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OPINIONS 

TEACHERS OF LOCAL SCHOOL DISTRICT-EXPENSES IN­

CURRED IN ATTENDANCE, MEETING OF TEACHERS 

CALLED BY COUNTY BOARD OF EDUCATION - HELD IN 

CITY SCHOOL DISTRICT OR ELSEWHERE - MAY NOT 

LEGALLY BE PAID BY LOCAL BOARD OF EDUCATION 

FROM SERVICE FUND CREATED UNDER SECTION 4845-8 

G. C. 

SYLLABUS: 

Expenses incurred by the teachers of a local school district in attending a 
meeting of teachers called by the county board: of education and held in a city school 
district or elsewhere, may not legally be paid by the local board of education from 
the service fund created under the provisions of Section 4845-8, General Code. 

Columbus, Ohio, January 30, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date relating 

to the authority of a local board of education to pay from its service fund 

expenses incurred by its teachers in attending teachers meetings called 

by the county board of education, and held outside the local school district. 

Your letter, omitting formal parts, reads as follows: 

"Since the repeal of the laws providing for County Institutes, 
many County Boards of Education have adopted fhe practice of 
calling meetings of the teachers, employed by the local boards of 
education, on designated Saturdays during the school term. Such 
meetings are held at the county seat of the county. 

May we respectfully request your opinion upon the fol­
lowing: 

QUESTION: Where a meeting of teachers has been 
called by the County Board of Education, and such meeting is 
held on Saturday at the county seat of said county, which is a 
city, may a local board of education pay the expenses of its 
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teachers who attend such meeting from the 'Service Fund', 
created under the provisions of Section 4845-8, General Code?" 

Section 4845-8, General Code, reads as follows: 

"On the third Monday of every January or on the Monday 
preceding the close of school each year, the clerk of the board 
of education of any school district shall certify to the board of 
education of which he is clerk, the number of pupils enrolled in 
the public school of that district, whereupon the board of such 
school district may by resolution set aside from the general fund 
a sum not to exceed five cents for each child so enrolled, or 
$300.00, whichever is greater, such sum of money to be known 
as the 'service fund' to be used only in paying the expenses of 
such members actually incurred in the performance of their 
duties, or of their official representatives when sent out of the 
school district for the purpose of promoting the welfare of the 
schools under their charge; such payments to be made only on 
statement of the several members, or their official representatives, 
furnished at the last meeting held in each month." 

The law is well settled in this state that boards of education, being 

creatures of statute, have only such powers and authority as are expressly 

conferred by the law of their creation or clearly implied. One of the latest 

decisions on this subject is Board of Education v. Ferguson, Auditor, 68 

0. App., 614, decided by the Court of Appeals of Franklin County. The 

first paragraph of the syllabus reads as follows: 

"The authority of boards of education is derived solely from 
the statutes and is limited strictly to such powers as are expressly 
granted or dearly implied." 

A large number of Ohio cases beginning with Board of Education v. 

Volk, 72 0. S., 469, and ending with State, ex rel. Clark v. Cook, Auditor, 

103 0. S., 465, are cited by the court in support of its conclusions. 

In a recent opinion of this office reported in Opinions of the Attorney 

General for 1943, No. 5846, page 108, and involving the authority of a 

board of education to expend public funds, it was said : 

"It is equally well settled that the authority of administrative 
boards, such as boards of education, to act in financial trans­
actions must be dearly and distinctly granted and if such 
authority is of doubtful import the doubt is resolved against its 
exercise in all cases where a financial obligation is sought to be 
imposed upon the political subdivision for which the board acts." 



OPINIONS 

It will be noted that Section 4845-8, General Code, expressly limits 

the purposes for which the service fund may be used. In other words, 

the statute provides that this fund may be used only in paying the expenses 

of board members actually incurred in the performance of their duties, or 

of theit; official representatives when sent out of the district for the pur­

pose of promoting the welfare of the schools under their charge. There 

is no authority under the statute to use the service fund in paying expenses 

incurred by teachers in attending teachers' meeting at the invitation or 

call of the county board of education, and held at a county seat located in 

a city school district or elsewhere, because, in my opinion, these teachers 

are employes, and cannot be classed as "official representatives'' of their 

respective boards when attending meetings in the capacity of teachers. 

Even were it possible to class these teachers as "official representatives" 

in any case, it would still be necessary that they be sent out of their 

districts by their own local boards of education to entitle them to have 

their expenses paid from the service fund. An attendance at the invita­

tion or at the call of the county board of education would not be sufficient 

under the statute. 

You. are therefore advised that expenses incurred by the teachers of 

a local school district in attending a meeting of teacher~ called by the 

county board of education and held in a city :'chool district or elsewhere, 

may not legally be paid by the local boa~d o{ education from the service 

fund created under the provisions of Section 4845-8, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


