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SUPERINTENDENT OF PURCHASES AND PRINTING: 

r. HAS AUTHORITY TO WAIVE DEFECTS IN FORM OF BID, 
SECTION 196-7 ET SEQ., G. C. WHEN NO PREJUDICE 
WILL RESULT TO RIGHT OF ANY OTHER BIDDER OR 
OF PUBLIC. 

-. WHERE BIDS INVITED FOR CERTAIN SUPPLIES, SEC­
TION 196-7 ET SEQ., G. C. AND FORM ISSUED CALLS FOR 
WRITTEN PROPOSALS ON FORM, SIGNED BY BIDDER, 
TELEGRAPHIC BID SUBMITTED WITHIN TIME LIMITED, 
CLEARLY REFERRING TO SPECIFICATIONS, MAY BE 
CONSIDERED TO DETERMINE LOWEST AND BEST BID. 

SYLLABUS: 

1. The superintendent of purchases and printing has authority to waive defects 
in the form of a bid received pursuant to Section 196-7 et seq., General Code, when 
no prejudice will result to the rights of any other bidder or of the public. 

:?. Where bids for certain supplies have been invited by the state superintendent 
of purchases and printing pursuant to the provisions of Section 196-7 et seq. of the 
General Code, and the form of bid issued by said superintendent calls for written 
proposals on said form, signed by the bidder, a telegraphic bid submitted within 
the time limited, clearly referring to the specifications, may be considered by said 
superintendent in determining the lowest and best bid. 
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Columbus, Ohio, May 26, 1947 

.\fr. John H. Haryey, Superintendent, Division of Purchases and Printing 

Department of Finance, Columbus, Ohio 

I 1{'ar Sir: 

have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"On April 15, 1947, we sent to various printing concerns 
our invitation to bid No. 81 on 3,500,000 sets Applications for 
1948 Drivers License-Operators. 

The bids were to be opened on or before IO a.m., April 25, 
1947. A copy of the bid invitation is attached hereto. 

Bids were received by this office from a number of these 
companies on the forms which we submitted. One company sent 
us a telegraphic bid which was received prior to 10 a. m. on 
April 25, 1947. This telegraphic bid so happens to be the low 
bid. 

On the morning of April 26, 1947 we received this Com­
pany's confirmation of their telegraphic bid on the form which we 
had originally submitted to them. 

My question is: 

Can the Division of Purchases & Printing legally accept 
the telegraphic bid, and award the business to this Com­
pany?" 

Attached to your letter is a copy of your bidding form, which I 

understand was sent by you to prospective bidders, including the com­

pany who submitted the telegraphic bid, which form describes the matter 

on which bids were sought, the specifications as to printing and assembling 

of the applications, the method of packing and delivery, and a provision 

that the printer was to absorb the cost of delivery. There is also a state­

ment as to the time when delivery must be made. 

The form carries as its heading: "Req. No. 20-L Mot. Veh. Bid 

No. 81." It is stated at the bottom of the form "Bids Must Be Signed," 

and there is a space for elate, and signature and address of the bidder. 

There is also a direction to the effect that the bid should be mailed direct 

tc· the superintendent of purchases and printing. 
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It is further stated on this bid form that "proposals will be received 

by the superintendent of purchases and printing on or before IO :oo A. M., 

April 25, 1947." 

In response to this invitation several bids were received on the forms 

which you provided. The company who, by your statement, turned out 

to be the lowest bidder, responded by sending a telegram as follows: 

"RXBA 385 PD-Cleveland, Ohio 25 933A State of Ohio, 
Supt. of Purchases and Printing, Room 75, State House CLMBS. 

Apr. 25 AM 9 AI 

vVe quote four hundred thousand bid eighty-two at $4.50 
per thousand three and half million bid eighty-one at $4 per thou­
sand five hundred thousand bid eighty-three at $4-40 per thou­
sand FOB Columbus, Ohio confirmation follows specifications 
as outlined in bids. 

National Litho Forms Co." 

This telegram was received prior to IO :oo A. M., April 25, 1947, 

and was followed by a confirmation through the mail on the regular bid 

form, which was elated April 25, but not receiyecl until April 26, 1947. 

This procedure on your part appears to have been carried out pur­

suant to the provisions of Sections 196-7 et seq. of the General Code which 

relate to the purchase of supplies and equipment for various state officers, 

boards and commissions. Section 196-7 reads as follows: 

"All supplies and equipment so authorized to be purchased 
and furnished by the state purchasing department shall be pur­
chased by the state purchasing agent through competitive biclcling, 
except where such supply or equipment is purchased pursuant 
to Section 1847 of the General Code, or where the amount of 
such purchase is less than one hundred fifty dollars. In cases 
where purchases are required to be made by competitive bidding, 
notice of the proposed purchase shall be given in the following 
manner: The state purchasing agent shall advertise such competi­
tive bidding by notice sent by registered mail to competing per­
sons, firms or corporations producing or dealing in such supplies 
or equipment. Such notice shall state the time and place where 
bids will be opened, the conditions under which bids will be 
received, the terms of the proposed purchase, and an itemized 
list of the supplies and equipment to be purchased and the esti­
mated quantities thereof. The mailing of such notices shall be at 
least fifteen clays preceding the clay when such bids will be 
opened, and the postoffire receipts of the mailing of such notice, 
~hall J,e filed ancl pr~~f'rved in tlw office of the state purchasing 
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agent. The state purchasing agent shall also maintain in a public 
place in his office a bulletin board upon which he shall post and 
maintain a copy of such notice for at least fifteen days preceding 
the clay of the opening of such bids." 

Section 196-8 authorizes any dealer to list his name and address 

together with a list of supplies or equipment which he is prepared to fur­

nish with the state purchasing agent and the auditor of state and requires 

the purchasing agent to send notice to such dealer when it is desired to 

purchase goods which such dealer is prepared to furnish. It appears to be 

cnnceclecl that this provision was complied with and that the bidder in 

question duly received a copy of the invitation and form of bid. 

Section 196-9 provides as follows: 

"T11e state purchasing agent may prescribe such conditions 
under which bids will be received and terms of the proposed pur­
chase as he deems necessary, proviclecl, however, that all such 
conditions and terms shall be reasonable and shall not unreason­
ably restrict competition, and further provided that bidders may 
bid upon all or any item of the supplies and equipment listed in 
such notice." 

Section 196-ro authorizes the purchasing agent, if he sees fit, to 
require a bond to be submitted with the bid but my information is that 

no bond was required of bidders in this case. The section further pro­

vides that a sealed copy of each bid shall be filed in the office of the auditor 

of state prior to the opening of bids. I understand that a copy of the 

confirmation was mailed to the auditor and recei_ved by him on the dav 

following the elate fixed for opening of bids. 

Section 196-r I provides: 

"The contract shall be awarded to the lowest and best bidder 
on each item, and the state purchasing agent may accept or reject 
any or all bids in whole or by items." 

It will be noted that there is no explicit provision of the statute 

tliat the bids shall be in writing or sealed or signed by the bidder nor 

that the bids must be upon the. form prescribed by the purchasipg agent. 

It does appear plainly, however, that the purchasing agent in calling for 

tl:ese bids and prescribing a form did in effect stipulate that they should 
be in writing and bear the signature and address of the bidder. It appears 

clear to me that where the statute prescribes certain procedure in public 
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bidding the provisions of the statute must be substantially complied with 

although there is authority to the effect that even in such case defects in 

bids may be corrected when the data for the correction appears on the 

face of the bid. The general principles are set forth in the case of Beaver 

& Butt v. Trustees, 19 0. S. 97. Here the court was considering bids 

which had been received by the trustees of the state institution for the 

blind under a law which required them to advertise for sealed proposals 

to be filed within a day named and to award the contract to the lowest 

bidder. In the second paragraph of the syllabus it was said: 

"In such case, after the clay limited for the filing of pro­
posals, and after the same have been opened, the trustees are 
invested with no discretion to permit an amendment or alteration 
of any such proposal on account of any alleged mistake therein, 
unless the fact of such mistake and the requisite data for cor­
recting the same are apparent on the face of the proposals." 

In the course of the opinion at page 109 the court quoted 111 part 

fiom the statute, with the following comment: 

"'The contract or contracts shall be awarded to and made 
with the person or persons who shall offer to perform the labor 
and furnish the materials at the lowest price.' How offer to per­
form and furnish? Through the medium of written, sealed pro­
posals, filed within the time limited in the advertisement. The 
statute knoic•s 110 other proposals or offers but these. The trustees 
are invested with no discretion in the matter; but, on the contrary. 
we are satisfied it is the intent and policy of the statute to with­
hold it, and thereby shut the door against all favoritism on the 
part of the trustees on the one hand, and, on the other, to pre­
vent such an excited, intriguing, and perhaps ruinous scramble 
among builders, as would be not unlikely to ensue if the pro­
ceeding were assimilated to an open auction sale of contracts." 

(Emphasis added.) 

As indicating the attitude of the court toward corrections and ampli­

fications that may be permitted, the court said in concluding its opinion: 

"In what has thus far been said, however, we do not intend 
to be understood as holding that a mistake in a proposal may not 
be rectified in case the fact of mistake and the requisite data for 
its rectification are both apparent upon the face of the proposal; 
as if, for instance, Beaver & Butt had expressly named in their 
proposal the items of hardware for doors and windows, with 
prices annexed, or if a mistake in rheir arithmetic was detected; 
in all such cases we think the mistake may and ought to be rec-
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tified. It would be but just to the bidder, and would in no way 
contravene the provisions or the policy of the law. * * * 

A peremptory mandamus will be issued in favor of Griffith 
& Son for the awarding of the contract to them on the basis of 
their proposal, as it will be, after correcting the mistake in the 
extension of figures to the amount of $140, apparent on its 
face." 

In 33 0. Jur. 694, we find the following: 

"The question as to what defects in a bid may be waived is 
to be determined from a construction of the statutes and a con­
sideration of the essentials of competitive bidding. In general, 
fonnal defects not a,jfecting the conipetitive character of a bid 
niay b(!_ disregarded; and, it has been declared, such defects should 
be disregarded, in the lowest bid, where the statute directs the 
contract to be let to the lowest bidder. So, the mandatory pro­
visions of statute not being violated, a board may waive compli­
ance with its own requirements as to the form of bids, or, it 
seems, as to information to be supplied by bidders. On the 
other hand, a bid which, in particulars substantially affecting its 
competitive character, departs from the requirements of the stat-
ute, or of the plans or specifications, or the advertisement for bids 
cannot be considered. The rule has been expressed that a board 
may waive defects in a bid where such waiver works no prejudice 
to the rights of the public." (Emphasis added.) 

Thus, in Compton v. Johnson, 9 0. C. C. 532, it was said that m-

formalities in the lowest bid that do not go to the substance of the bid 

should be disregarded where the statute requires an award to the lowest 

hidder. See also State, ex rel. Ayres v. Green, 32 0. C. C. (N. S.) 321; 

Ross v. Board of Education, 42 0. S. 374; Atlas Bank v. Cincinnati, R 
0. N. P. 338. 

The third syllabus of Ross v. Board, supra, reads as follows: 

"The board may waive defects in the form of a bid, where 
such waiver works no prejudice to the rights of the public for 
whom the board acts." 

In State, ex rel. Ayres v. Green, supra, it was held: 

"The fact that a bidder for the construction of a public 
building wrote one proposition on the proposal sheet, whioh he 
did not find in the printed form, is a defect which the building 
commission has power to waive, and where its wai:ver has the 
effect of saving money for the people it will not be condemned 
by the courts." 
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I have not been able to find any case directly dealing with a telegraphic 

bid where written or sealed bids were required. However, in 49 Am. Jur. 
638, relative to contracts required by the statute of frauds to be in writing 

and signed by the party to be charged, it is said: 

"A contract binding between the parties may be made or 
proved by telegrams, and a telegram signed by the party to be 
charged, if it contains the terms of the contract or is connected 
with other writing or telegrams, containing as a whole such terms, 
is a sufficient memorandum as regards the statute of frauds. A 
telegram may fulfil the requirement made by some statutes that 
an agreement employing an agent to sell real estate shall be in 
writing. As in other cases, the telegram sent by the party to be 
charged must contain in itself or by reference to other writing 
the essential terms of the contract." 

In the instant case the telegram in question contains sufficient refer­

ence to the subject matter of the letting and the specifications set out in 

the bidding form to leave no doubt as to the intention of the bidder to 

supply at his bid price the precise materials specified. From information 

which you have furnished I learn that in certain classes of purchases made 

by your office, it has been customary to receive bids by telegraph only, 

even where the proposal form which you have used in this case was em­

ployed and no direct invitation was extended for the receipt of telegraph 

bids. I understand that in certain classes of materials surh as cotton, 

quotations are obtainable only in this manner. 

Nothing appears in the case which you have presented to indicate that 

any fraud or misrepresentation on the part of the bidder is suspected or 

tliat any advantage has been taken of the other bidders or that any pos­

sible harm or loss can result to the public in case the telegraphic bid in 

question should be accepted. There is no question presented of a mistake 

in a bid which is sought to be corrected. The only defect is that there 

was not literal compliance with the form which you sent out to dealers or 

prospective contractors. 

I am fortified in the conclusion I have reached in the present matter 

by an opinion rendered by my immediate predecessor, found in 1939 

Opinions of the Attorney General, page 372. That opinion dealt with 

bids on contracts to be made by the department of public works, successor 

in authority to the state building commission, under Section 2314 et seq., 

General Code. There we find in Section 2315 that the commission in 
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preparation for making a contract for a public building was required to 

prepare and approve, among other details, a form of proposal, and Section 

2317 contains this language: 

"The form of proposal approved by the state building com­
mission shall be used, and a proposal shall be invalid and not 
considered unless such form is used without change, alteration 
or addition." (Emphasis added.) 

It appeared that a bidder, having submitted his proposal on the pre­

scribed form, shortly before the hour set for opening the bids sent a 

telegram modifying its bid by lowering the price it had submitted on the 

regular form, so that it became the lowest bidder. The syllabus of the 

opinion reads as follows : 

"r. A proposal submitted to the Department of Public 
'v\Torks on the form of proposal approved by said department, 
which is subsequently modified by a telegram delivered to said 
department before the time set for the opening of said bids, is not 
invalidated by the consideration and acceptance of said telegram. 

2. Such original proposal, together with telegram, must be 
considered and accepted by the Department of Public Works, 
unless the consideration and acceptance thereof would present an 
opportunity for fraud or prejudice the rights of the public." 

T11e opinion pointed out convincingly the real principles underlying 

competiti_ve bidding, as follows: 

"At the outset, it must be borne in mind that statutes govern­
ing competitive bidding are enacted for the sole benefit of the 
public. 

On this point it is stated in Ohio Jurisprudence, Volume 33, 
page 665: 

'The general policy of the courts is to construe the statutes 
relating to competitive bidding with sole reference to the public 
interests and in such manner as to encourage competition.' 

It would, therefore, appear that in the application of the lan­
guage contained in Section 2317 supra, to the facts before me, 
the one thing to consider is whether or not the modification con­
tained in the telegram in any way destroyed the competitive bid­
ding, or, in other words, were any competitive features of the bid 
destroyed or were any other bidders deprived of any opportunities 
afforded them under the law by the consideration of the telegram. 
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It is difficult to understand how, in any manner, the rights 
of other bidders were prejudiced by the telegraphic modification 
to the original bid of the 'X' Company. There is nothing con­
tained in your letter which states or which would indicate that 
the original bid, together with the modification thereof were not 
responsi,ve to the invitation to bid and to the specifications set out 
therein, nor does it appear that any other bidder was deprived 
of the same opportunity enjoyed by the 'X' Company by reasons 
of said modification." 

That opinion was on a statute which contains very positive language 

forbidding any departure from the prescribed form, whereas, as already 

pointed out, the statute under which the proceeding with which we are 

here concerned contains no restrictions but leaves the entire matter to the 

discretion of the purchasing agent. 

No provision of the applicable statute was violated, and I am of the 

opinion that it is within your authority to waive the irregularity in the 

form of the bid as submitted and to award the contract to the bidder whom 

you regard as the lowest and best. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




