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HOSPITAL-CREDIT, $1.25, ALLOWED TO COUNTY COMMIS­
SIONERS FOR CARE OF PATIENT-OHIO TUBERCULOSIS 
HOSPITAL-CREDIT SHOULD BE ALLOWED IN FIXING 
CHARGE TO SUCH PATIENT-CHARGE SHOULD NOT EX­
CEED NET AMOUNT WHICH COMMISSIONERS PAY TO 
STATE ON ACCOUNT OF HOSPITALIZATION OF PATIENT­
SECTION 1236-26 G. C. 

SYLLABUS: 

The credit of $1.25 allowed to the county commissioners under Section 1236-26, 
General Code, for the care of a patient in the Ohio Tuberculosis Hospital should 
be allowed by said Commissioners in fixing the charge to such patient, and the 
charge to such patient should not exceed the net amount which the commissioners 
pay to the State on account of the hospitalization of such patient. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, May 6, 1952 

Hon. Joseph T. Ferguson, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"Your attention is called particularly to the provisions of 
General Code, Section 1236-26. 

"In connection with such section, is the credit of one dollar 
and twenty-five cents per patient per day noted therein, subject 
to any of the provisions of General Code Section 31 39-23, 
relative to the credit or use of the one dollar and twenty-five 
cents provided in the said latter section? 

"In addition to the foregoing, your opinion is requested in 
reference to the following situation: In February, 1952, a patient 
was admitted to the Ohio Tuberculosis Hospital from one of the 
counties in Ohio, and such county was billed for the care and 
treatment of such patient at the rate of $8.50 per day, less a 
credit of $1.25, or a net charge of $7.25 per day. During such 
month the county billed the patient at a rate of $8.50 per day, 
and received payment at such rate, and the money was paid into 
the general fund of the county. 

"In the light of the above facts, is the county required to 
refund to the patient the excess amount of $1.25 received, over 
and above what it cost the county to support the patient at the 
state hospital, or may the county retain or charge more from the 
patient than what the county is charged by the state ?" 

Section 3139-23, General Code, to which you refer, was part of an 

Act which became effective September 15, 1947, and relates to tubercu­

losis hospitals established either by a county or by two or more counties 

as a district. This section makes provision for a subsidy to be paid by 

the State to the board of trustees of such district hospital or to the county 

commissioners acting in the capacity of a board of trustees of a county 

hospital. The ·section provides in part, as follows: 

"On and after July 1, 1947, the state shall pay to the 1board 
of trustees, or the board of county commissioners serving as a 
board of trustees, of any county, district, or municipal tuberculosis 
hospital approved by the Ohio department of health the sum of 
two dollars and fifty cents ($2.50) per day for each patient 
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hospitalized for the treatment of tuberculosis in such hospital iby 
any county for whose care and treatment the county was legally 
obligated to pay. One dollar and twenty-five cents ($1.25) of 
such sum received by such trustees, or county commissioners 
serving as a board of trustees, shall be expended only for the care 
and treatment of tuberculosis, or the operation, maintenance or 
improvement of such tuberculosis hospital. The remaining one 
dollar and twenty-five cents ($1.25) of such sum shall be retained 
by the said trustees, or :board of county commissioners serving as 
a board of trustees, for the use and credit of the county in which 
the patient has legal residence to be applied as part of the per 
diem cost of the hospitalization of such patient. 

"Any county in the state of Ohio not having a county or 
municipal tuberculosis hospital or belonging to a district tuber­
culosis hospital, may commit a patient to any other hospital or 
tuberculosis wing thereof and shall receive one dollar and twenty­
five cents ($1.25) per day for each patient hospitalized. * * *." 

It is to be noted that $1.25 of the $2.50 is to ,be used for the "care 
and treatment of tuberculosis, or the operation, maintenance or improve­

ment of such tuberculosis hospital." The remaining $1.25 of such sum 
is to be retained by said trustees "for the use and credit of the county in 

which the patient has legal residence to be applied as part of the per diem 
cost of the hospitalization of such patient." 

It should be borne in mind, of course, that the cost of hospitalization 

of tuberculosis patients committed to a municipal, county or district hos­
pital, falls upon the county of residence of the patient. The law, however, 

plainly contemplates that those patients who can pay for their care, will be 

charged for such care. The statutory provision as to this, is found in 

Section 3139-IO, General Code, where it is said: 

"* * * The board of trustees may require from any applicant 
admitted .from the county or counties maintaining the hospital, 
payment not exceeding the actual cost of care and treatment, in­
cluding the cost of transportation, if any. * * *" 

(Emphasis added.) 

This is followed by a provision that to the extent that the patient 
1s unable to pay such cost, it shall be paid by the county in which the 
patient has a legal residence. 

The provisions for the care of tuberculous patients m the Ohio 

Tuberculosis Hospital are .found in Sections 1236-22 to 1236-26, inclusive, 
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of the General Code. The act emlbracing these sections became effective 

June 22, 1949. Section 1236-25 reads as follows: 

"The hospital herein referred to shall be open to any legal 
resident of this state having or suspected of having tuberculosis 
and requiring care and treatment in a tuberculosis hospital sub­
ject to the admission requirements (as may be established by 
the department of health.) 

"Application for admission to said hospital shall be made to 
the director of health. Such application shall the subject to the 
recommendations of the health commissioner of the health district 
in which the applicant lives and the medical superintendent of the 
approved district, county, or municipal tuberculosis hospital, if 
any, for the area in which the applicant lives, and the application 
for admission to said hospital, however, shall be approved ,by the 
county commissioners of the county in which the applicant lives." 

Section 1236-26 reads as follows: 

"The charge for care and treatment of patients admitted to 
said tuberculosis hospital herein ,provided for shall be borne by 
,the county in which such patient lives. Such charge shall be at 
the per diem rate as determined by the director of health. The 
director of health shall certify to the auditor of state the amounts 
due from each county for the care and treatment of patients 
hospitalized under the provisions of this act. The auditor of 
state shall transmit to the commissioners of each such county a 
statement of the amount due for such care and treatment less a 
credit of one dollar and twenty-five cents per patient per day. 

"All monies received by the state for such care and treat­
ment at the Ohio tuberculosis hospital shall be paid into the state 
treasury as provided by law." (Emphasis added.) 

Here it will .be noted is a provision whereby the State grants a 

credit to the county commissioners of $1.25 per patient per day for those 

patients who are admitted to The Ohio Tuberculosis Hospital. The deduc­

tion of that sum from the statement of the amount due for care of a 

patient, amounts in effect to a subsidy in the sum of $1.25 granted by 
the State to the county. 

The statutes to which I have called attention, relative to the treat­

ment of tuberculosis patients in county and district hospitals were not 

passed at the same time as the sections relating to the care of such 

patients in the Ohio Tuberculosis Hospital. The hospitals referred to 

in these respective laws have no direct relationship to each other. How-
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ever, it must be borne in mind that they both relate to precisely the same 

subject, to wit, the care of persons afflicted with tU1berculosis, which is 

recognized as an infectious disease; and its prevention and care is, 

therefore, a matter of public concern, not only for the relief of the person 

but for the protection of the public. Accordingly, we may very properly 

read these provisions together and consider them in pari materia in 

endeavoring to determine the general policy of the legislature. 

Recurring to Section 3139-10 supra, it is to be noted that while the 
trustees of the hospital are authorized to charge those who are able to 

pay for their care, yet the trustees may not fix the rate of charges at 

an amount exceeding the actual cost of care and treatment, including the 

cost of transportation. Plainly, the subsidy granted by the State, of $1.25 
per day for each patient, will reduce the cost chargeable to the patient 

by that amount, below what it would have been were it not for the subsidy. 
This in effect gives the patient the benefit of the contribution by the State. 

And the above provision, in my opinion may lbe taken as an indication 

of the general policy of the law. 

When we come ,to consider the charge which the county commis­

sioners may make to a patient whom they have sent to the Ohio Tuber­

culosis Hospital and who is able to pay, we find that the commissioners 

are given the benefit of the same contribution by the State, to wit, $1.25 
per day per patient. The law certainly does not authorize, and in my 

opinion does not contemplate that the county commissioners should make 

a profit from a patient by exacting from him the full amount for which 
the State Hospital has billed him, without giving him the benefit of the 

credit of $1.25 per day which they have received from the State. To give 
him the the benefit of this credit would only be following the general policy 

as above shown, and as applied to like patients in a county or district 
hospital. 

It is therefore my opinion, and you are advised that the credit of 

$1.25 allowed to the county commissioners under Section 1236-26, Gen­

eral Code, for the care of a patient in the Ohio Tuberculosis Hospital 
should be allowed by said Commissioners in fixing the charge to such 

patient, and the charge to such patient should not exceed the net amount 

which the commissioners pay to the State on account of the hospitaliza­
tion of such patient. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




