
1664 OPINIONS 

of such library association of a person to act as librarian thereof, shall 
fix his compensation, which shall be paid from the county treasury. In 
counties where not more than one judge of the court of common pleas 
holds regular terms of court at the same time, the compensation so to be 
paid such librarian shall not exceed the sum of five hundred dollars per 
annum." 

I assume that the office of court bailiff, concerning which you inquire, is the 
one created under Section 1692 of the General Code, sometimes known as court 
constable, and this opinion is based on that assumption. Section 1692 reads: 

"When, in the opinion of the court, the business thereof so requires, 
each court of common pleas, court of appeals, superior court, insolvency 
court, in each county of the state, and, in counties having at the last or 
any future federal census more than seventy thousand inhabitants, the 
probate court may appoint one or more constables to preserve order, attend 
the assignment of cases in counties where more than two common pleas 
judges regularly hold court at the same time, and discharge such other 
duties as the court requires. When so directed by the court, each constable 
shall have the same powers as sheriffs to call and impanel jurors, except in 
capital cases." 

An examination of the above sections fails to disclose any situation where one 
of the offices might be a check upon the other, and inasmuch as the court bailiff 
is appointed by the common pleas judge, and the law librarian by the library trus­
tees, it could not be said that either office is subordinate to the other. 

Specifically answering your question, therefore, I am of the opinion that the 
office of court bailiff or constable and that of law librarian are compatible and the 
same person may be appointed to discharge the duties of both offices, and may 
receive compensation for both positions if it is physically possible for him to per­
form the duties of both positions. 

1108. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

LAND TRUST CERTIFICATES-SELLER LICENSED AS REAL EST ATE 
BROKER. 

SYLLABUS: 
Land trust certificates are instruments evidencing an interest in. real estate, 

and anyone selling such instruments, should be licensed as a real estate broker, as 
provided in Sections 6373-25 and 6373-26, General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, October 26, 1929. 

HoN. Eo. D. ScHORR, Director of Commerce, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows : 

"We respectfully request your opinion on the following question: 
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Should a broker selling land trust certificates for compensation and 
for the owner, be licensed by the State Board of Real Estate Examiners?" 

Section 6373-25, General Code, as amended by . the 87th General Assembly, 
provides in part as follows: 

"As used in this act: 
'Real estate broker' means a person, firm, or corporation who, for a 

commission, compensation or valuable consideration, sells, or offers for sale, 
buys, or offers to buy, negotiates the purchase or sale or exchange of real 
estate or leases, or offers to lease, rents, or offers for rent, any real estate, 
interest therein or improvement thereon, for others. 

'Real estate salesman' means a person who for a comm1ss1on, com­
pensation or valuable consideration, is employed by a licensed broker, to 
sell, offer for sale, or to buy, or to offer to buy, or to lease, or to offer to 
lease, rent, or offer for rent, any real estate, interest therei1t or improvement 
thereon. * * * " 

It is clear that anyone selling an interest in real estate, as provided in this 
section, is a "real estate broker" within the meaning thereof, and must be licensed, 
as provided in Section 6373-26, General Code; so that the sole question is whether 
or not land trust certificates are instruments evidencing an "interest" in real estate. 

It should be observed that the frequent appearance of land trust certificates 
predicated upon income producing real estate is of comparative recent origin. They 

·are instruments designed to diversify the ownership in a given parcel of real estate 
and to enable the man of smaller means to have a real estate investment in a large 
and important property. 

Although land trust certificates are commercially new, a determination of their 
legal import depends upon well established principles of the law of real property 
and trusts. Customarily, in the issuance of land trust certificates, the fee simple 
title to the real estate in question which has been leased for ninety-nine years re­
newable forever, is conveyed to a trust company as trustee, and the equitable in­
trest thus created is divided into a given number of component parts, each part 
being evidenced by what is known as a land trust certificate. Thus, a land trust 
certificate is an instrument Fepresenting an undivided part of an equitable estate 
in· real property. The question then becomes, is this undivided part of an equitable 
estate an "interest" in "real estate", as those words are used in Section 6373-25, 
General Code? Manifestly this question must be answered in the affirmative. Clearly 
the estate of the lessor who has given a perpetual lease of his property is an "in­
terest" in real estate. Clearly, also, if the estate of such lessor has been trusteed 
for the benefit of the lessor, his estate continues to be an "interest" in real estate, 
though equitable. It surely remains as "interest" if it has been broken up into 
aliquot parts and such, as above detailed, is what the holder of land trust certifi­
cates receives. Collateral support to this analysis is given by the custom which 
has grown up of acknowledging before a notary public any transfer of land trust 
certificates-showing that an "interest" in real estate is being conveyed. 

I am not unmindful of the fact that land' trust certificates are included within 
the term securities, as defined in the Securities Law, and that anyone dealing in 
land trust certificates must, under the provisions of the Securities Law, be licensed 
as a dealer in securities. The mere fact, however, that the legislature has made 
such provision in the Securities Law cannot alter the fact that if land trust cer­
tificates are "interests" in real estate, whosoever deals in such land trust certificates, 
as provided in Section 6373-25, must also be licensed by the State Board of Real 
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Estate Examiners. I express no opinion as to this situation, as it involves a matter 
of legislative policy, and not a question of law. 

In conclusion, it is my opinion that land trust certificates are instruments 
evidencing an interest in real estate, and anyone selling such instruments should be 
licensed as a real estate broker, as provided in Sections 6373-25 and 6373-26, General 
Code. 

1109. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

DISAPPROVAL, BONDS OF EAST CLEVELAND CITY SCHOOL DIS­
TRICT, CUYAHOGA COUNTY-$43,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, October 26, 1929. 

Re: Bonds of East Cleveland City School District, Cuyahoga County, Ohio, $43,000.00. 

Retirement Board, State Teachers Retirement Systen~, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-The transcript relative to the above issue of bonds discloses that 

these bonds were authorized April 18, 1921. After having been offered to and re­
jected by the sinking fund trustees and the Industrial Commission, these bonds were 
advertised for sale for three consecutive weeks, the date of first publication being April 
28, 1921. This notice of sale provided that bids would be received for these bonds 
until May 16, 1921, eighteen days after the date of first publication. The transcript 
discloses that on May 16, 1921, the bonds were awarded pursuant to such notice. 
Section 2294, General Code, as then in force_ and effect, provided as follows: 

"All bonds issued by boards of county commissioners, boards of educa­
tion, township trustees, or commissioners of free turnpikes, shall be sold to 
the highest bidder after being advertised once a week for three consecutive 
weeks and on the same day of the week, in a newspaper having general circu­
lation in the county where the bonds are issued, and, if the amount of bonds 
to be sold exceeds twenty thousand dollars, like publications shall be made in 
an additional newspaper having general circulation in the state. The adver­
tisement shall state the total amount and denomination of bonds to be sold, 
how long they are to run, the rate of interest to be paid thereon, whether 
annually or semi-annually, the law or section of law authorizing the issue, 
the day, hour and place in the county where they are to be sold." 

This office has repeatedly held that the requirement of such advertisement means 
that 21 days should elapse between the date of first publication and the date of sale. 

Accordingly, I advise you not to purchase these bonds. 
Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
A ttomey General. 


