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OPINION NO. 84-057 

Syllabus: 

P11rsuant to Section 3.02 of Article ill of the Charter of the County of 
Summit, a member of the county council who holds office when en 
ordinance changing the salary of council members is enacted will not 
be eligible to receive an increase in salary until the term for which he 
serves at the time of enactment of the ordinance has expired. 

To: Lynn C. Slaby, Summit County Prosecuting Attorney, Akron, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 18, 1984 


I have before me your request for an opinion concerning the provisions of the 
. Charter of the County of Summit which deal with increases in compensation for 
members of the county council Under Section 3.01 of Article ill of the Summit 
County charter, the county council consists of seven members who are elected at 
large to serve four-year terms. They are nominated at primary elections and 
elected in regular state elections in even-numbered years. See generally R.C. 
350L01(C), (E); R.C. 350L02. Terms are staggered so that, except as otherwise 
required to fill vacancies, either three or four council members will be elected in 
each even-numbered year. Terms begin on the first day of January following the 
election. 

With respect to salaries, Section 3.02 of Article m of the charter states: 
"The salaries of County Council members shall be $7,000 per year. They may be 
changed by ordinance at any time before a primary election for members of the 
County Council, but no change shall be effective until the commencement of the 
ensuing term." You have described a situation in which an ordinance is enacted 
prior to a primary election for members of the county council. The ordinance 
would grant an increase in salary to county council members, effective January 
first of the year following the election. Your question is whether members who 
serve on the council when the ordinance is passed but whose offices are not up for 
election in the year of that primary election may receive raises as of January first 
of the year following the election. 
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The Summit County charter was recently adopted, end I em aware of no court 
cases construing the language in question. Thus, I turn to the ordinary meaning of 
the language used. See enerall Baker v. Powhatan Mining Co., 146 Ohio St. 600, 
67 N .E.2d 714 (1946 • Section 3.02 of Article III of the charter states that "no 
change [in salary] shall be effective until the commencement of the ensuing term." 
''Ensue" is generally defined es meaning "to come afterward; follow immediately," 
with the connotation that what follows comes es a logical consequence of what 
preceded. Webster's New World Dictionigy 466, 542 (2d college ed. 1978) (see 
definition of "follow"). ""lt is clear that, with respect to e council member whose 
office is up for election during the year of the primary election, the "ensuing term 11 

is the term which immediately follows his-that is, the term which begins on the 
following January first. 

It might be argued that the same result should be reached for all council 
members-that is, that the words, "the ensuing term," should be read es referring to 
the next term of !!!!Y council member to commence after the primary election. 
Under this interpretation, all council members would be eligible to receive an 
increase in salary at the time the next term of any council member began, provided 
that the term began after the primary election (or, in the case of the ordinance you 
have described, on or after January first). I believe, however, that the better 
reading of the language is that the words "the ensuing term" apply to the term of 
each council member, as follows: "no change shall be effective [for a council 
member] until the commencement of the ensuing term [of that council member, or 
his successor]." The logical chain of events is that one term is followed by an 
ensuing term. When terms are staggered so that they do not all begin at the same 
time, it cannot fairly be stated that a primary election is followed by a single 
ensuing term; rather, a primary election is followed by an election at which 
successors to some of the council members are chosen. 

Under the interpretation outlined above, a council member who holds office 
when an ordinance changing the salaries of council members is enacted will not be 
eligible to receive an increase in salary until the term for which he serves at the 
time of passage of the ordinance has expired and the succeeding term has begun. 
See enerall City of Parma Hei~hts v. Schroeder, 26 Ohio Op. 2d 119, 196 N.E.2d 
813 C,P, Cuyahoga County 1963 (construing municipal charter provision which 
provided that salaries for elected officials shall be fixed at least one hundred 
twenty days prior to the election for terms beginning on January first and shall not 
thereafter be changed in respect to any such term or terms or any part thereof); 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-015; 1980 Op. Att'y Gen. 80-048. I find support for this 
construction in the fact that Section 2.02 of Article II of the Summit County 
charter contains similar language relating to the salary of the county executive: ''It 
may be changed by ordinance at any time before a primary election for County 
Executive, but no change shall be effective until the commencement of the ensuing 
term." The county executive is clearly prohibited by Section 2.02 of Article II from 
receiving an increase in salary during the term in which such increase is enacted. 
In interpreting Section 3.02 of Article III as prohibiting ell council members from 
receiving in-term increases in compensation, the Summit County charter is 
rendered internally consistent in that it prohibits the granting of in-term increases 
in salaries to those elected officials whose compensation is governed solely by the 
charter. Cf. Charter of the County of Summit art. IV, §4.01 ("[t] he Auditor, 
Treasurer, Clerk of the Court of Common Pleas, Coroner, County Engineer, 
Prosecuting Attorney, Recorder and Sheriff of the County shall be elected and 
their salaries and duties shall continue to be determined in the manner provided by 
general law ..•"). 

I note that the result reached above is consistent with the general rule set 
forth in Ohio Const. art. II, §20: "The general assembly, in cases not provided for in 
this constitution, shall fix the term of office and the compensation of all officers; 
but no change therein shall affect the salary of any officer during his existing term, 
unless the office be abolished." It appears, however, that, by virtue of the adoption 
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of its charter, Summit County is not subject to this constitutional prohibition.1 ~ 
Ohio Const. art. X, §3 (authorizing the people of a county to adopt a charter 
providing the form of government of the county and providing for the concurrent 
exercise of powers vested in municipalities by the Ohio Constitution or by general 
law); Ohio Const. art. xvm, §3 (conferring powers of local self-government on all 
municipalities); Charter of the County of Summit art. I, §1.0l (providing that the 
county may exercise all powers granted to counties, including the concurrent 
exercise of "all or any powers vested in municipalities by the Ohio Constitution or 
by general law"); Blacker v. Wiethe, 16 Ohio St. 2d 65, 69, 242 N.E,2d 655, 657 
(1968) ("[tl he government of a county necessarily includes the power to fix the 
salary of its officers"); City of Mansfield v. Endly, 38 Ohio App. 528, 176 N .E. 462 
(Richland County), afrd, 124 Ohio St. 652, 181 N .E. 886 (1931) (since the 
compensation of municipal officers is "provided for" by the terms of Ohio Const. 
art. xvm, §3, municipal officers are not officers within the scope of Ohio Const. 
art. II, §20); Loux v. City of Lakewood, 120 Ohio App. 415, 193 N.E.2d 710 (Cuyahoga 
County 1963), appeal dismissed, 176 Ohio St. 154, 198 N.E.2d 68 (1964) (holding that 
the enactment, pursuant to city charter, of a municipal ordinance which provided 
in-term increases in the salaries of city council members did not violate Ohio 
Const. art. II, §20). Cf. State ex rel. DeChant v. Keiser, 133 Ohio St. 429, 14 N.E.2d 
350 (1938) (Ohio Const. art. II, §20 prevents commissioner of a noncharter county 
from receiving an increase in compensation during his term of office). See 
enerall 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-036; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-002 
overruled in part by Op. No. 83-036 and by 1981 0p. Att'y Gen. No. 81-099). 

I note, further, that the interpretation adopted herein serves to promote the 
purpose served by similar language in constitutional and statutory provisions-that 
an officeholder should be prohibited from using his official powers to promote his 
personal benefit. See, ~. Ohio Const. art. II, §31 (prohibits changes in 
compensation of members and officers of the General Assembly during their terms 
of office); Ohio Const. art. m, §19 (prohibits changes in compensation of state 
executive officers during their terms of office); R.C. 731.07 (prohibits changes in 
the salary of an officer of a city during his term of office); State ex rel. Mack v. 
Guckenberger, 139 Ohio St. 273, 39 N.E.2d 840 (1942); Op. No. 83-015; 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-004; Op. No. 80-002 (overruled in part by Op. No. 83-036 and by 1981 
Op. Att'y Gen. No. 81-099). See !!§.Q Schultz v. Garrett, 6 Ohio St. 3d 132, 451 
N .E,2d 794 (1983). 

It is, therefore, my opir'0n, and you are hereby advised, that, pursuant to 
Section 3.02 of Article m of !.he Charter of the County of Summit, a member of 
the county council who holds office when an ordinance changing the salary of 
council members is enacted will not be eligible to receive an increase in salary 
until the term for which he serves at the time of enactment cf the ordinance has 
expired. 

Because Section 4.01 of Article IV of the Summit County charter has 
provided that the compensation of the county officers named therein "shall 
continue to be determined in the manner provided by general law," those 
officers are prohibited by Ohio Const. art. II, §20 from receiving in-term 
increases in compensation. 




