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OPINION NO. 89-041 

Syllabus: 

The board of education of a local school district Is r-,:qulred to compute 
tuition as provided in R.C. 3317.08 for situations that are covered by 
that provision; it has no authority to establish a different tuition rate 
to apply to such situations. 

To: Kevin J. Baxter, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 8, 1989 

I have before me your request for an opinion regarding the computation of 
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t.he tuition to be char&ed by a local school districtl pursuant to R.C. 3317.08. 
R.C. 3317.08 st~·.es, in part: 

A boanl of educaticxt may admit to t•, schools a chilr.l it is not 
required by section 3313.6-4 or 3313.65 of the Reviaed Code ro 1:1dmit, if 
tuition !1 paid for tbe child. 

Unlas oturwi.le provib4 b7 lat•, tuition shall be COffllillted in 
ec"""'1u:e witlt tltu ,ectio1&. A diltrict11 tuition charge for a school 
year shall be tbe quotient obtained by dividing: 

(A} The district'• total taxes charged as'ld payable for current 
expemes for tbe tax year preceding the tax year in which the school 
year besins u certified under division (A)(3} of section 3317.021 of the 
Reviled Code, by 

(B) The district's average daily membership less one-half the 
!rulderprten average daily mem~p certified pursuant to section 
3317.03 of the Reviled Code for the preceding school year. (F11pl:ssis 
added.} 

R.C. 3313.64 and 3313.65 Mt forth circumstar.cea in which a board of 
education II required to admit a cltild to its schools, with or without the payment of 
tuition. Su, e.,-, R.C. 3313.64(B)(l}, (C} (a child shall be ad:nitted to the sd>.ooll 
of the IChool d.istrlct in which hia parent resides and no tuition lball be a.... ced); 
R.C. 3313.64(B)(2), (C} (a child who II in the lepl or permanent custod.1 of a 
aovemment qeney or a Qef'IOll other than hia natural or adoptive parent lhall be 
admitted to the IChoola of the district in which Ill' resides, but tuition me.mt be paid 
by another lc:bool dlatrlct); R.C.3313.64(F)(2) (a narrled child under eighteen may 
attend IChool free in the child's district of resldf!nce and no other school dlaaict ii 
required to pay tuition); R.C. 3313.64(F)(6), (7) (a child may at~ school free for a 
period of time while hia pu-ent ta havfn& a new houae built tn <lle ICMOl dlltrict or is 
waittna upon the closing date of the mortgage IND fw the purchue of a house in the 
district, aud no other school district ii required to pay tuition); R.C. 3313.65(C), (D) 
(a child shall be admitted to tbe school, of the district in which the child resides if 
his parents are in a residential or correctional facility, but tuit;,...., must be paid by 
another school district). R.C. 3313.64 also sets forth circumstances in which a board 
of education is permitted to admit a child to its schools without the payment of 
tuition. Su, e.g., R.C. 3313.64(£) (a board of mucation may enroll a child free of 
any tuition obliption. for a period not to exceed sixty days when an adult resident 
has initiated legal proceedings for custody of the ,,..hlld); R.C. 3313.64(G)(l) (a board 
of education may w;.we tuition for foreign exchange stooents). Your question 
relatet to the amowit of tuition to be charged pursuant to R.C. 3317.08 in 
circumstances in which tuition is paid pursuant to that provision.2 Su, e.g., 
R.C. 3327.06(B) (wben the board of education of a local school district admits a pupil 
who is not entitle:I to admission tmder R.C. l•313.64(B), R.C. 3313.645, or R.C. 
3313.65 and whOle tuition ii no~ an obligation of tt:~ school board of another district 
within the state "!UCb board shall collect tuition for the atteimnce of such pupil 
from the parenu °'" guardian of the pupil," in the amowit prescribed by R.C. 3317.0&; 
when neither the pupil nor hi.I parents reside in this state, tuition for a child who 
does not receive special education is to be computed at the rate established unde. 

The county prosecutor's duty to advue a local school district is 
established by R.C. 3313.35, which states, in part: "Except in city school 
districts, the prosf'CUting attorney of the county shall be the legal adviser of 
all boards of education of the county in which he is serving." Cf. R.C. 
309.10 (a local school bo~ may employ counsel other than the prosecuting 
attorney, but such counsel must be paid by the school ~ from the school 
fund). Su ,enerall1 R.C. 3'~.08-.09; Hl83 Op. Att'y Gen. No. 83-038. 

2 Thia opinion does not consider the question of when the payment of 
tuition ii required. Sa ,am,U1. e.g., 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-041; 
1981 Op. Att'y Gen. No. 81~52; 1962 Op. Att'y Gen. No. 2766, p. 43. It 
ahou!~ however, be noted that lf tuition ii not ~llected when required, the 
attendance of a child ii considered to be unauthorized and the child ii not 
considered to be enrolled by that school distrir.t for purpo1e1 of payment of 
state aid to the school district. Su R.C. 3317.03(F}; R.C. 3327.06. 
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R.C. 3317.0813). See generally State ex rel. Henry v. Madison Plains Local Board 
of Education, 20 Ohio App. 3d 185, 485 N.E.2d 732 (Madison County 1984). 

The situation with which you are concerned involves the Kelleys Island Local 
School District. When the tuition rate for that district is computed in accordance 
with R.C. 3317.08, it exceeds $10,000 per year. Tuition rates for other districts In 
the county are in the range of $2,100 to $2,300 per year. The disparity results from 
the fact that the Kelleys Island Local School District has comparatively few 
students. The question ts whether that school district may establish a tuition rate 
that is less than the amount established by computation under R.C. 3317.08. 

R.C. 3317.08 is cle2r on this point. It states that, "[u]nless otherwise 
provided by law, tuition shall be computed in accordance with this section." Various 
provisions of the Revised Code deal with tuition to be charged in different 
circumstances. See, e.g., R.C. 3313.64; R.C. 3313.645; R.C. 3313.65; R.C. 
3317.08; R.C. 3317.081; R.C. 3323.13; R.C. 3323.14; R.C. 3323.141; R.C. 3323.142; 
R.C. 3327.06. There ts, however, no statutory provision that permits tuition to be 
computed at a different rate in the circumsta.'lces that you have described. See 
geMrally 1962 Op. Att'y Gen. No. 2766, p. 43. 

A board of education, as a creature of statute, has only such powers as it is 
given by statute. See, e.g., State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465, 134 
N.E. 655 (1921); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86--031; 1939 Op. Att'y Gen. No. 1267, vol. 
m, p. 1867. Particularly in financial matters, a board of education may not act 
unless its authority is clear. See State e,c n:l. Clarke v. Cook; State er n:l. 
Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 115 N.E. 571 (1916); 1939 Op. No. 1267. There 
is no statutory authority for a board of education to establish a tuition rate for use 
in circumstances covered by R.C. 3317.08 by any means other than the computation 
set forth in R.C. 3317.08. 

R.C. 3317.08 1t11tea that tuition "shall" be computed as provided therein, and 
the use of the word "shall" indicates that compliance with that provision is 
mandatory. Su generally Dorrian "· Scioto Co"""'ancy Diatrict, 27 Ohio St. 2d 
102, 271 N.E.2d 834 (1971). A board of education thus lacks authority to establish a 
different rate, even it' the rate established pursuant to R.C. 3317.08 appears to be 
umeasonably high. 

If the General Assembly chooses to modify the requirements set forth in 
R.C. 3317.08, it may do r.:o by appropriate legislation. See 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-010, See generally Op. No. 86-031. Neither a board of education nor an 
opinion or the Attorney General has the power to make any such statutory change. 
See generally State u rel. Clarke v. Cook; Op. No. 82--010; 1980 Op. Att'y Gen. 
No. 80--011. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that the board of 
education of a local school district is required to compute tuition as provided in R.C. 
3317.08 for situations that are covered by that provision; it has no authority to 
establish a different tuition rate to apply to such situations. 

3 R.C. 3317.081 establishes a tuition r-•te for nonresidents of the state 
that "shall equal the attendance district's tuition rate computed under 
c-ction 3317.08 of the Revised Code plus the per pupil amount received by 
that district pursuant to sections 3317.022 [state aid], 3317.023 [adjustments 
to state aid under R.C. 3317.022), and 3317.025 to 3317.028 [recomputed 
state aid payments] of the Revised Code during the preceding school year." 
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