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OPINION NO. a&-085 

Syllabus: 

l. 	 A county is not a •person,• "fira,• or 
"corporat!..on• for purposes of R.C. 4933.17, and 
thus, does not fall within the scope of that 
section. 

2. 	 A county which operates a water or sewer aystea 
aay not require new custoaers to pay a deposit 
for water or sewer aervic~s. 

To: Jeffrer M. Welbaum, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attomey General, November 19, 1986 

I have before ae your request for ay opinion concerning
whether a county, which operates a water and sewer system for 
the benefit of residents of the unincorporated areas of the 
county, aay r11quire a deposit from new customers for water 
and/or sewer services, and if so, whether the county is 
required to pay interest to the customers paying such deposit. 

I turn first to the question whether a county may require a 
deposit fro• persons who are receiving water services. 
Pursuant to a.c. 6103.02, a board of county co-issioners aay 
•acquire, construct, aaintain, and operate any public water 
supply or waterworks systea within its county for any sewer 
district.• iU. generally 1933 Op. Att•y Gen. No. 1792, vol. 
III, p. 1662, The board must "fix reasonable rates to be 
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charged for water supplied when th~ source of supply or 
disttibutin(J pipes are owned or operated by the county, which 
rates shall be at least sufficieni:; to pay for all the cost of 
operation and maintenance of improvements," and may "levy 
special assessments upon benefited properties for operation and 
maintenance whenever the rents and other funds available are 
not sufficient to pay all the cost thereof .. " R.C. 6103 .02. 
When the distributing pipes are owned by the county, the board 
of county commissioners must also fix a reasonable tap-in 
charge. ld. There is no express provision in R.C. 6103.02, 
however, for the county to charge new customers a deposit. 

As you note in your lette~. R.C. 4933.17 governs the 
.::ollection of deposits by certai11 provider.... of gas, natural 
gas, water, and electricity, and reads as f'.1llows: 

No person, firm, or corporatior, engaged in the 
business of furnishing g~s. natural ;"s, water, or 
electricity to consumers shall demand o~ require a 
conauaer to deposit cash as security for the payment 
of any bills for such colllllodity to be furnished: 

(A) If the proposed consumer is a freGholder who 
is financially responsible or a person who is able to 
give a reasonably safe 9uaranty in an amount 
suffichnt to secure the payaent of bills for sixty 
days' supply: 

(B) If the security is not deaanded within thirty
days of the initiation of service, except that thiii 
division ·does not apply where the account of a 
customer is in arrears. 

In case no such security can be furnished, a 
deposit nrt exceeding an amount sufficient to cover an 
estiaate of the monthly averaqe of the annual 
consuapt ion by such consumer plus thirty per cent may 
b9 required, upon which deposit interest at the rate 
of not less than tiuee per cent per annum shall be 
allowed and paid to the consumer, provided it re111ain11 
on deposit for six consecutive aonths. 

Any person, fir•, or corporation convicted of a 
violation of this uction shall forfeit all right to 
collect or receive any sua fro• such consu~er for 9as, 
natural 9as, water, or electricity so furnished. 

The aaking of any rule or requireaent in conflict 
with this section, is forbidden, and hereby declared 
to be unlaWful. 

see 7 Ohio Adain. Code Chapter 4901:1-17: note 3, !..n1.!.:!., In 
order to answer your question, I must determine, therefore, 
whether a county, when furnishin9 water, is subject to R.C. 
4933.17. 

a.c. 4933.17 regulates the activities of persona, firms. 
and corporations. Thus, in order to be subject to the 
statute• s requirements. a county must be found to be one of 
those entities. There is no statute which defines "person, 11 

"firm," or "corporation," specifically for purposes of· R.C. 
4933.17. In 1981 Op. Att•y Gen. No. 81-055, my predecessor 
stated with regard to the teems 11 cocpocation11 and 11 fir11 11 : 

Absent a statutory definition to the contrary, 
Ohio courts have consistently found that a county is 
not a body corporate, but rather a local political 
organization established for the civil administration 
of tbe state's policies. Jl9.<.trd of county
Coaaissloners v. Gates, 83 Ohio St. 19 (1910): Board 
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of County Commissioners v. Miqhels, 7 Ohio St. 109 
(1857). See 1978 Op. Att•y Gen. No. 78-030. Statutes 
including corporations within their scope have, in the 
past, been interpreted as excluding counties. see 
1979 Op. Att•y Gen. No. 79-055: 1978 Op. Att'y Gen. 
No. 78-030: 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-008: 1970 Op. 
Att•y Gen. No. 70-164. Similarly, the terms "firm," 
"partnership," and "association" have been construed 
to exclude counties fre;m the operation of otherwise 
applicable statutes. see Op. No. 79-055; Op. No. 
74-008: Op. No. 70-164. 

2-218 to 2-219. As pointed out in Op. No. 81-055, the terme 
"corporation" and "firm" are typically used to describe types 
of business relationships rather than governmental entities. 
This interpretation is reinforced by the context in which 
"corporation" and "firm" are used in a.c. 4933.17. The statute 
covers persons, corporations, and firas whic-h are "engaged in 
the business of furnishing" one of the naaed public utilities 
(emphasis added). Thus, it is apparent that a.c. 4933 .17 is 
applicable only to those entities which provide utilities as a 
business rather than as a governaental service. 

Further, I conclude that a county is not a "person" for 
purposes of R.C. 4933.17. Again, as st,,ted in Op. No. 81-055 
at 2-220: 

Th• well-established rule in Ohio is tbat a public
body is not a "person" in the absence of a statutory 
definition to the contrary, .Ill supen y. Ht1ilton 
county, 7 Ohio N.P. su cc.P. Haallton county 1900): 
Op. No. 78-030, ·unless the language, purpose, or 
context of a statute deaonstrates that a broad 
interpretation of the word is intended. ~ City of 
Dayton v. McPheuon, s1 Ohio op. 2d 361, 280 N.!. 24 
106 (C.P. Montgoaery county 1969): 1974 Op. Att•y Oen. 
No. 74-058. 

In this instance, there is no indication that "person" is t~ Q• 
given a broad interpretation to include a county. "Person," as 
used in a.c. 4933 .17 is also aodified by the phrase "engaged in 
the business of furnishing" a public utility. Thus, tbe 
language of ll.C. 4933 .17 and the context in which "person" is 
used · do not require that the word be interpreted to include 
governaental entities. Nor, as discussed in greater detail 
below, does the purpose of a.c. 4933 .17 require that "person" 
be interpreted as including counties. Thus. I ~onclude that a 
county is not a 11 person, 11 l 
nor a "corporation" or "fir•" for purposes of R.C. 4933.17, and 
thus, does not fall within the scope of that section. 

l As noted in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-0SS, a.c. l.59 
provides a general statutory definitton of "person," 
reading in part: "As used in any statute, unless another 
definition is provided: •.. (C) 'Person• includes an 
individual, corporation, business trust, estate, trust, 
partnership, and association.• a.c. l.59(C) has been 
interpreted to include governaental entities. I.I!. City of 
Dayton v. McPherson, 57 Ohio Op. 2d 361, 280 N.!.2d 106 
(C.P. Montgoaery County 1969): 1974 Op. Att•y Gen. No. 
74-058. But see 1979 Op. Att•y Gen. No. 79-062: 1979 Op. 
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The language used in a.c. 49~l3.l8, which prohibits persons 
from tampering with the equipment of a utility. and R.C. 
4933.19, which prohibits the theft of utility service. supports
the conclusion that R.C. 4933.17 does not apply to county water 
systems. Both R.C. 4933.18 and R.C. 4933.19 include the 
following paragraph: 

As used in this section. "utility" means any
electric· light company, gas company. natural gas 
company, pipeline company, water-works company, or 
heating or cooling company, as defined by division 
(A)(4). (5), (6), (7), (8). or (9) of section 4905.03 
of the Revised Code, its lessees, trustees, or 
receivers, or any similar utility owned or operated by 
a political subdivision. (Emphasis added.) 

R.C. 4933.18 and R.C. 4933.19 demonstrate that where the 
legislature intends that a statute concerning a utility apply 
to utilities operated by a political subdivision, it expressly 
so provides. .!i.!..! Metropolitan securities co, v. Warren state 
l.!.!li, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.!. 81, 83 (1927) (if the 
legislature uses "certain language in the one instance and 
wholly different language in the other, it will. .. be presumed
that different results were intendedN). 

My conclusion that the legislature is cognizant of the 
distinction between utilities owned by a county and utilities 
owned by persons, corporatio.~~. and firas is also supported by 
the language of R.C. 6103,02, whic~ as notAd above, eapowers a 
board of county couissioners to acquire and operate a public 
water supply or waterworks systea, and then further provides 
that the board of county co-iBBioners aay contract with "any
aunicipal corporation, or any person, firm, or private 
corporation furnishing a public water supply. N It is obvious 
that, by so cloarly distinguishing aaong countios, municipal 
corporations, persons, firas, and corporations, the legislature
intends that different aeanings be attributed to each term. 

Having concluded that R.C. 4933.17 does not apply to a 
board of county couissioners, I aust determine whether any
other statute provides the county authority to require a 
deposit from new custoaers. See generally State ex rel. 
Shriver v. Board of Coaaissioners, 148 Ohio St. 27?, 4 N.E.2d 
248 (1947) (a board of county commissioners has only those 
powers which are expressly granted by statute or which ace 
necessarily implied therefrom). 

As noted above, R.C. 6103 .02 empowers a board of county
commissioners which operates a water supply to fix reasonable 
rates, and further empowers. the board to "adopt, publish,
administer, and enforce rules for the · construction, 
maintenance, protection, and use of public water supplies." 
Thus, it is arguable that the board may adopt a rule providing
for the collection of deposits. ~ 1932 op. Att•y Gen. No. 

Att•y Gen. No. 79-055 (the definition of "person" in ~.c. 
l.59(C) does not include public bodies or officers). As 
discussed above, I believe it is implir.it from the way 
NpersonN is used in a.c. 4933.17 that R.C. l.59(C) does not 
apply to R.C. 4933.17. If •per~on,• as used in R.C. 
4933.17, were given the aeaning provided in R.C. l.59(C) 
the tera Ncorporation." as used in R.C. 4933.17 would be 
unnecessary, since it is included within the scope of 
Nperson• as defined by a.c. l.59(C) • .§.!!!op.No. 81-055. 

http:implir.it
http:49~l3.l8
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4705, vol. II, p. 1218 at 1219 ("[t]he authority conferred on 
boards . of county commissioners to maintain and operate 
waterworks systems and to fix reasonable rates to be charged 

.for water clearly includes ... the power to collect the •water 
rents' or charges which accrue from the sale or furnishing of 
water to customerR of the said water supply or waterworks 
system," and "[t]he method of making these collections is left 
by the statute to the discretion of the commissioners"). R.C. 
6103.02, however, further provides: 

When any rents or charges are not paid when due, the 
board aay do either or both of the following: 

(A) Certify thea, together vitb any penalties, to 
the county auditor. The county auditor shall pl<1ce 
the certified aaount upon the real property tax list 
and duplicate against the pro~erty served by the 
connection if he also receives fro• the board 
additional certification that the unpaid rents or 
charges have arisen pursuant to a service ~ontract 
aade directly with an owner who occupies the property
served. 

Tb• aaount placed on the tu lilt and duplicate 
shall be a lien on the property fro• the date placed 
on the list and duplicate and shall be collected in 
the saae aanner as other tax•~. except that, 
notwithstandinq section 323 .15 of the Revised Code, a 
county trea1u~er shall accept a payaent in such aaount 
when separately tendered as payaent for the full 
aaount of such unpaid water rents or charges and 
associated penalties. The lien shall be released 
iaaediately upon payment in full of the certified 
aaount. All money collected as rents or tap-in 
charges or for waterworks purposes in any district 
shall be paid to the. county treasurer and kept in a 
separate and distinct fund to the credit of such 
district. 

(B) Collect them by actions at law in the name of 
the county froa an owner, tenant, or other perso11 who 
is liable to pay the rents or charges. 

At any time prior to a certification under 
division (A) of this section, the board shall accept 
any partial payment of unpaij water rents or charges, 
in the amount of ten dollars or more. 

It is well established that where a statute directs a 
governmental entity to perform one of its express powers or 
duties in a particular ~anner., the public body has no implied 
power to perform that duty in any other manner. ~ Frisbie 
co. v. city of East Cleveland, 98 Ohio st. 266, 120 N.E. 309 
(1918) (syllabus, paragraph one) ("[w]here a statute pr.escribe!I
the mode .of exercise of the power therein conferred upon a 
municipal body, the mode specified is likewise the measure of 
the power granted"): ~tate v. Glidden, 31 Ohio St. 309, 313 
(1877) ("[w]here authority is vested in a public officer, and 
the mode is prescribed for exercising the authority, that mode 
must be followed"): squire v. Abbott, 5 Ohio op. 352, 355 (C.P. 
Cuyahoga County 1936) ("[i]t is fundamental that when the 
legislature grants to a public officer the authority to perform 
an act in a specific manner, such manner, so designated, is 
likewise the extent of the power and that the public officer 
can legally perform the act in no other manner"). 

The legislature has specifically provided two methods by
which the county may collect unpaid water charges. Thus, the 
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county is restricted to utilizing those methods in collecting 
its rents and charges. The purpose behind a requirement that 
consumers of utility services pay a deposit appe-ars to be for 
the protection of the owner of the utility and other consumers 
against unpaid or uncollectible bills. see rule 4901:1-17-02. 
Because R.C. 6103.02 does not authorize a county t.o require a 
deposit, but rather, provides Chat a county may collect unpaid 
rents by placing a lien again1t the property served or, by 
instituting an action at law, I conclude that the county which 
owns or operates a public water supp_ly has no authority to 
require new customers to pay a deposit.~ 

You have also asked whether a county may require new 
customers to pay a deposit for sewer services. R.C. 6117.0l 
authorizes boards of county commiaaioners to "establish, and 
aaintain one or aore sewer districts within their. respective 
counties, outside of aunicipal corporations." 'l 'd board may 
"adopt, publish, adainister, and enforce rules for the 
construction, aaintenance, protection, and use of sewers and 
sewer improvements," R.C. 6117.01, and "shall fix reasonable 
rates to be charged for the use of the sewers or sewerage 
treatment or disposal works referred to in [R.c. 6117.0l] by 
every person, firm, or corporation whose premises ar.e served by 
a connection to such sewers or sewerage treatment or disposal 
works when such sewers or sewerage treatment or disposal works 
are owned or operated by the county," R.C. 6117.02. The board 
must also e~ tablish reasonable charges for the privilege of 
connecting to the sewers or sewerage troatment or disposal
works. Id. R.C. 6117.02 also provides: 

When any rento ot charges ire not paid when due, the 
board shall certify the same together with any 
penalties to the county auditor, who shall place them 
upon the real property tax list and duplicate against 
the property served by such connection. Such rents 
and charges shall be a lien bn such property from the 
date the same are placed upon the real property tax 
list and duplicate · by the auditor and shall be 
collected in the same manner as other taxes. 

2 I am aware that in Rogers v. Clty of Cincinnati, 14 
Ohio N.P. (n.s.) 193 (C.P. Hamilton county 1913), the court 
held that the director of public service of a city which 
owns and operates a waterworks may require consumers to pay 
a cash deposit in advance. This conclusion was based on 
the director's authority to manage and control the 
waterworks, furnish supplies of water, and collect rents 
under G.C. 3956 (now R.C. 743.03), to make regulations for 
the management of the waterworks under ·G.C. 3957 (now R.C. 
743.02) and to assess and collect water rents under G.C. 
3958 (now R.C. 743.04). The opinion was rendered, however, 
prior to the enactment of Am. Sub. S.B. 118, ll5th Gen. A. 
C1984) (eff. July 4, 1984), which added language to lL c. 
743.04 authorizing the director of public service or other 
official or body to certify unpaid water rents to the 
county auditor for placement on the real property tax list 
and duplicate or· to collect unpaid rents by actions at 
law. R.C. 6103.02 was also amended by Am. Sub. S.B. 118 to 
grant ~imilar authority to the board of county 
commissioners with regard to collecting unpaid water 
rents. ~ .!l!.2. Am. Sub. H.B. 754, ll6th Gen. A. (1986)
(eff. sept. 25, 1986) (further amending R.c. 743.04 and 
R.C. 6103.02 with regard to the collection of unpaid water 
rents or charges;. 
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Aqain. the legislature has provided a means by which the county 
may collect unpaid rents and charges. For the reasons set· 
forth above. I conclude that the county may not. therefore, 
require a deposit from new customers for sewer services.3 

ln conclusion. it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 A county is not a "person." "firm," or 
"corporation" for purposes of R.C. 4933.17. and 
thus. does not fall within the sen:;," of that 
section. 

2. 	 A county which <>perates a water or sewer system 
may not require new customers to pay a deposit 
for water or sewer services. 

3 7 Ohio Admin. Code Chapter 4901:1-17. which was 
promulgated by the Public UtHitiea Commission. also 
provides for the establishment of credit for residential 
utility services. Although R.C. 4933.17 applies only to 
persons. firms. and corporations which are in the busineas 
of furnishinq gas. natural gas. water. or electricity. 
Chapter 4901: l-17 regulates "persons. firms. or 
corporations engaged in the business of furnishing gas. 
water. electricty. telephone or sewage disposal service to 
consumers" (emphasis added).' Rule 4901: l-17-0l. Altilougb 
Chapter 4901:1-17 applies to entities providinq sewage 
disposal servir&. for the reasons set forth above with 
regard to the interpretation of R.C. 4933,17. I conclude 
that a county is not a person, firm. or corporation. and 
thus is not subject to Chapter 4901:1-1-17. even though it 
may be furnishing water ·or sewage disposal service to 
consumers. 
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