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SYLLABUS: 

Boards of county commissioners have no jurisdiction or authority to trans­
fer money required to be deposited in the "real estate assessment fund" pro­
vided for by Section 325.31 of the Revised Code to any other fund. 

Columbus, Ohio, May 3, 1963 
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287 ATTORNEY GENERAL 

Honorable Edwin F. Sawicki 
Chairman 
Board of Tax Appeals 
State of Ohio 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads: 

"It has been brought to the attention of the Board of 
Tax Appeals that certain Boards of County Commissioners 
are authorizing the transfer of moneys credited to the 
'real estate assessment fund.' provided by section 325.31, 
R. C., to the general fund or other funds of the county. 
It is the view of the Board of Tax Appeals that such trans­
fers are not authorized and in order to have a uniform 
rule throughout the state, we respectfully request your 
opinion on the following questions: 

1. Do county commissioners have jurisdiction 
and authority to authorize the transfer of funds from 
the 'real estate assessment fund' provided for by 
R. C. 325.31, to any other fund? 

2. If so, what transfers are authorized, and 
under what circumstances?" 

Section 325.31, Revised Code, provides: 

"On the first business day of each month, and at the 
end of his term of office, each officer named in section 
325.27 of the Revised Code, shall pay into the county 
treasury, to the credit of the general county fund, on 
the warrant of the county auditor, all fees, costs, penal­
ties, percentages, allowances, and perquisites collected 
by his office during the preceding month or part there­
of for official services, except fifty per cent of the fees 
allowed the county auditor by division (A) of Section 
319.54, of the Revised Code, which shall be paid into the 
county treasury to the credit of the 'real estate assess­
ment fund' hereby created. Moneys to the credit of the 
'real estate assessment fund' may be expended upon appro­
priation by the board of county commissioners, only for 
the purpose of defraying the cost incurred by the county 
auditor in assessing real estate pursuant to the provisions 
of Chapter 5713 of the Revised Code. None of such officers 
shall collect any fees from the county. Each of such 
officers shall, at the end of each calendar year make and 
file a sworn statement with the board of county commis-
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sioners of all such fees, costs, penalties, percentages, 
allowances, and perquisites which have been due in his 
office and unpaid for more than one year prior to the date 
such statement is required to be made." 

Your request does not indicate under what authority the 
transfers referred to have been made. Provisions for the transfer 
of funds may be found at Sections 319.18, 5705.14, 5705.15 and 
5705.16, Revised Code, and by a process of elimination it is appar­
ent that Section 5705.14, Revised Code, is the one involved. 

Section 319.18, Revised Code, cannot be involved because it 
deals with transfers from undivided tax funds in the treasury to 
exhausted funds, which is obviously not the issue here. 

Likewise, Sections 5705.15 and 5705.16, Revised Code, cannot 
be involved because the first is a general transfer section and the 
second sets forth the procedure to be followed in effecting transfers 
authorized by the first. Among other things these procedures re­
quire the approval of the Board of Tax Appeals and an order of a 
court of common pleas, which are obviously not circumstances of 
your inquiry. 

This leaves Section 5705.14, Revised Code, which provides in 
part: 

"No transfer shall be made from one fund of a sub­
division to any other fund, by order of the court or other­
wise, except as follows : 

"* * * * * * * * * 
"(D) The unexpended balance in any special fund, 

other than an improvement fund, existing in accordance 
with divisions (D), (F), or (G) of section 5705.09 or sec­
tion 5705.12 of the Revised Code, may be transferred 
to the general fund or to the sinking fund or bond retire­
ment fund after the termination of the activity, service, 
or other undertaking for which such special fund existed, 
but only after the payment of all obligations incurred and 
payable from such special fund. 

"* * * * * * * * *" 

Section 5705.09, Revised Code, referred to in the above quote 
provides in part : 

"Each subdivision shall establish the following funds: 
"* * * * * * * * * 
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"(F) A special fund for each class of revenues de­
rived from a source other than the general property tax, 
which the law requires to be used for a particular purpose; 

"* * * * * * * * *" 

It appears that the "real estate assessment fund" created by 
Section 325.31, Revised Code, is of the type referred to in Section 
5705.09 (F), Revised Code. However, reference to Section 5713.01, 
reveals that with respect to the assessment of real estate the auditor 
is required to appraise "each lot or parcel of real estate and the 
improvements located thereon at least once in each six-year period 
beginning with the year 1943." Thus it follows that the appraise­
ment of real estate is a continuing, and more or less continuous, 
process. Consequently, it cannot be said, in the language of Section 
5705.14 (D), Revised Code, that there has been a termination of 
the activity, service, or other undertaking for which such special 
fund, i.e., the "real estate assessment fund," existed. 

The powers and duties of boards of county commissioners are 
discussed in 14 Ohio Jurisprudence 2d, 258, et seq. At page 259 it 
is stated: 

"Boards of county commissioners, being the creatures 
of statute, have such powers, and such only, as are con­
ferred by statute or as are necessarily implied from those 
expressly given * * *" 

Further, at page 260, the following appears: 

"Statutes which confer authority upon county com­
missioners are delegations of power by the state, which 
reserves to itself all power not thus delegated, and are, 
therefore, to be strictly construed in favor of the state and 
against the board. Moreover, in the exercise of their pow­
ers, county commissioners must follow the terms of the 
law and proceed in the manner prescribed thereby. * * *" 
It is apparent that the authority granted to county commis­

sioners by the provisions of Section 325.31, Revised Code, with 
respect to that money required by law to be deposited to the credit 
of the "real estate assessment fund," is limited. It may be expended 
upon appropriation by the board of county commissioners only for 
the purpose of defraying the cost incurred by the county auditor 
is assessing real estate pursuant to the provisions of Chapter 5713, 
Revised Code. It is also apparent that the jurisdiction of the county 
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commissioners with respect to a transfer from said fund to any 
other fund is limited by the conditions of Section 5705.14, Revised 
Code. Since the conditions prescribed therein cannot occur in this 
instance, the county commissioners have neither jurisdiction nor 
authority to effect the transfers in question. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that boards 
of county commissioners have no jurisdiction or authority to trans­
fer money required to be deposited in the "real estate assessment 
fund" provided for by Section 325.31 of the Revised Code to any 
other fund. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




