment of wages for a vacation period during the 
period of temporary total disability resulting from injury or 
occupational disease should not interfere with payment of 
compensation. 
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However, where claimants are paid their regular salary during 
the period of disability on any other basis, for example sick leave, 
payment of compensation for temporary total disability cannot be 
made so long as such regular salary or wages are paid, unless the 
claimant and the employer notify the Bureau in writing that such 
salary or sick leave was paid as an advancement. 

5 Ohio Admin. Code 4123:5-20. The notice requirement contained in paragraph 
(A)(l) of the rule is of particular importance since the contract provision presented 
herein does not expressly include a notice provision. Thus, assuming compliance 
with the administrative rule, the employer township is entitled to have any benefits 
payable to an employee on injury leave forwarded to the township with instructions 
that the warrant is to be endorsed by the employee claimant to the township 
employer. 

It remains to be determined whether the contract prov1s1on violates the 
constitutional prohibition against the lending of the credit of the township. Ohio 
Const. art. VIII, §6 ("[n] o laws shall be passed authorizing any county, city, town or 
township, by vote of its citizens or otherwise, to become a stockholder in any joint 
stock company, corporation, or association whatever; or to raise money for, or to 
loan its credit to, or in aid of, any such company, corporation, or association.--:-:rr 
(emphasis added) ). 

At the outset, I note that the fact that individual policemen receive the 
benefit of the contract provision does not remove it from the scope of the 
constitutional prohibition. Markley v. Village of Mineral City, 58 Ohio St. 430, 438, 
51 N.E. 28, 30 (1898) (extends the reach of Ohio Const. art. VIlI, §6 to individuals, 
as well as the constitutionally defined classes of any "company, corporation, or 
association"). In order to fall within the scope of Ohio Const. art. VIII, §6, 
however, the payment of injury leave pay, pursuant to an agreement which also 
provides for partial reimbursement to the township in the event the employee is 
entitled to workers' compensation benefits, must constitute the lending of the 
credit of the township. 

The Ohio Supreme Court defined the word "credit" in State ex rel. Saxbe v. 
Brand, 176 Ohio St. 44, 197 N.E. 2d 328 (1964). Although the court's consideration of 
"credit" was in the context of Ohio Const. art. VIII, §4 ("[t] he credit of the state 
shall not, in any manner, be given or loaned to, or in aid of, any individual 
association or corporation whatever"), it is equally applicable to Ohio Const. art. 
vm, §6. See, ~' State ex rel, Eichenber er v. Neff, 42 Ohio App. 2d 69, 75, 330 
N.E. 2d 454,458 {Franklin County 1974; 1971 Op. Att'y Gen. No. 044. The court in 
Saxbe held that "[t] he word 'credit' ••.includes within its meaning (I) a loan of 
money and (2) the ability to borrow, i.e., the ability to acquire something tangible 
in exchange for a promise to pay for if:" Furthermore, inherent in any definition of 
the word "loan" is the promise to repay the amount of money borrowed. See, ~· 
Black's Law Dictionary 1085 (rev. 4th ed. 1968); Webster's New World Dictionary 829 
(2d college ed. l978); National Bank of Paulding v. Fidelity and Casualty Co., 71 
Ohio L. Abs. 553, 57 Ohio Op. 483, 131 F. Supp. 121 (S.D, Ohio 1954); S rin ate v. 
Daneman, 32 Ohio App. 279, 283, 167 N.E. 908, 909 (Hamilton County 1929 
(extension of credit to purchaser who assigned wages to secure balance of payment 
due did not constitute a loan). 

Under the contract provision at issue here, the township is obligated to pay 
the employee on injury leave, notwithstanding any subsequent reimbursement 
through the employee's workers' compensation. The township employee does not 
promise to repay injury leave pay; he or she promises only to turn over any workers'. 
compensation benefits which may be received. If no such.benefits are received, the 
employee need make no payment. Indeed, even if the maximum level of workers' 
~ompensation benefits were received and turned over to the township, the amount 
of such benefits would be insufficient to fully reimburse the township for an 
employee's injury leave pay. R.C. 4123.56. 

Based on the definition of "credit" pronounced in Saxbe, I conclude that injury 
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leave pay is not a loan and that the township is not lending its credit to a township 
policeman under the terms of the injury leave contract provision. Furthermore, as 
required by Ohio Const. art. vm, §§4,6, in providing injury leave incident to 
employment, the township is expending funds for a public purpose. See,~· State 
ex rel. Dickman v. Defenbacher, 164 Ohio St. 142, 128 N,E, 2d 59 (l915J; Leaverton 
v. Kerns, 104 Ohio St, 550, 136 N,E, 217 (1922); McGuire v. Cincinnati, 22 Ohio Op, 
334, 40 N,E, 2d 435 (1941); 1971 Op, Att•y Gen. No. 044, Injury leave pay, then, like 
sick leave or vacation pay, constitutes an authorized expenditure of township funds. 

Therefore, it is my opinion, .and you are advised, that a board of township 
trustees of a civil service township may expend township funds for injury leave pay 
to township policemen in excess of that authorized by R.C. 124,38, and may receive 
the partial reimbursement of any workers' compensation benefits received by the 
'policemen, without contravening Ohio Const. art. vm, §6. 




