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OPINION NO. 2010-006 

Syllabus: 

2010-006 

1. 	 Under R.C. Chapter 519, a township is permitted to have only one 
zoning commission. The township zoning commission has authority 
over all the unincorporated territory of the township and may serve 
multiple separately-zoned areas within the township. (2000 Op. 
Att'y Gen. No. 2000-034, syllabus, paragraph 3, approved and 
followed.) 

2. 	 Under R.C. 519.04, members of the township zoning commission 
must reside in the unincorporated territory of the township and may 
reside in either a zoned area or an area that has not been zoned. 
(1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, syllabus, paragraph 2, ap­
proved and followed.) 

3. 	 R.C. Chapter 519 permits an individual who resides in a zoned area 
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within the unincorporated territory of a township to serve as a 
member of the township zoning commission and, in that capacity, 
to participate in the exercise of authority over all the unincorporated 
territory ofthe township, including zoned areas other than the zoned 
area in which the individual member resides. 

To: Gerald L. Heaton, Logan County Prosecuting Attorney, Bellefontaine, 
Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, February 17,2010 

We have received your request for an opinion concerning the organization 
and authority of a township zoning commission. You have asked the following 
questions: 

1. 	 Does R.C. 519.04 permit one zoning commission to serve multiple, 
separately zoned areas within a single township? 

2. 	 Where portions of a township are not subject to a zoning resolution, 
does R.C. 519.04 require that zoning commission members reside 
within a zoned area? 

3. 	 Does R.C. 509.04 permit a resident of one zoned area to serve on a 
zoning commission that covers another zoned area? 

Your opinion request describes a situation in which a township has two sep­
arate zoning resolutions covering two separate areas and has a separate zoning com­
mission for each area. Each zoning commission consists ofmembers residing within 
the zoned area covered by the resolution governing that area. You have stated that, 
due in part to the limited population of the zoned areas, it is difficult to find enough 
people willing to serve on the two township zoning commissions. The township has 
expressed an interest in combining these two zoning commissions and has prompted 
you to submit the questions set forth above. l 

Township Zoning Commissions 

R.C. Chapter 519 establishes the authority of a township to use zoning to 
regulate land use in the unincorporated territory of the townshiJr-that is, in the part 
ofthe township that is not included in a village or city. See, e.g., R.c. 519.02; 2000 
Op. Att'y Gen. No. 2000-034, at 2-211; see also Ohio Const. art. XVIII, §§ 1, 2; 

1 You have informed us that the township in question has not adopted a limited 
home rule government under R.C. Chapter 504. Accordingly, this opinion does not 
address any issues as they pertain to a township with a limited home rule 
government. See 2000 Op. Att'y Gen No. 2000-034, at 2-211 n.1. See generally 
2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-032 (syllabus) ("[a] township that has adopted a 
zoning resolution pursuant to R.C. Chapter 519 and has adopted a limited home rule 
government pursuant to R.C. Chapter 504 may amend its zoning resolution solely 
under the authority and procedures ofR.C. 519.12"). 
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R.C. 503.07; 2005 Op. Atry Gen. No. 2005-043. Under R.C. 519.04, a township 
that chooses to exercise its zoning power must "create and establish a township 
zoning commission" composed of five members appointed by the board of town­
ship trustees. The members must "reside in the unincorporated area of the 
township." R.C. 519.04. There may also be two alternate members who attend 
meetings in the place of absent regular members. Terms of the regular members 
must be arranged so that the term of one member expires each year. [d. 

The question whether one zoning commission may serve multiple 
separately-zoned areas within a single township was addressed in detail in 2000 Op. 
Att'y Gen. No. 2000-034, which concluded not only that one zoning commission 
may serve multiple separately-zoned areas within a single township, but that "[a] 
township is permitted to have only one zoning commission." 2000 Op. Att'y Gen. 
No. 2000-034 (syllabus, paragraph 3). We find 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-034 
persuasive and we approve and follow its analysis and conclusions. The conclusion 
that a township may have only one zoning commission is consistent with various 
provisions ofR.C. Chapter 519, including R.C. 519.02(A), which requires that zon­
ing regulations be established "in accordance with a comprehensive plan"; R.C. 
519.05, which provides for the township zoning commission to submit a zoning 
plan "including additions to territory in which a township zoning plan is in effect"; 
and various provisions that refer simply to the township zoning commission, see, 
e.g., R.C. 519.07-.10, .12, .16. The 2000 opinion discusses the zoning commis­
sion's role in the adoption of an initial zoning plan and the various procedures by 
which the initial plan may be expanded to include additional territory.2 

R.C. 519.04 addresses your second question, stating plainly that the 
members of the township zoning commission must' 'reside in the unincorporated 

2 The syllabus to 2000 Op. Atry Gen. No. 2000-034 reads as follows: 

1. In a township in which a zoning resolution has been adopted for a portion 
of the unincorporated territory, additional territory may be zoned as provided in 
R.C. 519.05 pursuant to the procedure for initial township zoning set forth in R.C. 
519.03 through R.C. 519.11, and not by amendment of the zoning resolution pursu­
ant to R.C. 519.12. 

2. In a township in which a zoning resolution has been adopted for a portion 
of the unincorporated territory, additional territory may be zoned either: (I) by 
initiating a new zoning resolution in accordance with R.C. 519.03 through R.C. 
519.11 for the area to be newly zoned and submitting the issue to electors residing 
in the area to be newly zoned; or (2) by repealing the existing zoning plan following 
the procedure set forth in R.C. 519.25, initiating a new zoning resolution in accor­
dance with R.C. 519.03 through R.C. 519.11 to include the area originally zoned 
and the area to be added, and submitting the issue both to electors residing in the 
area originally zoned and to electors residing in the area to be added. 

3. A township is permitted to have only one zoning commission, but it may 
have more than one zoning plan, zoning map, or zoning resolution. (1960 Op. Att'y 
Gen. No. 1279, p. 274, syllabus, paragraph 1, approved and followed.) 
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area of the township" and establishing no other restrictive residence requirements. 
As explained in 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-034, the electors residing within an 
area to be zoned must approve the zoning plan, map, or resolution for that area. See 
R.C. 519.03-.11. However, the township zoning commission has authority to take 
action with respect to all unincorporated territory within the township, and members 
of the township zoning commission may reside anywhere within the unincorporated 
territory ofthe township. 

The answer to your third question follows directly from the discussion set 
forth above. Because a township is permitted to have only one zoning commission, 
an individual who lives in a zoned area within the unincorporated territory of the 
township and serves as a member of the township zoning commission may, as a 
member of the commission, participate in the exercise of zoning authority 
throughout the unincorporated territory of the township, including zoned areas 
other than the zoned area in which the member resides. 

History ofthe Single Township Zoning Commission Requirement 

The conclusions set forth above are based upon current township zoning 
provisions. However, as described in 2000 Op. Att'y Gen No. 2000-034 and 1960 
Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, there was a time when Ohio townships could have 
more than one zoning commission. 

Prior to September 17, 1957, R.C. 519.04 (and, earlier, G.C. 3180-28) 
required that a township zoning commission consist of five members residing "in 
the unincorporated area of the township to be zoned." 1953 Op. Att'y Gen. No. 
3145, p. 520, at 523. If an additional area was to be zoned, it was necessary to ap­
point an additional township zoning commission consisting of five members resid­
ing in the new area to be zoned. 1953 Op. Att'y Gen. No. 3145, p. 520, at 522-23. 

However, legislation that went into effect in 1957 changed this arrange­
ment, amending R.C. 519.04 to provide for a township zoning commission to be 
composed of "five members who reside in the unincorporated area of the town­
ship," and amending R.C. 519.05 to authorize the township zoning commission to 
submit a plan "including additions to territory in which a township zoning plan is 
in effect." 1956-1957 Ohio Laws 363, 370 (Am. S.B. 403, eff. Sept. 17, 1957). The 
effect of these amendments was: 

first, to eliminate the requirements of the township zoning commis­
sioner to be a resident of the area to be zoned and, second, to permit 
the existing township commission to perform the functions required 
in Chapter 519., Revised Code, as they pertain to the addition of 
new territory to a then existing township zoning plan. 

1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, at 276. Under the amended language, which 
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is still in effect,3 a member of the township zoning commission may reside anywhere 
within the unincorporated territory of the township, and the township zoning com­
mission may exercise zoning authority throughout the unincorporated territory of 
the township. 

The 1960 opinion addressed the procedure for changing from two or more 
township zoning commissions to a single township zoning commission following 
the 1957 legislation. 4 That 1960 opinion concluded that the September 17, 1957 
amendments "had the effect of abolishing all existing township zoning commis­
sions; and, as of such date, in any township, only one zoning commission, made up 

3 R.C. 519.05 has not been amended since 1957. Additional amendments were 
made to R.C. 519.04 in 1998. See 1997-1998 Ohio Laws, Part II, 3248, 3250-51 
(Am. Sub. H.B. 388, eff. July 22, 1998). Those amendments provide for the ap­
pointment of alternate members to the township zoning commission. They are part 
of current law, but they do not affect the analysis set forth in this opinion. 

4 1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, states, at 277-78: 

Your letter indicates, however, that in some instances townships may not 
have followed the procedure for appointment of a zoning commission as specified 
by Section 519.04, supra, since September 17, 1957. As I understand it, not all 
commissions existing as of that date were abolished and, further, in some townships 
more than one zoning commission has been appointed since that date. Such is, of 
course, contrary to the intent of the section and the question arises as to the validity 
of the acts taken by such township zoning commissions since September 17, 1957. 

Since all existing township zoning commissions were abolished as of 
September 17, 1957, the tenns of office of the members of such commissions ended 
as of that date. In this regard, the general rule of law is stated in 32 Ohio Jurispru­
dence, page 1074, as follows: 

"The effect of the abolition of an office always is to tenninate the 
tenn of the incumbent, since he cannot be an officer or incumbent of an 
office which has ceased to exist; in other words, he cannot be a de facto 
officer of an office no longer in existence. He can recover no salary there­
after; and it is his duty to transfer to the proper authorities all property 
connected therewith. 

"'* * *" 
Any commissioners not properly appointed, therefore, in taking action since 

September 17, 1957, were not acting as de facto officers of the fonner commissions, 
since a person cannot be a de facto officer of a non-existent office. Such actions, 
however, could be considered actions as defacto officers of a valid township zoning 
commission which could have been appointed pursuant to Section 519.04, supra, 
even if such appointment was not actually made. In this regard it is stated in 32 
Ohio Jurisprudence, Section 225, page 1080: 

. . .. [lengthy quotation omitted] 
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of five residents of the unincorporated territory of the township, could validly be ap­
pointed under Section 519.04, Revised Code." 1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 
274 (syllabus, paragraph 2). See generally State ex reI. Wilson v. Gulvas, 63 Ohio 
St. 3d 600, 589 N.E.2d 1327 (1992). Thus, the appropriate procedure was to create 
a new township zoning commission with members appointed in compliance with 
the amended provisions ofR.C. 519.04 and to have that be the only zoning commis­
sion in the township. 1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, at 277. 

The 1960 opinion noted, however, that there were instances in which a 
township appointed members to more than one zoning commission after September 
17, 1957, and indicated that the actions taken by those commissions could be 
considered valid. See note 4, supra. In such instances, it would be sufficient to take 
prospective action to create a single township zoning commission in compliance 
with statutory requirements. 

Thus, under R.C. Chapter 519, a township is permitted to have only one 
zoning commission. The township zoning commission has authority over all the un­
incorporated territory of the township and may serve multiple separately-zoned ar­
eas within the township. Under R.C. 519.04, members of the township zoning com­
mission must reside in the unincorporated territory of the township and may reside 
in either a zoned area or an area that has not been zoned. As a result, R.C. Chapter 
519 permits an individual who resides in a zoned area within the unincorporated 
territory of a township to serve as a member of the township zoning commission 
and, in that capacity, to participate in the exercise of authority over all the unincor­
porated territory of the township, including zoned areas other than the zoned area in 
which the individual member resides. In the situation you have described, appropri­
ate action should be taken to comply with the single zoning commission require­
ment established under current law. 

The acts of a township zoning commission not appointed in accordance 
with the provisions of Section 519.04, Revised Code, as effective September 17, 
1957, would have been identical with a person acting "without a known appoint­
ment or election, but under such circumstances of reputation or acquiescence as 
were calculated to induce people, without inquiry, to submit to or invoke his action 
supposing him to be the officer he assumed to be." Thus, the acts of such a commis­
sion which are otherwise valid could not be invalidated merely because of a failure 
of formal appointment. (32 Ohio Jurisprudence, Section 242, page 1097.) 

Accordingly, while all township zoning commissions are required to be ap­
pointed under the provisions of Section 519.04, Revised Code, as now existing, I 
am of the opinion that the acts of commissions not so appointed were not made in­
valid because of failure to comply with such requirement. 

See also R.C. 519.122 (no action challenging the validity ofa zoning reso­
lution, amendment, variance, or conditional use certificate on the basis of a 
procedural error may be brought more than two years after the action occurred); 
1958 Op. Att'y Gen. No. 1832, p. 147 (authority of township to abolish zoning 
commission in certain circumstances). 
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This opinion is based upon R.C 519.04, R.C 519.05, and related provisions 
as currently in effect. If a different result is sought, appropriate legislative changes 
may be made. See Bd. ofEduc. v. Fulton County Budget Comm 'n, 41 Ohio St. 2d 
147, 156,324 N.E.2d 566 (1975); 2009 Op. Att'y Gen. No. 2009-006, at 2-47. 

Conclusions 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, as 
follows: 

1. 	 Under R.C Chapter 519, a township is permitted to have only one 
zoning commission. The township zoning commission has authority 
over all the unincorporated territory of the township and may serve 
multiple separately-zoned areas within the township. (2000 Op. 
Att'y Gen. No. 2000-034, syllabus, paragraph 3, approved and 
followed.) 

2. 	 Under R.C. 519.04, members of the township zoning commission 
must reside in the unincorporated territory of the township and may 
reside in either a zoned area or an area that has not been zoned. 
(1960 Op. Att'y Gen. No. 1279, p. 274, syllabus, paragraph 2, ap­
proved and followed.) 

3. 	 R.C Chapter 519 permits an individual who resides in a zoned area 
within the unincorporated territory of a township to serve as a 
member of the township zoning commission and, in that capacity, 
to participate in the exercise of authority over all the unincorporated 
territory of the township, including zoned areas other than the zoned 
area in which the individual member resides. 




