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r. PARK, COMMISSIONERS OF TOWNSHIP-MAY LEVY 

TAX NOT TO EXCEED FIVE-TENTHS OF MILL ONLY 

AFTER APPROVAL OF TOWNSHIP ELECTORS-SEC­

TION 3415 ET SEQ. G. C.-ELECTION HELD PURSUANT 

TO SECTION 5625-15 ET SEQ., G. C. 

2. QUESTION, APPROVAL OR DISAPPROVAL OF LEVY 

MAY BE SUBMITTED TO VOTE OF ELECTORS ONLY BY 

ACTION OF TOWNSHIP TRUSTEES AS TAXING AU­

THORITY OF TOWNSHIP. 

SYLLABUS: 

1. The commissioners of a township park established under authority of Section 
3415 et seq. of the General Code, may levy a tax of not to exceed five-tenths of a 
mill only after approval of the township electors in an election held pursuant to 
Section 5625-15 et seq., General Code. 

2. The question of approval or disapproval of such levy may be submitted to a 
vote of such electors only by action of the township trustees as the taxing authority 
of the township. 

Columbus, Ohio, August 15, 1950 

Hon. C. J. Borkowski, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"At the November, 1949, election there was submitted to the 
voters of vVarren Township in this county, the question of es~ab­
lishing a free public park in accordance with Sections 3415 et 
seq. of the General Code. The vote was in favor of establishing 
a free public park. 

The park commissioners have asked my advice on the matter 
of levying taxes or issuing bonds for the purpose of defraying 
the expenses of purchasing lands and maintaining them. 

All the taxable property in the township or its overlapping 
taxing districts is now up to the ten mill limitation. 

Under these circumstances, and taking into consideration 
the ten mill limitation imposed by the constitution and by statute, 
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<lo the park commissioners have the right to levy a tax of less 
than one mill or more than one mill with or without a vote of 
the people in accordance with the provisions of Section 3423 et 
seq., or any other section of the General Code?" 

Section 3423, General Code, which you mention, reads as follows : 

"To defray the expenses of purchasing, appropriating and 
improving lands for park purposes and maintaining them as a 
free public park, the township park commissioners may levy, each 
year, a sufficient tax, not to exceed one mill on each dollar of 
valuation on all real and personal property, including property 
within any municipal corporation within the limits of the town­
ship, over and above all other taxes and limitations thereon, 
authorized by law, unless the question of increasing such levy 
is submitted to and approved by a vote of the electors of such 
township, at a general or township election. Such vote shall be 
taken on the order of the township park commissioners, specify­
ing the additional levy they desire to make and the purpose for 
which it is desired." 

In considering the authority of the township park commissioners to 

levy a tax under authority of this section, one of my predecessors in office 

expressed the opinion in 1932 Opinions of the Attorney General No. 4881, 

that: 

"1. A township park district is a 'taxing unit' as such 
term is used in sections 5625-1 to 5625-39, inclusive, General 
Code, and as such, has authority by virtue of the provisions of 
section 3-J.23, General Code, to levy taxes on the property within 
the township for the maintenance of township parks. 

2. There is no legal duty on the township trustees to levy 
a tax for the maintenance of township parks in townships in 
which township park districts have been created.'' 

Section 3423, General Code, must, of course, be considered 111 con­

junction with Section 5625-2, General Code, the so-called "ten mill limita­

tion law" and Article XII, Section 2, Ohio Constitution. Section 5625-2, 

General Code, reads as follows : 

"The aggregate amount of taxes that may be levied on any 
taxable property in any subdivision or other taxing unit of the 
state shall not in any one year exceed ten mills of each dollar of 
tax valuation of such subdivision or other taxing unit, except 
taxes specifically authorized to be levied in excess thereof. The 
limitation provided by this section shall be known as the 'ten 
mill limitation,' and wherever said term is used in this chapter, 
or elsewhere in the General Code, it shall be construed to refer 
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to, and include both the limitation imposed by this section and 
the limitation imposed by article XII, section 2 of the constitu­
tion." 

The language of Section 3423, General Code, standing alone, would 

appear to authorize the township park commissioners to (a) levy a tax not 

exceeding one mill on each dollar of valuation of all real and personal 

property within the limits of the township, and (b) to levy a tax in 

excess of such rate after submission of the issue to a vote of the township 

electors, as provided by Section 3424, General Code. 

However, since the enactment of Sections 3423 and 3424, General 

Code, a limitation on the taxing power of political subdivisions and tax­

ing units was effected with the adoption of Article XII, Section 2, Ohio 

Constitution, and the enactment of Section 5625-2, General Code, quoted 

above. These later constitutional and statutory provisions will, of course, 

modify the provisions of Section 3423, General Code, to the extent that 

they are in irreconcilable conflict with each other. 

State ex rel. Guilbert v. Halliday, 63 0. S. r65. 

Accordingly, it would appear that this tax cannot be levied by the 

township park commissioners where such levy would have the effect of 

making the aggregate levy within the taxing unit exceed the ten mill 

limitation unless such levy is permitted by some other provisions of law. 

Tax levies may exceed the ten mill limitation, however, if approved 

by a vote of the electors of the subdivision concerned. Section 5625-7, 

General Code, reads in part as follows : 

"The taxing authority of any subdivision may make the 
following levies outside of the ten mill limitation and irrespective 
of all limitations on the tax rate: 

* * * (c) Tax levies hereafter authorized outside of said 
ten mill limitation by a vote of the people under the provisions of 
law applicable thereto." 

Further on this subject, Section 5625-15, General Code, reads m 

part as follows : 

"The taxing authority of any subdivision at any time prior 
to September r5, in any year, by vote of two-thirds of all the 
members of said body, may declare by resolution that the amount 
of taxes which may be raised within the ten mill limitation will 
be insufficient to provide an adequate amount for the necessary 
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requirements of the subdivision, and that it is necessary to levy 
a tax in excess of such limitation for any of the following pur­
poses: * * * 

"For recreational purposes, provided, however, the total 
levy for such purposes authorized by vote of the people shall not 
exceed five-tenths of a mill. 

Such resolution shall be confined to a single purpose, and 
shall specify the amount of increase in rate which it is necessary 
to levy, the purpose thereof and the num,ber of years during which 
such increase shall be in effect which may or may not include a 
levy upon the duplicate of the current year. The number of 
years shall be any number not exceeding five, except that when 
the additional rate is for the payment of debt charges the in­

creased rate shall be for the life of the indebtedness. 

Such resolution shall go into immediate effect upon its 
passage, and no publication of the same shall be necessary other 
than that provided for in the notice of election." 

Accordingly, I conclude that where the tax levies already authorized 

within a taxing unit equal ten mills the township park commissioners may 

levy a tax for this purpose only after the question of making such levy has 

been submitted to a vote of the township electors as provided by Section 

562 5-1 5 et seq., General Code. 

However, it must be observed at this point that township park com­

missioners .cannot themselves take the necessary steps to require an elec­

tion under Section 5625-15, General Code. Such action can be taken 

only by the "taxing authority" of any "subdivision." 

Although, as indicated in the opinion of my predecessor cited above, 

a township park district is a "taxing unit" and the township park com­

mission is the "taxing authority" of such taxing unit, the township park 

district is not a "subdivision", as defined in Section 5625-1, General Code. 

That definition is as follows: 

"(a) 'Subdivision' shall mean any county, school district, 
except the county school district, municipal corporation, town­
ship, township fire district or township waste disposal district in 
the state." 

For these reasons I conclude that a levy by township park commis­

sioners outside the ten mill limitation can be authorized only by ,1. favor­

able vote of the township electors in an election held pursuant to Section 

5625-15 et seq., General Code, and that the question of such levy can be 
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submitted to a vote under such statutory provisions only by the township 

trustees as the taxing authority of the subdivision. 

Assuming that the acquisition and improvement of the township park 

in question is entirely for recreational purposes, it must be observed that 

the maximum levy which could be authorized is five-tenths of a mill as 

provided by paragraph 8 of Section 5625-15, General Code. In this situa­

tion it is unnecessary to consider your question relative to the possibility 

of a levy in excess of one mill outside the ten mill limitation. 

Specifically answering your inquiry, therefore, it is my opinion that: 

r. The commissioners of a township park established under author­

ity of Section 3415 et seq. of the General Code, may levy a tax of not to 

exceed five-tenths of a mill only after approval of the township electors 

in an election held pursuant to Section 5625-15 et seq., General C.Jde. 

2. The question of approval or disapproval of such levy may be 

submitted to a vote of such electors only by action of the township trustees 

as the taxing authority of the township. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




