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A BOARD OF EDUCATION MAY MAKE DEDUCTIONS FROM 
THE SALARIES OF EMPLOYEES WHO AUTHORIZE IT IN 
WRITING TO PAY PREMIUMS TO AN INSURER OF AN 
ANNUITY CONTRACT-§3917.04 RC., OPINION 38, OAG, 1959, 
OPINION 2778, OAG, 1940. 

SYLLABUS: 

Under Section 3917.04, Revised Code, a board of education may make deductions 
from the salaries and wages of employees who authorize the deductions in writing 
to pay premiums to an insurer on an annuity contract, and the section does not 
require that such annuity insurance be given to a group under the group plan, or 
salary savings plan, before such deductions may be made. Opinion No. 2778, Opinions 
of the Attorney General for 1940, page 878, and Opinion No. 38, Opinions of the 
Attorney General for 1959, page 10, overruled in part. 
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Columbus, Ohio, March 13, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion poses the question whether a board of 

education may make deductions from the salary of an employee, when 

authorized by the employee, for the purpose of distributing the amount 

deducted to an insurance company as a premium for a tax-sheltered an­

nuity. The purpose of the procedure would be to allow the employee to 

take advantage of an income deferment under the federal income tax laws. 

A board of education has only those powers expressly granted by 

statute or reasonably implied from those granted (Board of Education v. 

Ferguson, 68 Ohio App., 514). In the instant matter, Section 3917.04, 

Revised Code, appears to be pertinent to the issue. That section reads as 

follows: 

"If any employee of a political subdivision or district of this 
state, or of an institution supported: in whole or in part by public 
funds, or any employee of this state, authorizes in writing the 
auditor or other proper officer of the political subdivision, dis­
trict, institution, or the state, of which he is an employee, to 
deduct from his salary or wages the premium or portion thereof 
agreed to be paid by him to an insurer authorized to do business 
in the state for life, endowment, accident, health, or health and 
accident insurance, annuities, or hospitalization insuring a group 
under the group plan, or salary savings plan, such political sub­
division, district, institution, or the state of which he is an em­
ployee may deduct from his salary or wages such premium, or 
portion thereof, agreed to be paid by said employee, and pay the 
same to the insurer. The auditor or other proper official of such 
political subdivision, district, institution, or the state of which 
he is an employee may issue warrants covering salary or wage 
deductions which have been authorized by such employee in 
favor of the insurer and in the amount so authorized by the 
employee." 

A school district is without a doubt a "political subdivision or dis­

trict of this state." (Section 3313.17, Revised Code.) Thus, under Sec­

tion 3917.04, supra, an employee of the board of education of a school 

district may authorize the deduction from his salary or wages of the 

premium or portion thereof agreed tit; be p!,id by him to an insurer au-
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thorized to do business in the state for annuities, and the board of educa­

tion may make such deduction and pay the same to the insurer. 

The next question which arises is whether such deductions for an­

nuity payments may be made only when the insurer is "insuring a group 

under the group plan, or salary savings plan." 

In Opinion No. 38, Opinions of the Attorney General for 1959, 

page 10, the syllabus reads: 

"Section 3917.04, Revised Code, is authority for the auditor 
or the proper officer of a political subdivision, district, insti­
tution, or the State of Ohio, to make deductions from the 
salary of employees who authorize the deductions in writing to 
pay premiums to an insurer on an annuity contract only when 
such contract is issued under a group plan." 

On page 12 of the opinion it is stated: 

"It therefore seems that the statute authorizes deductions 
to be made from salaries of employees for annuities so long 
as the annuities are purchased in accordance with a group plan. 
In the situation you present, it would be possible for the hos­
pital to deduct amounts from the salaries of the physicians to 
purchase an annuity of this type. This statute does not authorize 
deductions to be made in order to pay premiums on individual 
annuity contracts." 

Also, in Opinion No. 2778, Opinions of the Attorney General for 

1940, page 878, the then attorney general interpreted the same language, 

then Section 9426- la, General Code, to apply to the types of insurance 

enumerated only when i~suring a group under the group plan or salary 
savings plan. 

In spite of the conclusions reached in the 1940 and 1959 opinions, 
a careful reading of Section 3917.04, supra, discloses that the provision 

as to insuring a group under the group plan, or salary savings plan, ap­

pears to apply only to hospitalization insurance. The pertinent language 
reads: 

"* * * to an insurer authorized to do business in the state 
for life, endowment, accident, health, or health and accident in­
surance, annuities, or hospitalization insuring a group under 
the group plan, or salary savings plan * * *." 

Under the generally accepted rules of grammar, if the intent had 

been to apply the words "insuring a group under the group plan, or 
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salary savings plan" to the several types of insurance mentioned in the 
section, then a comma would have been inserted after the word "hos­

pitalization." Without such a comma, those words are applied only to 

the word "hospitalization." 

In 50 Ohio Jurisprudence 2d, Section 191, page 170, it is stated: 

"It is presumed that the legislature, in phrasing a statute, 
knows the ordinary rules of grammar, and consequently, that 
the grammatical reading of a statute gives its correct sense. A 
fortiori, if the grammatical construction and the obvious mean­
ing of the statute concur, that construction will be adhered to. 

"* * * * * * * * *" 

It is true that in some cases a court may disregard the punctuation 

of a statute, but this is done only when necessary to give effect to what 

otherwise appears to be the purpose and true meaning of the statute. 

Also, it is stated in 50 Ohio Jurisprudence 2d, Section 192, page 172: 

"If what appears to have been the general purpose of the 
legislature is as well effectuated by reading the statute exactly 
as it has been caused to be printed as it would by changing it, 
even as to punctuation, there is no adequate reason for reading it 
otherwise." 

I see no reason to presume an intent that Section 3917.04, supra, 

should be followed in all cases only where the insurer insures a group 

under the group plan, or salary savings plan. There is no other provi­

sion of the section which would imply that such was the intention, and 

no reason to read the section other than as written. 

It might be argued that unless a group plan were followed the pro­

cedure could become cumbersome and confusing, since it would be 

pos~ible that more than one insurance company would be involved. 

This argument is not persuasive, however, since the board of educa­
tion has full power under the section to allow or not allow deductions, 

and the board can limit the participation of insurance companies as it 

sees fit. 

In view of the foregoing, therefore, I am constrained to conclude 

that deductions for annuity payments may be made under said Section 
3917.04 regardless of whether the insurance is given to a group under 

the group plan, or salary savings plan. Former Opinions No. 38 and 
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2778, supra, are thus overruled so far as they conflict with this con­

clusion. 

As to whether any particular annuity deductions would qualify 

under the federal law here concerned, that is a question for the federal 

authorities and I express no opinion thereon. 

To conclude, it is my opinion and you are advised that under Sec­

tion 3917.04, Revised Code, a board of education may make deductions 

from the salaries and wages of employees who authorize the deductions 
in writing to pay premiums to an insurer ,on an annuity contract, and 

the section does not require that such annuity insurance be given to a 

group under the group plan, or salary savings plan, before such deduc­

tions may be made. Opinion No. 2778, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1940, page 878, and Opinion No. 38, Opinions of the Attorney 

General for 1959, page 10, overruled in part. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




