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APPROPRIATION MEAS{;RE, ANNUAL - COUNTY COMMIS­

SIONERS REQUIRED TO FIRST MAKE PROVISION FOR 

EXPENDITURES :MADE MANDATORY BY STATUTE-LAW 

LIBRARIAN, DULY APPOINTED BY COUNTY LAW LIBRARY 

ASSOCIATION - WHEN COMMON PLEAS COURT FIXED COM­

PENSATION, SECTION 3054 G.C. - MANDATORY FOR COUNTY 

COMMISSIONERS TO APPROPRIATE FUNDS FOR COMPENSA­

TION -COUNTY COMMISSIONERS, LIMITATION, GENERAL 

REVENUE FUND - BUDGET COMMISSION - WHERE APPEAL, 

BOARD OF TAX APPEALS. 

SYLLABUS: 

1. When considering and passing an annual appropriation measure 

the county commissioners are required to make provision first for those 

expenditures made mandatory by statute. 

2. When, under authority of Section 3054, General Code, a Court 

of Common Pleas has fixed the compensation of a law librarian du?y 

appointed by a county law library association it is mandatory that the 

county commissioners appropriate funds for the payment thereof. 

3. The county commissioners may not appropriate from the general 

fund in excess of the total of the estimated revenue available as certified 

by the Budget Commission or, in case of appeal, by the Board of Tax 

Appeals. 

Columbus, Ohio, April 14, 1941. 

Hon. Meryl B. Gray, Prosecuting Attorney, 

Lebanon, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads in part as follows: 

"Will you be kind enough to forward to me, at your earliest 
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convenience, your opinion based upon the following facts. 

The Warren County Budget Commission, in adopting their 
appropriation resolution for 1941, set up an appropriation for 

· $400.00 for salary of Law Librarian. The librarian was duly 
appointed by an entry of our Common Pleas Court and the salary 
was fixed. The County Commissions, when considering the 1941 
appropriation, omitted and failed to set up the $400.00 for our 
Law Librarian's salary. 

G. C. Section 3054 provides that the Court of Common 
Pleas shall fix the compensation of the Law Librarian and that 
said compensation shall be paid from the county treasury, said 
compensation not to exceed the sum of $500.00 per annum. 
The question is, therefore, whether or not the County Commis­
sioners can curtail the expenses of the Common Pleas Court by 
omitting to appropriate the fund from which the compensation 
of the Law Librarian is paid." 

The provisions for the appointment and compensation of a librarian 

of a county law library association are contained in Section 3054, General 

Code, which reads as follows: 

"The judges of the court of common pleas of any county 
in which there is a law library association which furnishes to all 
of the county officers and the judges of the several courts in the 
county admission to its library and the use of its books free o·f 
charge, upon the appointment by the trustees of such library 
association of a person to act as librarian thereof, shall fix his 
compensation, which shall be paid from the county treasury. 
In counties where not more than one judge of the court of com­
mon pleas holds regular terms of court at· the same tii:ne, the 
compensation so to be paid such librarian shall not exceed the 
sum of fivt: hundred dollars per annum." · 

It will be noted that the librarian is appointed by the association . . 
but his compensation, which is fixed by the Court of Common Pleas, is 

payable from the county treasury. Your ,communication reveals that th,e 

Warren County Law Library Association has appointed a librarian and 

the Court of Common Pleas has fixed his compensation at $400.00 p~r 

annum, but the county commissioners have failed to make provision .in 
their appropriation measure for the payment thereof. An answer to your 

request, therefore, will require an examination of the Unifo~m Tax Levy 

Law'; (Section 5625-1, et seq., General. Code), commonly referred to as 

the Budget Law, to ascertain the powers and duties of the county fonr­

missioners with respect to appropriations in such cases. 
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Section 5625-29, General Code, provides in part: 

"On or about the first day of each year, the taxing author- · 
ity of each subdivision or other taxing unit shall pass an annual 
appropriation measure and thereafter during the year may pass 
such supplemental appropriation measures as it finds necessary, 
based on the revised tax budget and the official certificate of 
estimated resources or amendments thereof. * * * Appropria­
tion measures shall be so classified as separately to set forth the 
amounts appropriated for each office, department, and division · 
and within each the amount appropriated for personal services; 
* * * " 

In the case of a county the "taxing authority" is the board of county 

commissioners (Section 5625-1, paragraph (c), Ge~eral Code). 

The amount of appropriations is limited by Section 562 5-30, General 

Code, as follows: 

"The total amount of appropriations from each fund shall 
not exceed the total of the estimated revenue available. for 
expenditure therefrom as certified by the budget commission or. 
in case of appeal by the t_ax commission of Ohio. * * *." · 

Provisions for amending and supplementing the original appropria­

.tion, ordinance or measure are contained in Section 5625-32, General 

Code. Section 5625-33, General Code, provides: 

"No subdivision or taxing unit shall: * ·* * 
(b) Make any expenditure of money unless it has been 

appropriated as provided in this act. *· * * " 

One who fails t~ comply with. the provisions of this section is. subJ~ct to 

penalties prescribed in Section 562 5-3 7, General Code. 

Specific provisions for the expertditu·re of funds for· payrolls' :is set 

forth in Section 5625-38, General Code, as follows: 

"Each paliti~al subdivision shall have authority · to m~ke 
expenditure for the payment of current pay rolls upon the 
authority of a proper appropriation for such purpose provided 
that the positions of such employees atid their compensation have 
been determined prior thereto by resolution or ordinance or iii ·the 
manner provided by law. * * * " 
An examination of the' foregoing readily reveals that· in the ·case 
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of a county the authority to appropriate rests with the county commis­

sioners, and further, that no moneys may be expended by the county 

unless they have been appropriated as provided in the Budget Law. The 

question now arises: May the county commissioners exercise this 

authority in _such a manner as to nullify Section 3054, supra, by failing 

to appropriate funds for the payment of the compensation of a duly 

appointed law librarian? 

At the outset it may be pointed out that the enactment of the Budget 

Law did not repeal by implication Section 3054, supra, and consequently 

did not bestow the authority to fix the compensation of a law librarian 

upon the county commissioners. This authority still remains with the 

Court of Common Pleas. State, ex rel. Justice vs. Thomas, 35 0. App. 

250; State, ex rel. Crawford vs. Carr, 17 Abs. 449. 

The language of Section 3054, supra, is clear and unequivocal in 

providing that once the Court of Common Pleas has fixed the compen­

sation of the law librarian such amount shall be paid out of the county 

treasury. Moreover, this section creates a fixed liability upon the county 

and one for which an appropriation must be made. This was the view 

expressed in the case of Jenkins vs. The State, ex rel. Jackson County 

Agricultural Society, 40 O.App. 312, wherein Mauck, P.J., in discussing 

benefits accorded to an agricultural society by Section 9894, General 

Code, said at page 315 as follows: 

"* * * At the time the new budget law was passed there 
were many sections, of which 9894 was but one, creating fixed 
and inescapable liabilities of the county, such as salaries of coun­
ty officers, and it is unthinkable that it was the purpose of the 
Legislature to make any claims of this character subject to the 
action or nonaction of tht: county commissioners. Such a con­
struction would impose legislative functions on the commission­
ers and render the act of doubtful constitutionality." 

The third branch of the syllabus of this case reads as follows: 

"In preparing an appropriation measure under Section 
5625-29, General Code, the taxing authority is bound to provide 
first for all those expenditures made imperative by statute." 

In Opinion No. 974, Opinions of the Attorney General for the year 1933, 

Vol. II, page 938, the doctrine of this case was limited as evidenced by 
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the eighth branch of the syllabus, which reads as follows: 

"It is incumbent on the appropriating authority of a sub­
division or other taxing unit to provide first for all those expen­
ditures made imperative by the Constitution, statutes, charter 
provisions or ordinance, such as duly fixed salaries of officials, 
heads of departments and divisions, providing it is possible to 
do so within the limits of resources available for appropriation." 

At page 949 it is said: 

" * * * Of course, such appropriations are limited to the 
estimated resources as shown by the budget commission's certif­
icate, and if no resources are shown, no appropriation can be 
made." 

Section 2981, General Code, relative to the appointment and compen­
sation of county employes, provides in part as follows: 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their respec­
tive offices, fix their compensation, and discharge them, and 
shall file with the county auditor certificates of such action. Such 
compensation shall not exceed in the aggregate for each office 
the amount fixed by the commissioners for such office. * * *" 
(Emphasis the writer's.) 

The term "such officers" above emphasized refers to those named in 

Section 2977, General Code, as follows: 

" * * * a county auditor, county treasurer, probate judge, 
sheriff, clerk of courts, surveyor or recorder, * * *." 

ln line with the provisions of Section 2981, supra, and the portioµs 

of the Budget Law above set forth, it is at once apparent that employes 

of those county officers may not be compensated in excess of the amount 

appropriated for such services by the county commissioners. This view is 

in accord with expressions of former attorneys general contained in the 
following opinions: Opinions of the Attorney General for the year 1927 

-Opinion No. 59, Vol. I, page 78; Opinion No. 156, Vol. I, page 267 

and Opinion No. 745, Vol. II, page 1285; Opinion No. 1913, Opinions of 
the Attorney General for the year 1928, Vol. I, page 787; Opinion No. 

396, Opinions of the Attorney General for the year 1933, Vol. I, page 384. 

In the 1928 opinion just referred to, it was held as evidenced by the 

syllabus as follows: 
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"A court constable appointed" under authority of Section 
1692, General Code, or a criminal bailiff appointed under the 
authority of Section 1541, General Code, can not be paid a salary 
in excess pf _the amount appropriated therefor; nor may the 
discretion of the board of county commissioners in fixing the 
·amount of the appropriation for the payment of the salaries of 
.such employes be controlled so long as its discretion be exer­
cised in such a manner as not to amount to an abuse thereof." 

At page 789, the then Attorney General observed: 

"Neither the appropriating authority nor the court has 
such control over the other as to invade the discretionary powers 
of each other, except that the court is the judge in the first 
instance of its needs and if it sees fit to appoint a court constable 
or criminal bailiff, or both, the county commissioners can not 
defeat the power of the court in this respect by arbitrarily refus­
ing to make any appropriation for the purpose of meeting the 
salaries, or making an appropriation so disproportionate to the 
real needs of the situation as to amount to an abuse of discretion. 
It has been pointed out in a number of previous opinions of this 
department that the discretion vested in appropriating authori­
ties is a sound discretion and can not be exercised captiously or 
arbitrarily but must be exercised in such a manner as not to 
amount to an abuse thereof." 

In the case of State, ex rel. Justice vs. Thomas, supra, the Court of 

Appeals for Marion County had under consideration a question very 

similar to the one which you propound. In that case the court held as 

follows: 

"The Budget Act, Sections 5625-1 to 5625-39, General Code 
(112 Ohio Laws, 391, 113 Ohio Laws, 670), does not -authorize 
the county commissioners to fix the amount of the salary of tl!e 
criminal court bailiff and court constable of the common pleas 
court. That power is granted to the judge of said court under 
Sections 1541, 1692 and 1693, General Code." 

At page 256, Hornbeck, J. said: 

" * * * When the respective county officers mentioned in 
Section 2977 et seq., General Code, have set the salaries of their 
deputies, etc., in accord with the amount fixed by the commis­
sioners, this becomes the amount due, authorized to be fixed by 
law in accord with Section 2460, General Code. When the com­
mon pleas court judge appoints a court constable and criminal 
bailiff and fixes the compensation, as he is expressly authori.zed 
to do under Sections 1541, 1692 and 1693, General Code, it has 
been fixed by a person or tribunal authorized so to do, and 'it 
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is an act equivalent to and on parity with a fixing by law. 

The county commissioners are bound to accept this act of a 
common pleas court judge, who is authorized to fix the compen­
sation by law, in the same manner as if it had been fixed by 
statutory enactment." 

In reaching this conclusion the court was influenced by the fact that the 

office of Common Pleas Judge was not enumerated in Sections 2977 and 

2981, General Code, and consequently, the limitations contained in the 

latter section were not applicable to the court's employes; also the fact 

that Section 2460, General Code, permitted the payment of claims against 

the county without allowance by the county commissioners in cases in 

which the amount due is fixed by law or authorized to be fixed by some 

other person or tribunal. In the Justice case, supra, the salaries of the 

criminal court bailiff and court constable were authorized to be fixed by 

the Court of Common Pleas and were so fixed. The court, however, did 

not issue a writ of mandamus against the county auditor ordering him to 

issue warrants based upon the salary fixed by the court rather than the 

amount appropriated by the county commissioners by reason of the 

inhibition contained in Section 5625-33, supra, and the penalty prescribed 

in Section 5625-37, General Code. 

In concluding the court noted that its decision was contra to the 192 8 

opinion, supra. An examinatior, of the 192 8 opinion and the Justice case 

reveals that both opinions recognized that the court's employes could not 

receive payment of a salary in excess of the amount appropriated therefor 

by requiring a county auditor to issue warra~ts for payment of moneys 

not appropriated. They vary, however, with respect to the authority of 

the county commissioners to appropriate for the services of court employ­

es. Judge Hornbeck, speaking for the court, was of the vie'¥ that the 

board has no discretionary power in regard thereto, whereas the 1928 

opinion holds that some discretion rests with the county commissioners 

and it could not be controlled in the absence of an abuse. The two opin­

ions, however, are not at great variance. when the syllabus of the 1928 

opinion is considered with the language in the body of the opinion above 

quoted. That language leads to the conclusion that if the county com­

missioners arbitrarily refused to appropriate, even though funds were 

available, its inaction would amount to an abuse of discretion and the 

commissioners could be compelled to act. The opinions, however, can 

not be reconciled upon the question of discretionary power of the board 
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of county commissioners. Such being the case, I deem it proper to adopt 

and follow the pronouncement of the Court of Appeals. Its holding was 

considered and followed in Jenkins vs. The State, ex rel. Jackson County 
Agricultural Society, supra, and State, ex rel. Crawford vs. Carr, supra. 

Turning now to your request, it appears that the librarian was duly 

appointed by the law library association and his salary fixed by the Court 

of Common Pleas. To adopt the language used by Hornbeck, J., it appears 

that when the court has so acted under the provisions of Section 3054, 

supra, the compensation of the law librarian has been fixed by a person 

or tribunal authorized so to do and it is an act equivalent to and on parity 

with a fixing by law. The county commissioners are, therefore, bound to 
accept the act of the court, which is authorized to fix the compensation 

by law, in the same manner as though it had been fixed by statutory 

enactment. Accordingly, they must appropriate sufficient funds to pay 
the law librarian. Of course, by force of Section 5625-30, supra, the 

amount of such appropriations from the general fund may not exceed the 
total of the estimated revenue available for expenditures therefrom as 

certified by the Budget Commission or in the case of appeal, by the Tax 
Commission (now the Board of Tax Appeals, Sections 1464 and 1464-1 
(4) , General Code) . 

As above pointed out, the county commissioners are bound to provide 

first for all those expenditures made mandatory by statute, of which the 
compensation of a law librarian is one. Thereafter, if the funds are 

available, the county commissioners may exercise a discretion in providing 
for other necessary expenditures which are not made mandatory by law. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that: 

1. When considering and passing an annual appropriation measure 
the county commissioners :ire required to make provision first for those 
expenditures made mandatory by statute. 

2. When, under authority of Section 3054, General Code, a Court 

of Common Pleas has fixed the compensation of a law librarian duly 
appointed by a county law library association it is mandatory that the 

county commissioners appropriate funds for the payment thereof. 

3. The county commissioners may not appropriate from the general 
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fund in excess of the total of the estimated revenue available as certified 

by the Budget Commission or, in case of appeal, by the Board of Tax 

Appeals. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




