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OPINION NO. 68-100 

Syllabus: 

1. A local school district transferred to an adjoining 
county school district pursuant to Section 3311.231, Revised 
Code, may not be transferred as and remain an independent local 
school district but must be annexed to an existing local, city 
or exempted village school district. 

2. There is no provision in Section 3311.231, Revised 
Code, for a referendum on the question of the choice of the 
school district to which such territory shall be annexed. 

To: Harry A. Sargeant, Jr., Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 13, 1968 

I have before me your request for my opinion on the follow­
ing questions: 

"For purposes of this letter, please assume 
that by either a vote of the taxpayers, or by 
resolution of the County Board of Education which 
has not beenobjected to by referendum, it is pro­
posed that a local school district in County A be 
transferred to County B. 

"If the Board of Education of County B accepts 
the transfer, (1) may it permit the transferred lo­
cal school district to remain as an independent local 
school district rather than being annexed to an exist­
ing local, exempted village or city school district in 
County B, do the taxpayers in the transferred local 
school district in County A have a right of referen­
dum on the question of the choice of the school dis­
trict in County B to which they are annexed?" 

The applicable protion of Section 3311.231, Revised Code, 
states: 

"A county board of education may propose, 
by resolution adopted by majority vote of its 
full membership, or qualified electors of the 
area affected equal in number to not less than 
fifty-five percent of the qualified electors 
voting at the last general election residing 
within that portion of a local district pro­
posed to be transferred may propose, by peti­
tion, the transfer of a part or all of one or 
more local school districts within the county 
to an ad.ioining county school district or to an 
ad oinin cit or exem ted village school dis-
trict. Empasis a de 
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A countys::hool district is defined by Section 3311.05, 
Revised Code, as being: 

"The territory within the territorial limits 
of a county, exclusive of the territory embraced 
in any city school district, exempted village 
school district, and excluding the territory de­
tached therefrom for school purposes and including 
the territory attached thereto for school purposes 
constitutes a 'county school district. 111 

Thus a county school district is divided into local school 
districts, which for some purposes are under the control of the 
county board of education. Transfer of territory to an ad­
joining county school district is covered by Section 3311.231, 
Revised Code, which provides, in part: 

"Where a county board of education adopts 
a resolution accepting territory transferred to 
the county school district under the provisions 
of section 3311.24 of the Revised Code, the county 
board shall, at the time of the adoption of the 
resolution accepting the territory, designate the 
school district to which the accepted territory 
shall be annexed." 

This section of the statute provides that the transferred 
territory be annexed to an existing school district. There is 
no statutory authority for the transferred territory to remain 
an independent local school district. Since the county board 
of education only has authority over local school districts, 
the transferred territory would be annexed to a lpcal school 
district by the accepting of a county board of education. 

I note that once the transfer to an adjoining county school 
district has been completed, an independent local school district 
could be created under the provisions of Section 3311.26, Revised 
Code. 

Upon transfer of a local school district to an adjoining 
city or exempted village school district, the territory trans­
ferred would become part of the city or exempted village school 
district under the provisions of Section 3311.231, supra. 
The acr.ept1ng county hoard of education has no authority to 
annex the terTltory transferred to an ex:tsting exempted village 
or city school district. 

In answer to your second question I note that Section 
3311.231, supra, provides in part: 

"* * * * * * * * * 
"Where a transfer of territory is pro­

posed by a county board of education under 
the provisions of this section the county 
board shall, at its next regular meeting 
that occurs not earlier than the thirtieth 
day after the adoption by the county board 
of the resolution proposing such transfer, 
adopt a resolution making the transfer as 
originally proposed unless, prior to the 
expiration of such thirty-day period, quali-
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fied electors residing in the area proposed 
to be transferred, equal in number to a ma­
jority of the qualified electors voting at 
the last general election, file a petition 
of referendum against such transfer." 

If the transfer is initiated by petition, such petition 
will indicate to which adjoining city, exempted village or 
county school district such territory will be annexed and is 
not subject to referendum against such transfer, since the 
electors will vote on the transfer. 

If the transfer is initiated by the county board of educa­
tion, the electors may file a petition of referendum against 
such transfer to an adjoining city, exempted village or county 
school district. But the statute does not provide for the 
right of referendum on the question of the choice of school 
districts to which the territory will be annexed. The refer­
endum would be on the question whether or not to become annexed 
to a certain city, village or county school district. 

Upon the completion of a transfer to an adjoining county 
school district the electors of the transferred territory have 
no voice, either by initiating petition or negative referendum 
as to which local school district the territory will be annexed. 
This determination is completely in the hands of the accepting 
county board of education. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. A local school district transferred to an adjoining 
county school district pursuant to Section 3311.231, Revised 
Co~e, may not be transferred ~sand remain an independent local 
school district but must be annexed to an existing local, city 
or exempted village school district. 

2. There is no provision in Section 3311.231, Revised 
Code, for a referendum on the question of the choice of the 
school district to which such territory shall be annexed. 




