
Note from the Attorney General’s Office: 

1957 Op. Att’y Gen. No. 57-1005 was overruled in part 
by 1974 Op. Att’y Gen. No. 74-068. 



ATTORNEY GENERAL 435 

1005 

TAXATION, REAL PROPERTY-TIME FOR PAYMENT-TIME 
EXTENDED, §323.17 RC--IMPOSITION OF PENALTY, §5719.17 
RC, IS EXTENDED-INTEREST CHARGE, §5719.18, RC, OPERA­
TIVE ONE YEAR FROrl'I DATE SUBSEQUENT TO DECEMBER 
20 AND JU:1\'.E 20: LVIPOSITION OF PENALTY, §5719.17 RC. 

SYLLABUS: 

1. \\Then the time for the payment of real ,property taxes has been extended, 
pursuant to Section 323.17, Revised Code, the imposition of the penalty for failure to 
pay real property taxes when due, as provided for in Section 5719.17, Revised Code, 
is corre,,pondingly extended. 

2. \\Then the penalty provided for in Section 5719.17, Revised Code, is imposed 
subsequent to December 20 and June 20, the interest charge as required by Section 
5719.18, Revised Code, does not become operative until one year from such subsequent 
dates. 
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Columbus, Ohio, September 6, 1957 

Hon. Everett Burton, Jr., Prosecuting Attorney 

Scioto County, Portsmouth, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"The County Auditor of this county has requested an opinion 
from this office as to the proper method of computing interest on 
delinquent real property taxes. An examination of the pertinent 
statutes has raised some questions, and since this as a matter 
involving the interpretation of State laws applicable to all counties 
within the State, we would appreciate your opinion with respect 
thereto. 

"From the provisions of Ohio Revised Code section 5719.17 
and 5719.18, it is clear that if the Treasurer's books were closed 
on December 20th for the collection of the first half of the current 
year's taxes, and on the subsequent June 20th for the collection of 
the 2nd half of the year's taxes, a penalty in the amount of 10'70 
is to be imposed as to the unpaid taxes for the first half after 
December 20th, and as to the unpaid taxes for the second half 
after the following June 20th. It is also quite evident that interest 
is to be charged on the first half commencing one year from De­
cember 20th and on the second half commencing one year from 
June 20th. 

"Revised Code section 323.17, however, provides as follows: 

"The board of county commissioners, by resolution spread 
upon its journal, may extend the time of payment of taxes for 
not more than thirty days after the time fixed by sections 323.10, 
323.16 of the Revised Code. The department of taxation may fur­
ther extend the time of payment of taxes in any county in case of 
an emergency unavoidably delaying the delivery of duplicates for 
the collection of taxes. Such extension shall be for such time as 
the department fixes in its order. In all cases where an install­
ment of taxes, other than taxes and assessments charged on real 
estates, has not been paid on the last day prescribed by such sec­
tions or within the time so prescribed as extended pursuant to this 
section, a penalty of ten per cent of the amount due and unpaid 
shall be added by the county auditor and the taxes and penalty 
collected by the county treasurer. 

"T·he practice in this county has been to close the books in 
April and August, rather than December and June, under the 
sanction of Section 323.17. This poses several questions: 
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"First, when the time for payment has been extended is the 
penalty to be imposed also extended? You ·will note that Section 
327.17, by its express terms in the last sentence, excludes taxes 
and assessments charged on real estate from its operation. Does 
this section, by implication, include an extension of the time at 
which the penalty is to be imposed, or does Section 5719.17 still 
apply even though the time for payment has been extended? 

"Second, if the time for payment has been extended under 
Section 323.17, does interest commence one year after the expira­
tion of the extended period, or does it commence after the expira­
tion of one year from December 20th as to the first half taxes, 
and one year after June 20th as to the second half taxes, as pro­
vided by Section 5719.18. In this connection it is to be observed 
that Section 323.17 makes no mention of extending the interest 
computation period." 

It should be noted initially that your reference to "Section 327.17," 

in the fifth paragraph of your letter, is apparently an error and should be 

"Section 323.17." 

Section 5719.17, Revised Code, provides the penalty for failure to 

pay taxes on real property when due and reads: 

437 

"If one half the taxes and assessments charged against an 
entry of real estate is not paid on or before the twentieth day of 
December in that year, a penalty of ten per cent shall be added 
to such half of said taxes and assessments on the duplicate. If 
the total amount of such taxes, assessments, and penalty is not 
paid on or before the twentieth day of June, next thereafter, a like 
penalty shall be charged on the balance of the amount of such 
unpaid taxes and assessments. The total of such amounts shall 
constitute the deliquent taxes and assessments on such real estate, 
to be collected in the manner prescribed by law." 

Your first question was considered and answered by one of my 

predecessors in Opinion No. 4333, Opinions of the Attorney General for 

1935, page 685. As the writer of that opinion noted, the question is one 

of some difficulty. The statutes considered in the 1935 opinion have since 

been amended, but such amendments would not produce a conclusion dif­

ferent from that stated in part of the syllabus which reads: 

"\i\There a county treasurer keeps his books open for the 
receipt of real property taxes after the expiration date of the 
extended time affixed by the Tax Commission of Ohio for the 
payment of such taxes for the first half of the current year, and 
before the county treasurer has made his settlement with the 
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county auditor with respect to taxes paid and collected during 
such tax period, such county treasurer may not legally require of 
a person who tenders to him the taxes then due and payable on 
real property owned by the taxpayer the payment of a penalty 
on such taxes * * * " 

Therefore, in answer to your first question, you are advised that when 

the time for payment of real property taxes has been extended, the date for 

the imposition of the penalty provided for by Section 5719.17, Revised 

Code, is correspondingly extended. A different conclusion would not only 

be in conflict with the 1935 opinion, supra, but would also produce the 

absurd result that a penalty would be imposed in many cases before the 

amount of the tax could be ascertained, before the taxpayer could be billed, 

and even before the treasurer could accept payment of the tax. Nor could 

a different conclusion be reconciled with the language in the first sentence 

of Section 5719.07, supra, because in many cases taxes are not "charged 

against an entry of real estate * * * on or before the twentieth day of De­

cember***." 

Your second question 1s predicted on that part of Section 5719.18, 

Revised Code, which reads : 

"* * * The penalties provided in section 5719.17 of the Re­
vised Code and in this section shall be in lieu of one year's 
interest on the principal amount of such unpaid taxes and assess­
ments, hut if any semiannual installments of taxes and assessments 
payable on or before the twentieth day of December, or any such 
installment payable on or before the twentieth day of June, re­
mains unpaid for more than a year after such date, interest at the 
rate of eight per cent per annum on the amount thereof remaining 
unpaid shall be charged upon the duplicate from the expiration of 
such year until such taxes, assessments, penalties, and interest 
are paid, or until the da,te of the August settlement next preceding 
the entry of such real estate upon the delinquent land list. * * *" 

Sections 5719.17 and 5719.18, Revised Code, must be considered to-

gether. The reasons advanced in the 1935 opinion, quoted from above, 

for the extension of time for the imposition of the 10% penalty as provided 

in Seotion 5719.17, supra, ,vhen the time for the payment of the tax is 

extended, require a corresponding extension of time before the interest 

period, provided for in Section 5719.18, supra, can begin to run. This 

result conforms with the unambiguous expression of legislative intent that 

the 10% penalty "* * * shall be in lieu of one year's interest * * * ," Section 
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5719.18, supra. Any imposition of interest on the unpaid taxes prior to 

one year subsequent to the time fixed for adding the 10% penalty, would 

clearly be contrary to the intent expressed in the statute. 

Therefore, in specific answer to your questions, you are advised that: 

1. \,Vhen the time for the payment of real property taxes has been 

extended, pursuant to Section 323.17, Revised Code, the imposition of the 

penalty for failure to pay real property taxes when due, as provided for 

in Section 5719.17, Revised Code, is correspondingly extended. 

2. \,Vhen the penalty provided for in Section 5719.17, Revised Code, 

is imposed subsequent to December 20 and June 20, the interest charge as 

required by Section 5719.18, Revised Code, does not become operative 

until one year from such subsequent dates. 

Respectfully, 

VVILLIAM SAXBE 

Attorney General 




