
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1987 Op. Att’y Gen. No. 87-003 was overruled in part by 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-032. 
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OPINION NO. 87-003 

Syllabus: 

R.C. 505.371 does not authorize the establishment of a 
joint fire district for the sole purpose of building, 
operating, and maintaining a facility for training 
firefighters. 

To: James L. Flannery, Warren County Prosecuting Attorney, Lebanon, Ohio 
By: Anthony J Celebrezze, Jr., Attorney General, February 4, 1987 

I have before me your request for an opinion concerning the 
authority of various townships and municipal corporations to 
form a joint fire district for the sole purpose of buildingr 
operating, and maintaining a facility for training 
firefighters. You have indicated that the joint fire district 
would perform no functions apart from provision of the training 
facility and that one of the purposes of forming the district 
would be to allow the political subdivisions "to levy· a tax on 
all taxable property within the joint fire district for the 
sole purpose of raising funds to build, operate and maintain 
this training facility." 

I note, first, that a joint fire district is not a county 
board and a county prosecutor has no duty to act as legal 
adviser to such a board. See R.C. 505.37-.371: 1985 Op. Att•y 
Gen. No. 85-071 (syllabus, paragraph one) ("[a] county 
prosecuting attorney is not, under R.C. 309.09, legal adviser. 
to a joint fire district organized pursuant to R.C. 505.37 and 
R.C. 505.371"). A county prosecutor may, however, render legal 
advice to a township trustee who serves as a representative to 
a board of fire district trustees on matters arising from the 
person's position as township trustee. See Op. No. 85-071 
(syllabus, paragraph two) ("[a] county prosecuting attorney has 
a duty to act as legal adviser to a township trustee who serves 
as a representative to a board of fire district trustees on 
matters relating to the activities of the joint fire district 
which arise from such individual's position as township 
trustee"). It is. similarly. appropriate for a county 
prosecutor to advise township trustees concerning the possible 
participation of their township in a joint fire district. see 
R,C. 309.09. Your question is, accordingly, an appropriate 
subject for a legal opinion from this office. see R.C. 109.14. 

R.C. 505.371 authorizes the creation of a joint fire 
district, as follows: 

The boards of township trustees of one or more 
townships and the legislative authorities of any one 
or more municipal corporations within or adjoining 
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such townships, or the boards of township trustees of 
two or more townships, may, by adoption of a joint 
resolution by a majority of the members of each board 
of township trustees and by a majority of the members 
of the legislative authority of each municipal 
corporation, create a joint fire district comprising 
the municipal corporations and all or any portions of 
the townships as are mutually agreed upon. A joint 
fire district so created shall be given a name 
different from the name of any participating township 
or municipal corporation.

The governing body of the joint fire district 
shall be a board of fire district trustees, which 
shall include one representative from each board of 
township trustees and one representative from the 
legislative authority of each municipal corporation in 
the district. The board of fire district trustees may 
exercise the same powers as are granted to a board of 
township trustees in sections 505. 37 to 505. 45" 
inclusive. of the Revised Code. including. but not 
J.imited to. the power to levy a tax upon all taxable 
property in the fire district. as provided in section 
505.39 of the Revised Code .... (Emphasis added.) 

A joint fire district is a creature of statute and, as 
such, has only those powers, express or implied, that are 
granted by statute. See generally State ex rel. Byrd v. 
Sherwood, 140 Ohio St. 173, 42 N.E.2d 889 (1942); Op. No. 
85-071. Pursuant to R.C. 505. 371, the board of fire district 
truRtees of a joint fire district may exercise the same powers 
as are granted to a board of township trustees in R.C. 
505.37-.45. R.C. 505.37 sets forth the general powers relating 
to fire protection, as follows: 

(A) The board of township trustees may est,lblish 
all necessary regulations to guard against the 
occurrence of fires and to protect the prop,erty and 
lives of the citizens against damage and accidents, 
and may, with the approval of the specifications by 
the prosecuting attorney, purchase or otherwise 
provide any fire apparatus, mechanical resuscitators, 
or other equipment, appliances, materials. fire 
hydrants, and water supply for fire-fighting purposes 
that seems advisable to the board. The board shall 
provide for the care and maintenance of fire 
equipment, and, for such purposes, may purchase, 
lease, or construct and maintain necessary buildings, 
and it may establish and maintain lines of fire-alarm 
communications within the limits of the township. The 
board may employ one or more persons to maintain and 
operate fire-fighting equipment, or it may enter into 
an agreement with a volunteer fire company for the use 
and operation of fire-fighting equipment. The board 
may compensate the members of a volunteer fire company 
on any basis and in any amount that it considers 
equitable. 

(D) ... [T]he board of fire district trustees of a 
fire district created under section 505.371 of the 
Revised Code ... may purchase the necessary 
fire-fighting equipment, buildings, and sites for 
the ... fire district ... and pay for it over a period of 
four years. The ... board of fire district 
trustees ... may also construct any buildings necessary 
to house fire-fighting equipment and pay for the 
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buildings over a period of four rears. The ... board of 
fire district trustees .. . may issue the notes of 
the ... fire district ... covering such deferred payments 
and payable at the times provided .... 

(E) •••. 
When a board of township trustees cannot, by deed 

of gift or by purchase and upon terms it considers 
reasonable, procure land for a township fire station 
that is needed in order to respond in reasonable time 
to a fire or medical emergency, the board may 
appropriate such land for that purpose under sections 
163.01 to 163.22 of the Revised Code. If it is 
necessary to acquire additional adjacent land for 
enlarging or improving the fire s~ation, the board may 
purchase, appropriate, or accept a deed of gift for 
the land for these purposes. 

See also R.C. 9.60. 

Under R.C. 505.371, the board of fire district trustees may 
levy a tax upon all taxable property in the fire district, as 
provided in R.C. 505.39. R.C. 505.39 states: 

The board of township trustees may, in any year, 
levy a sufficient tax upon all taxable property in the 
township or in a fire district, to provide protection 
against fire, to provide and maintain fire apparatus 
and appliances, buildings and sites for apparatus and 
appliances, sources of. water supply, materials for 
such water. supply, lines of fire-alarm telegraph, and 
to pay pP.rmanent, part-time, or volunteer 
f.i.rc-fighting companies to operate such equipment. 

No express mention is made in R.C. 505.37, R.C. 505.371, 
R.C. 505.39, or elsewhere in R.C. 505.37-.45 of the authority 
to build, operate, and maintain a fire training facility. Cf. 
R.C 505.45 (made applicable to a joint fire district by R.C. 
505.371, and authorizing the district to "send any of the 
officers and firemen of its fire department to schools of 
instruction designed to promote the efficiency of fire■en, 
and ... [to] pay their necessary expenses from the funds used for 
the maintenance and operation of such department"). It might 
be argued that the authority to provide training for 
firefighters is implied from the existing statutory language as 
necessary for the performance of statutory duties, since the 
proper training of firefight'!rs is essential to the provision 
of fire protection. Indeed, certification of the satisfactory
completion of a training ptogram is required by law for 
firefighters of a towriship, fire district, or municipal 
corporation. See R.C. 505.38 (providing that firefighters 
appointed by the fire department of a township or fire district 
must hold or receive certificates issued by the State Board of 
Education under ~.c. 3303.07 evidencing satisfactory completion
of a firefi.ghter training program): R.C. 737 .08 ( imposing the 
same requirement upon firefighters of the fire department of a 
city); R.C. 737.22 (imposing th,1 same requirement upon 
fir.efighter.s of the fir.e department of a village). see 
qP.nflr.ally State ex rel. Kuntz v. Zanger.le, 130 Ohio St. 84, 197 
N.F.. 112 (1935): Op. No. 85-071. Few would question that some 
practical trai.ning and practice activities for firefighters 
would be incidental to the provision of fire services and would 
come within the authority granted by R.C. 505.37-.45. It might 
even be argued, in particular factual situations, that the 
~ons~ruc~ion ~f . training facilities comes, by necessary
1mpllcat1on, w1th1n the provisions of R.C. 505.371. In the 
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situation that you have presented, however, the joint fire 
district would not seek to carry out any duties expressly 
imposed by statute, but would s3ek only to provide training 
facilities. The provision of auch facilities would not be 
necessarily incidental to the performance of other dPties by 
that district, since the district would perform no other 
duties. There is, therefore, no basis upon which to imply the 
authority for such a district to build, operate, and maintain a 
training facility for firefighters. ~ generally State ex 
rel. Kuntz v. Zangerle (syllabus, parag:r:aph one) (creatures of 
statute "can ex~zcise only such powers as are expressly 
del~gated by statute and only such implied powers as are 
necessary to carry into ef.fect the powers expressly delegated"). 

t note that there are specific statutory provisions 
authorizing the establishment of training facilities for 
firefighters. R.C. 3737. 33 authorizes the State Fire Marshal 
to establish and conduct a training school, as follows: 

The fire marshal shall establish and conduct a 
training school for firemen. including volunteer 
firemen. of any political subdivision of the state, 
and for other persons interested in the vocation of 
firefighting and desiring to attend. The school shall 
be known as the Ohio fire academy. 

The fire marshal shall establish the training 
program and all rules governing qualifications for 
admission to the academy. He may require competitive 
examinations to determine the fitness of prospective 
trainees so long as the examinations or other criteria 
for admission to the academy are not inconsistent with 
Chapter 124. of the Revised Code. 

The fire marshal shall determine reasonable 
tuition costs and other fees which shall be charged 
for the courses of instruction or other programs 
offer.ed by the academy .... The costs of acquiring and 
equipping the academy shall be paid from 
appropriations made by the general assembly to the 
fire marshal for that purpose, or from gifts or grants 
received for that purpose. 

The firemen. during the period of their training. 
shall r:eceive compensation as determined by the 
political subdivision which sponsors them. such 
political subdivisions may pay the tuition costs of 
the firemen they are sponsoring. (Emphasis added.) 

Other statutory provisions govern the establishment and 
maintenance of programs under which firefighters and fire 
safety inspectors may be trained and certified, as required by 
law. See R.C. 505.38; R.C. 737.08; R.C. 737.22: R.C. 3737.34. 
R.C. 3303.07 states: 

The state superintendent of public instruction 
shall, with the advice and counsel of the advisory 
committee for fire fighter and fire safety inspector 
training, assist in the establishment and maintenance 
by any state agency. or any county. township, city. 
village. or school district of a fire service t~aining 
program for the training of all paid and volunteer 
fire fighters and fire safety inspectors in this 
state. The state board of education shall adopt 
standards to regulate such fire fighter and fire 
safety inspector training programs which may include, 
but need not be limited to, provisions for minimum 
courses of study, minimum hours of instruction, 
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attendance requirements, required equipment and 
facilities, qualifications of instructors, basic 
physical and methods training required of fire 
fighters and fire safety inspectors, and training 
schedules. The standards adopted to regulate training 
programs for volunteer fire fighters shall not require 
more than thirty-six hours of training. The state 
RUperintendent of public instr.uction shall provide for 
the classification and chart~ring of such training 
programs and llliiY revoke any charter for failure to 
meet standardri. The state superintendent of public 
instruction shall prescribe a certificate which shall 
be issued by it to each person satisfactorily 
completing a chartered training program. 

The advisory committee for fire safety inspector 
training and for fire fighter training consisting of 
nine members shall be approved by the state 
superintendent of public instruction, one member being 
selected by each of the following: the Ohio state 
firemen's association, the Ohio association of 
professional fire fighters, the Ohio fire chiefs 
association, inc., the insurance services office of 
Ohio, tha international association of fire chiefs, 
inc., the international association of fire fighters, 
the state fire marshal, and two members to be 
appointed by tile state superintendent of public 
instruction who shall be chosen from mayors, city or 
village man;igers, or :nemhers of municipal legislative 
authorities. The advisory committee may select a 
chairman who shall serve for a term of one year. 

Nothing in this section invalidates any part of 
section 3737.33 of the Revised Code relative to the 
fire training academy. (Emphasis added.) 

It has been established that the Ohio Fire Academy 
conducted by the State Fire Marshal is independent of the 
pr.ograms chartered by the State Superintendent of Public 
Instruction under R.C. 3303.07. See 1973 Op. Att'Y Gen. No. 
73-101 (syllabus) ("[t]he Firemen's Training Academy [now the 
Ohio Fire Academy] established pursuant to R.C. 3737.42 [now 
R.C. 3737.33], is not governed by the provisions of R.C. 
3303. 07, but is conducted by the State Fire Marshal 
independently of the Department of Education"). 

It is my understanding that the political subdivisions to 
which your request relates seek to establish a fire training 
facility that could be used both for the training and 
certification of firefighters under R.C. 3303.07 and for 
additional training of certified firefighters of the sort 
currently provided by the Ohio Fire Academy. ~ Op. No. 
73-101 at 2-383 ( "the curriculum of the [Ohio Fire Academy] is 
not intended to substitute for the training program [under R.C. 
3303.07], but is perhaps a more specialized, supplementary 
training program"). As discussed above, there is no authority 
for the establishment of a joint fire district for the sole 
purpose of providing facilities for training the firefighters
of various political subdivisions. It appears, further, that a 
joint fire district is not, in any circumstances, eligible to 
oper.ate a training program that is chartered under R.C. 
3303.07. R.C. 3303.07 authorizes the State Superintendent o:: 
Public Instr.ucti.on, with the advice and counsel of the Advisor·,· 
Committee for FirP. Fighter and Fire Safety Inspector Training: 
to t1Rsist in thP. establishment and maintenance by "any state 
agency, or any county, township, city, village, or school 
district" of a fi.re service trai.ning program for the training 
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of firefighters and fire safety inspectors in the state, 
whether paid or volunteer, leading to certification of such 
firefighters and fire safety inspectors. see generally 1986 
op. No. 86-014. No mention is made of the establishment and 
maintenance of such a program by a joint fire district, and 
such language may not be read into the statute. See generally 
wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 78 N.E.2d 370 (1948) 
(syllabus, paragraph five) ("[t]he court must look to the 
statute itself to determine legislative intent, and if such 
intent is clearly expressed therein, the statute may not be 
restricted, constricted, qualified, narrowed, enlarged or 
abridged ... "): 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-084. It is true that 
a joint fire district is authorized by R.C. 505.371 to exercise 
many of the same powers as those granted to a board of township 
trustees. The reference in R.C. 505.371 is, however, to powers 
granted in R.C. 505.37-.45; it does not extend to powers 
granted in ~.c. 3303.07. 

I am aware that R.C. 505.37(B) authorbes the "boards of 
township trustees of any two or more to~nships, or tbe 
legislative authorities of any two or more political 
subdivisions, or any combination thereof ... t~rough joint action 
[to] unite in tho joint purchase, maintenance, use. and 
operation of fire-fighting equipment, or for any· other purpose 
designated in [R.C. 505.37-.42), and [to] prorate the expense 
of the joint action on any terms that are mutually agreed 
upon." Again, however, the authority to act jointly extends to 
purposes designated in R.C. 505.37-,42 and not to the 
establishment of a training facility as authorized by R.c. 
3303. 07. Furthermore, this provision authorizes the various 
political subdivisions to enter into mutual agreements for 
joint action, rather than forming a separate entity such as a 
joint fire district. see also R.C. Chapter 167 (authorizh1~ 
the creation of regional councils of governments); Op. No. 
B6-084; 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-068. 

Based upon the foregoing discussion, I conclude that there 
iR no statutory author.ity for various political subdivisions to 
establish a joint fire district for the sole purpose of 
building, operating, and maintaining a facility for training 
firefighters. In light of this conclusion, it is unnecessary 
for me. to address your concern as to whether political 
subdivisions that have already formed a joint fire district. 
that provides the entire range of fire services may also join a 
joint fire district established for the sole purpose of 
providing a training facility. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, 
that R.C. 505. 371 does not authorize the establishment of a 
joint fire dis~ric~ . for thl: sole purpose of building. 
operating, and maintaining a facility for training firefighters. 
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