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OPINIONS 

INCOMPATIBLE OFFICE-TOWNSHIP TRUSTEE AND MEM­

BER OF LOCAL BOARD OF EDUCATION-LOCATED WITHIN 

TOWNSHIP-MAY NOT BE SIMULTANEOUSLY HELD BY 

SAME PERSON. 

SYLLA,JruS: 

The office of township trustee and the office of a member of a local board of edu­
cation located within such township are incompatible offices and may not be held by 
the same person simultaneously. 

Columbus, Ohio, September 8, 1949 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

County of Geauga, Chardon, Ohio 

I have before me your request for my opinion, which request reads 
as follows: 

"Chardon Local Board of Education has members on the 
Board which are also Township Trustees and they have asked 
me if holding the two offices is compatible or incompatible. 

"In checking the Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices of March 31, 1935, by circular No. 801, I find 
that in 1909-10, Page 677, the Attorney General ruled that a 
member of a rural Board of Education and Township Trustee 
were compatible. However, in the same circular for the year 
19I0-1 I at Page 909, the Attorney General ruled 'that a mem­
ber of the Board of Education and a Township Trustee were 
incompatible.' 

"\iVill you, therefore, kindly advise me your opm1011 as to 
whether or not a member of the Chardon Local Board of Edu­
cation and also being a Township Trustee are compatible or in­
compatible officers." 

The problem of compatibility of offices has been the subject of 

several opinions of the Attorney General. In the Annual Report of the 

Attorney General for the period January 1, 1909 to January 1, 1910, 
at page 677, we find an opinion holding that the office of township 
trustee and member of the township board of education are com­

patible offices. However, in the Annual Report of the Attorney Gen­

eral for the period January 1, 1910 to January 1, 1911, we find at page 
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909 an opm1on which reaches the exact opposite result. In a later 

bpinion No. 2, Opinions of the Attorney General for 1927, it was held 

that the office of township trustee and member of the township board 

of education were incompatible and could not be held by the same 

person. With the two later opinions I am in agreement. 

There is no statutory prohibition against the same person holding 

simultaneously the office of township trustee and member of a local 

board of education within such township. Therefore, we must determine 

whether or not the two offices are incompatible at common Jaw. Probably 

the most oft quoted case establishing the rule of incompatibility in 

Ohio is State ex rel. Attorney General v. Gobert, 12 O.C.C., NS, 274. 

See 32 0. Jur. 907 and 909. The rule laid down by the above case at 

page 275 is: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

Further, under the 19w and 1927 opinions cited above, if the duties of 

the two offices may become adversary in nature, they are incompatible. 

See also Opinion No. 1578, Opinions of the Attorney General for 1939, 

Vol. 111. 

Our question reduced to its simplest terms is: Are the offices of 

township trustee and member of a local school board in any way sub­

ordinate or adversary to each other? 

In Opinion No. 2, Opinions of the Attorney General for 1927, 

supra, there is the following statement: 

"You will note that in the preparation of annual budgets, 
the disposition of public moneys as between the school district 
and the township and the fixing of tax levies, etc., as provided 
by General Code Section 5649-1, et seq., the result might be that 
the two boards would be placed in the position of adversaries." 

At the present time under the provisions of the Uniform Tax Levy 

Law, Section 5825-1 et seq., General Code, we find the following defi­

nition of the word "subdivision": 

Section 562 5-1. 

"(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, 
except the county school district, municipal corporation, town­
ship, township fire district or township waste disposal district 
in the state." (Emphasis added.) 
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Thus the local school board of education and the township are both 

included in the definition of the word "subdivision." Under Section 

5625-1 et seq., General Code, it is entirely possible that the two sub­

divisions may find themselves as adversaries in their need for funds. 

Therefore, it is my opinion that the position of township trustee 

and member of a local school board located in such township are in­

compatible and may not be held by the same person. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




