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RESERVE OFFICER, UNITED STATES - EMPLOYED BY 

BUREAU OF UNEMPLOYMENT COMPENSATION OR ANY DE­

PARTMENT, DIVISION OR OFFICE OF STATE OR POLITICAL 
SUBDIVISIONS - NOT ENTITLED TO LEAVE OF ABSENCE 

WITH PAY FOR PERIODS OF TIME AS PROVIDED IN SECTION 
5273-2 G.C.-AMENDED SENATE BILL 247, 94 G.A.-ACTIVE 

DUTY, SELECTIVE TRAINING AND SERVICE ACT OF 1940, 
AMENDED BY SERVICE EXTENSION ACT 1941-50 U.S.C.A. 

APPENDIX 303, AMENDED, PUBLIC LAW 213-77 CONGRESS. 

SYLLABUS: 

A reserve officer of the United States, employed by the Bureau of 

Unemployment Compensation, or any other department, division or office 

of the state, or its political subdivisions, who was or is ordered to active 

duty under the Selective Training and Service Act of 1940 (50 USCA 

Appendix §303), as amended by the Service Extension Act of 1941 (Pub­

lic Law 213 - 77th Congress), is not entitled to leave of absence from 

his duties as a state employe without loss of pay for the periods of time 

provided in Section 5273-2, General Code, as it formerly existed, or as 

amended by the 94th General Assembly (Am. S.B. No. 247; Effective 

4-28-1941). 

Columbus, Ohio, September 30, 1941. 
Honorable H. C. Atkinson, 

Administrator, Bureau of Unemployment Compensation, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your recent communication with which you transmit a letter 

from Mr. Don C. Power, Secretary to the Governor, suggesting that you 

obtain my opinion upon a question presented in a letter from Major B., 
Q.M.C., now stationed in the office of the Quartermaster, at Hill Field, 

Ogden, Utah. Major B.'s letter reads in part as follows: 

" * * * I was Senior Investigator in the Dayton offices of 
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the Ohio State Employment Service until March 14, 1941, at 
which time I departed under War Department orders for mili­
tary duty at this station. On March 3, 1941, I wrote the Col­
umbus office requesting that I be paid for two weeks active 
duty pay each year, regardless of whether the two weeks' train­
ing period occurred in Spring or Summer. As a matter of simple 
fact, I was paid for two weeks' active duty while on such duty, 
from March 29, 1940, to April 13, 1940. 

* * * I want two weeks with pay." 

It appears from the copy of a letter from your Bureau that Major 

B.'s request has thus far been denied for the reason that, as stated in such 

letter, under the regulations of your Bureau the fifteen days "military 

leave," provided for in Section 5273-2, General Code, as it existed prior 

to its amendment by the 94th General Assembly (Am. S.B. No. 247; 

Effective May 9, 1941), was "only for summer training." 

Former Section 5273-2, supra, as it read on the date Major B. was 

ordered to report for active duty, provides as follows: 

"All officers and employees of the state or the political 
subdivisions thereof, who are members of the Ohio national 
guard, the naval militia or the officers reserve corps shall be 
entitled to leave of absence from their respective duties without 
loss of pay for such time as they are in military service on 
training duty for periods not to exceed fifteen days in any one 
calendar year." (Emphasis mine.) 

This section was first enacted in 1931 in "An Act relative to the 

absence of State employees in military service" ( 114 v. 144; effective 

7-29-31). As thus passed, this act read: 

"All officers and employees of the state, the several counties, 
cities and city school districts thereof, who are members of the 
Ohio national guard, naval militia, or officers reserve corps, 
shall be entitled to leave of absence from their respective duties, 
without loss of pay or time, for such time as they are in the 
military service on training duty under the orders of the gover­
nor of the state of Ohio as the commander in chief, in case of 
the national guard and the naval militia, or competent authority 
in case of the officers' reserve corps, for periods not to exceed 
15 days in any one calendar year." (Emphasis mine.) 

The act was amended by the 92nd General Assemly in 1937 (117 v. 

146; Effective 7-14-3 7), in "An Act - Providing for the conformation of 

the military laws of this state to the national defense act, and for said 
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purpose amending "various sections of the General Code and enacting 

certain supplemental sections." As amended in 193 7, the statute read 

as above quoted. 

The section was again amended by the 94th General Assembly so as 

to include within its provisions members of the Ohio State Guard and 

the Ohio State Naval Militia, and to change the period of training duty 

from fifteen to thirty-one days. 

You also have transmitted to me a copy of the administrative order 

adopted by your Bureau in conformity with what is denominated "Draft 

Regulations" furnished by the Federal government, your order reading as 

follows: 

"Administrative Order No. B-46. 

Statement of Policy Regarding Leave. 

This order is a statement of policy and will be modified or dis­
regarded in special or peculiar cases in the sole discretion of the 
authority by which it is promulgated. * * * 

Section 2. Military Leave. 

A permanent or probationary employee who is a member 
of the National Guard or of any of the Reserve Components of 
the United States Army or Navy shall be entitled to leave of 
absence from his duties without loss of pay or time, and without 
effect on his service rating, on days during which he shall be 
ordered to military duty or training, not to exceed in any one 
calendar year 15 calendar days in the case of members of the 
National Guard, or members of the Reserve Components of 
the Army and Navy, provided, however, that such military leave 
with pay shall not be granted to an employee for any period of 
active military service under the provisions of the Selective 
Training and Service Act of 1940 and the act authorizing the 
President to order into active duty the National Guard and the 
Reserve Components of the United States Army and Navy. An 
employee shall be required to submit an order or statement in 
writing from the appropriate military officer as evidence of such 
duty for which military leave with pay is granted." 

While you do not so state, I shall assume that Major B. was ordered 

to "active military service under the provisions of the Selective Training 

and Service Act," pursuant to call and order of the President, as au­

thorized in the Act of August 17, 1940, C. 689, 54 Stat. 858. 

Section 1 of the above act reads: 
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"Sec. 1. During the period ending June 30, 1942, the 
President be, and is hereby, authorized from time to time to 
order into the active military service of the United States for a 
period of twelve consecutive months each, any or all members 
and units of any or all reserve components of the Army of the 
United States (except that any person in the National Guard 
of the United States under the age of 18 years so ordered into 
the active military service shall be immediately issued an honor­
able discharge from the National Guard of the United States), 
and retired personnel of the Regular Army, with or without their 
consent, to such extent and in such manner as he may deem 
necessary for the strengthening of the national defense: Pro­
vided, That the members and units of the reserve components of 
the Army of the United States ordered into active Federal Ser­
vice under this authority shall not be employed beyond the limits 
of the Western Hemisphere except in the territories and pos­
sessions of the United States, including the Philippine Islands." 

The words "existing general statutory authorizations" as used in 

Section 2 of the Act of August 27, 1940, supra, undoubtedly refer to the 

National Defense Act of 1916, as since amended. 

In the National Defense Act, as codified in Title 10, Sections 361, 

366, 367 and 369, Federal Code Annotated, the Congress has provided 

as follows: 

Sec. 361: 

"A reserve officer shall not be entitled to pay and allow­
ances except when on active duty. When on active duty he shall 
receive pay and allowances as provided in section 366 of this 
title and section 7 of Title 37, and mileage from his home to his 
first station and from his last station to his home." 

Sec. 366: 

"Reserve officers and reserve warrant officers of the Army 
while on active duty, including duty for training purposes, shall 
receive the allowances prescribed for officers and warrant officers 
of the regular service under sections 9, 10 and 19 of Title 37." 

Sec. 367: 

"The mileage allowance to members of the Officers' Re­
serve Corps when called into active service for training for 
fifteen days or less shall not exceed 4 cents per mile." (Emphasis 
mine.) 
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Sec. 369: 

"To the extent provided for from time to time by appro­
priations for this specific purpose, the President may order 
reserve officers to active duty at any time and for any period; 
but except in time of a national emergency expressly declared 
by Congress, no reserve officer shall be employed on active duty 
for more than fifteen days in any calendar year without his own 
consent." 

In connection with the Act of August 27, 1940, your attention is 

further directed to the "Service Extension Act of 1941" (Public Law 213 

- 77th Congress), approved August 18, 1941, and to Executive Order 

No. 8832 of the President, promulgated on August 21, 1941, carrying 

the provisions of the above law into effect. This act of the Congress 

reads in part: 

"The Congress, acting in accordance with and solely for the 
purpose of carrying into effect the provisions of section 3 ( b) of 
the Selective Training and Service Act of 1940, hereby declares 
that the national interest is imperiled. 

Sec. 2. The President is hereby authorized, subject, how­
ever, to the conditions hereinafter stated, to extend, for such 
periods of time as may be necessary in the interests of national 
defense, the periods of service training and service, enlistment, 
appointment, or commission, of any or all persons inducted for 
training and service under said Act, members and units of the 
reserve components of the Army of the United States (including 
the National Guard of the United States), retired personnel and 
enlisted men of the Regular Army, and any other members of 
the Army, who are now, or who may hereafter be, in or subject 
to active military service, or training and service. * * * 

Sec. 3. Any person whose period of active military service 
or training and service is extended under section 2 and who was 
(a) ordered to active Federal service under Public Resolution 
Numbered 96, Seventy-sixth Congress, * * * (may) be granted 
insurance under such section without further medical examina­
tion if application therefor is filed within one hundred and 
twenty days after the date of enactment of this Act. 

Sec. 4. The Secretary of War shall, when not in conflict 
with the interests of national defense, release from active military 
service those persons who apply therefor * * * " 

Sec. 8. * * * 

(b) The provisions of this section shall be applicable only 
during the period of the unlimited emergency declared by the 
President on May 27, 1941. 
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Sec. 9. During the existence of the authority conferred by 
section 2 of this joint resolution and for six months thereafter 
the limitation on the number of men who may be in active train­
ing and service at any one time under section 3 (b) of the Selec­
tive Training and Service Act of 1940 is hereby suspended: Pro­
vided, That the Secretary of War shall report to the Congress 
each month the number of men in· active training and service 
iri the land forces under section 3 (b) of said Act. * * * " 
(Emphasis mine.) 

In the acts of the Congress above quoted, these terms and phrases 

are used: "duty for training purposes"; "active service for training for 

fifteen days or less"; "national emergency expressly declared by Con­

gress"; "active duty for more than fifteen days in any calendar year with­

out his own consent" (Sections 366, 367 and 369; Title 10, Federal Code 

Annotated): "periods of service"; "active military service"; "training 

and ser:vice"; "enlistment"; "appointment"; and "commission" (Public 

Law 213, supra). Clearly the Congress had in mind certain differences 

among these various words and phrases and used them advisedly. And 

this view is supported by paragraphs 53 and 54 of Army Regulation 140-5, 

which provide in part: 

"53. ACTIVE DUTY IN AN EMERGENCY. - a. Active 
duty. - In time of a national emergency expressly declared by 
Congress the Preident may order Reserve officers to active duty 
for indefinite periods without their consent. * * * 

54. ACTIVE DUTY IN TIME OF PEACE. - a. Reserve 
officers will be ordered to active duty for 14 days' training in 
each fiscal year in the numbers permitted by appropriations and 
at such places as training facilities are available. In order that 
undue hardship may not be worked on individual officers on 
account of conflict with business or personal affairs, corps area 
commanders and chiefs of arms and services will excuse officers 
from such active duty upon their written request." (Emphasis 
mine.) 

That is to say, it seems patent that the legislative body that created the 

Officers Reserve Corps intended that there should be a clear distinction 

between "training duty" in time of peace and "active duty" in "time of a 

national emergency expressly declared by Congress." 

Two other reasons more than indicate the correctness of the conclu­

sions herein reached. First, both the National Defense Act and the other 

acts of Congress above quoted, as well as Section 5273-2, supra, from the 
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time it was originally passed, manifestly make provisions for active duty 

in the military service, for a limited period, for the purpose of receiving 

military training, that is, "practical education in some art, profession, or 

the like; instruction coupled with practice in the use of one's own power; 

military drill; the developing of physical strength and endurance," (New 
Century Dictionary), in time of peace, as distinguished from active mili­

tary duty in times of national emergency or at a time when "the national 

interest is imperiled." This must be true, because the Federal acts above 

set forth provide for active duty in ordinary times for not more than 

fifteen days without a reserve officers consent, and at the same time 

authorize the President to order such officers to active duty at any time 

and for any period "in time of a national emergency expressly declared 

by Congress," excepting, of course, as Congress may see fit to enact 

limitations in this regard as it has done in the instant case. Manifestly, 

there is a decided difference between a reserve officer, who is an employe 

of the state or one of its political subdivisions, being absent from his 

public employment for a period of fifteen or thirty-one days in each 

calendar year in order to prepare himself to defend his country, with the 

expectation of resuming his civil duties at the end of his military training 

period, and such an officer who leaves his state employment for an in­

definite period and may never return to the state service. And, second, 

as above pointed out, Section 5273-2, supra, was amended by the 94th 

General Assembly so as to include officers and men of the Ohio State 

Guard and Ohio State Naval Militia, who are strictly state troops and 

not subject to call by the Federal government, except as such members 

may be individually inducted into the Federal Service, under the Selec­

tive Training and Service Act of 1940, as it has been and may from time 

to time be ~mended by the Congress. Just as a reserve officer of the Army 

of the United States may not be ordered to duty by the Governor of 

Ohio, officers and men of the Ohio State Guard and Ohio State Naval 

Militia may not be ordered to duty by the President or any other Federal 

authority, except as above noted. In other words, state employees in the 

Ohio State Guard or Ohio State Militia may be on "training duty" for 

only such periods of time as the proper officers of the state of Ohio may 

prescribe. 

I am informed that since the original passage of Section 7273-2, · 

supra, only reserve officers ordered to active duty "for training purposes," 

and members of National Guard of Ohio, ordered to "military service on 

training duty," have been granted leaves of absence without loss of pay 
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for the period of time prescribed by the then existing statute. And I am 

constrained to reach the determination that ( 1) from the context of the 

statutes quoted and more especially the words and phrases employed 

therein; (2) from the history of Section 5273-2, supra, as above sum­

marized; and (3) from the administrative practice with regard to such 

section, the officer about· whom you inquire is not entitled t.o any pay 

from the state of Ohio from and after the date he left its employment to 

serve in the Army of the United States pursuant to the acts of the Con­

gress above set forth. 

Before concluding, I desire to point out that the officer concerned 

must have himself noticed the distinctions herein pointed out, because 

in his letter, above quoted in 'part, he states that he "departed under War 

Department orders for military duty" (not training duty) at the station 

to which he is now assigned. And I desire to add that I have not done 

other than to quote the Draft Regulations, supra, and the Administrative 

Order adopted by your Bureau for the obvious· reason that I find nothing 

therein inconsistent with the law of the land as exemplified in the several 

acts of the Congress and the enactments of the Legislature of Ohio. 

In view of the foregoing, and for the reasons given, it k my opinion 

that: 

A reserve officer of the United States, employed by the Bureau of 

Unemployment Compensation, or any other department, division or 

office of the state, or its political subdivisions, who was ot is ordered to 

active duty under the Selective Training and Service Act of 1940 ( 50 

USCA Appendix §303), as amended by the Service Extension Act of 

1941 (Public Law 213 - 77th Congress), is not entitled to leave of ab­

sence from his duties as a state employe without loss of pay for the 

periods of time provided in Section 5273-2, General Code, as it formerly 

existed, or as amended by the 94th General Assembly (Am. S.B. No. 247; 

Effective 4-28-1941). 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


