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ENGINEERS AND SURVEYORS, STATE BOARD OF REGIS­

TRATION FOR PROFESSIONAL-NO AUTHORITY TO GRANT 

APPLICANT FOR REGISTRATION MORE THAN FOUR YEARS 

OF ACTIVE PRACTICE CREDIT BECAUSE OF EDUCATIONAL 

QUALIFICATIONS. 

SYLLABUS: 

The State Board of Registration for Professional Engineers and Surveyors does 
not have authority to grant an applicant for registration more than four years of 
active practice credit because of educational qualifications. 

Columbus, Ohio, March 9, 1949 

Mr. Robert N. Waid, Secretary, State Board of Registration for 

Professional Engineers and Surveyors 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows: 



18 OPINIONS 

"Your opinion is requested regarding a provision of the law 
governing the registration of professional engineers and surveyors 
in connection with the following question : 

"Does the Registration Board have authority to grant an 
applicant for registration more than four years of active practice 
credit because of educational qualifications? 

"Section 1083-13, G. C., outlines the required qualifications 
of applicants for registration and the manner in which they may 
be granted a license by the Board. Sub-paragraph I (a) or ( b) 
and 2 (a) or (b) state that graduation from a course in engineer­
ing of four years or more * * * ; and a specific record of an addi­
tional four years or more of active practice in engineering work 
* * *, plus passing the prescribed written or written and oral 
examination, shall be considered as satisfactory evidence that the 
applicant is qualified for registration. 

"A subsequent paragraph of the same section reads as 
follows: 

'The satisfactory completion of each year of an approved 
course in engineering in a school or college approved by the board 
as of satisfactory standing, without graduation, shall be considered 
as equivalent to a year of active practice. Graduation in a course 
other than engineering from a college or university of recognized 
standing shall be considered as equivalent to two years of active 
practice; provided, however, that no applicant shall receive credit 
for more than four years of active practice because of educational 
qualifications.' 

"These related provisions have led the Board to conclude that 
the legislature meant to require a minimum of four years of active 
practice. Therefore, it set a maximum of four years of credit 
because of educational qualifications. The two combined periods 
thus comprise the required eight years of training and active 
practice necessary to qualify an applicant for the written examina­
tion and for subsequent registration, providing he successfully 
passed the examination. The Board has operated to date in 
accordance with its interpretation of the intent of the law as set 
forth above. The law, as it pertains to this feature, has not been 
changed in recent years. 

"Since the end of the war, various students are pursuing 
engineering courses considerably beyond the minimum of four 
years required for a degree. Also, certain universities have 
broadened their required curricula for an engineering degree, to 
five years of undergraduate work from those now enrolling as 
freshmen. Regardless of the additional time beyond four years 
which they may spend in academic pursuits, there is a general 
desire among students, that they be declared eligible for exami-
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nation and registration at the end of eight years of elapsed time, 
including the required years of active practice. 

"The question then, as set forth in the second paragraph of 
this letter, is whether the Board is limited to a maximum of four 
years of active practice credit which it may allow an applicant 
because of educational qualifications, even though there has been 
a shift toward a longer period of academic work among engineer­
ing students. 

"We have not raised a question relative to qualifications for 
the first stage of the examination and the granting of certificates 
to engineers in training, as the proper procedure in their case 
will naturally follow as a result of your ruling with regard to 
applicants for final registration. 

"Your opinion with reference to the above will be appre­
ciated." 

The applicable section of the General Code, is Section 1083-13, and 

unless otherwise noted all quotations herein shall be from said section. 

"The following shall be considered as minimum evidence 
satisfactory to the board, that the applicant is qualified for regis­
tration as a professional engineer or surveyor." 

The section then proceeds to develop two methods of acquiring the 

necessary "minimum evidence satisfactory to the board, that the applicant 

is qualified for registration as a professional engineer," one, by education 

and active practice : 

"Ia. Graduation from an approved course in engineering 
of four years or more in a school or college approved by the board 
as of satisfactory standing; and a specific record of an additional 
four years or more of active practice in engineering work. * * *" 

(Emphasis mine.) 

the other, by active practice alone : 

"1b. Successfully passing a written or written and oral 
examination in engineering presented by the board ; and designed 
to show knowledge and skill approximating that attained through 
graduation from an approved four year engineering course; and 
a specific record of eight years or more of active practice in engi­
neering work. * * *" (Emphasis mine.) 

The manner of amassing the necessary "minimum evidence satisfactory 

to the board, that the applicant is qualified for registration as a surveyor," 
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is also described in this section, and the methods are comparable to those 

above made applicable to professional engineers. 

Section 1083-13 has provided that in the case of an applicant seeking 

registration by meeting the requirements of Section 1b above, he shall 

be given active practice credit for certain educational qualifications which 

he may possess but which are not sufficient to fall within Section Ia above. 

These credits are determined in the following manner : 

"The satisfactory completion of each year of an approved 
course in engineering in a school or college approved by the board 
as of satisfactory standing, without graduation, shall be considered 
as equivalent to a year of active practice. Graduation in a course 
other than engineering from a college or university of recognized 
standing shall be considered as equivalent to two years of active 
practice." (Emphasis mine.) 

However, even though this privilege has been extended by the 

legislature, they apparently felt that a safeguard should be placed within 

the section so as to prevent the accumulation of credits sufficient to meet 

the "minimum evidence satisfactory to the board," so that the applicant 

might be admitted to registration without active practice of any nature. 

This limitation: 

"* * * provided, however, that no applicant shall receive 
credit for more than four years of active practice because of edu­
cational qualifications." ( Emphasis mine.) 

is a mandate of the legislature, which must be followed by the board, and 

which clearly says that no applicant shall receive credit for more than four 

years of active practive because of educational qualifications. 

I am therefore of the opinion that the State Board of Registration 

for Professional Engineers and Surveyors does not have authority to 

grant an applicant for registration more than four years of active practice 

credit because of educational qualifications. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




