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COUNTY ENGINEER-DECLARATION OF CANDIDACY FOR 

OFFICE-ACCOMPANYING PETITION PRESENTED BY OR ON 

BEHALF OF PERSON IN ARMY OF UNITED STATES-MAY 

NOT LEGALLY BE REJECTED FOR FILING MER.ELY BECAUSE 

ORDER, SECRETARY OF WAR, PROHIBITS PERSON IN ARMY 

UNITED STATES FROM BECOMING CANDIDATE FOR PUBLIC 

OFFICE. 

SYLLABUS: 

A declaration of candidacy for the office of county engineer and an 
accompanying petition presented by or on behalf of a person in the Army 
of the United States may not legally be rejected for filing merely because 
an order of the Secretary of War prohibits a person in the Army of 
the United States from becoming a candidate for public office. 

Columbus, Ohio, January 24, 1944 

Hon. John M. Kiracofe, Prosecuting Attorney 

Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as followse: 

"The clerk of the Board of Elections of this countv has re­
quested that I obtain your opinion concerning the filing ~f a peti­
tion on the part of a candidate now in the armed service. 
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The County Engineer of our county is now in the armed 
service, having enlisted and received a commission, at the time of 
his entry into the service, as a first lieutenant and we have been 
informed that he has since advanced in rank and is now in for­
eign service. He has been in the service for more than a year. 

The Clerk of the board has been informed that he now has 
a petition, not obtained from the board of elections, which will 
be circulated for him by one of his friends and then will be offered 
to the Clerk for filing so that he will be placed on the ticket as a 
candidate for office in the next primary. 

Information has been received by us that the Secretary of 
War has ordered that no man in the service can be a candidate 
for public office. 

The clerk is interested in knowing what disposition to make 
of this petition when it is offered him for filing. Shall he refuse 
to file it and shall the board refuse to place the name of the can­
didate on the primary ticket." 

You state in your letter that the Secretary of \Var has issued an order 

to the effect that no person in the Army of the United States may be a 

candidate for public office and you ask whether such order by the Secre­

tary of War would be a proper reason for refusal on the part of the clerk 

of the board of elections to file a declaration of candidacy and accom­

panying petition where the candidate is a commissioned officer of the 

Army of the United States. 

The second paragraph of Article VI of the Constitution of the 

United States provides: 

"This Constitution and the laws of the United States 
which shall be made in pursuance thereof, and all treaties made, 
or which shall be made, under the authority of the United 
States, shall be the supreme law of the land; and the judges 
in every State shall be bound thereby, anything in the Consti­
tution or laws of any State to the contrary notwithstanding." 

However, an order of the Secretary of War is not a law of the United 

States because Section 1 of Article I of the Constitution of the United 

States specifically provides that all legislative powers granted by such 

instrument shall be vested in the Congress. The situation then is en­

tirely different from that which would arise if Congress had enacted a 

law providing that a person in the Army of the United States could not 

be a candidate f9r public office. 

In Ohio, by reason of the provisions of Section 4 of Article XV of 
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the Constitution of the State of Ohio, no person may be elected or ap­

pointed to an office in this state unless possessed of the qualifications 

of an elector and Section I of Article Y of such Constitution provides: 

"Every citizen of the l'"nited States, of the age of twenty­
one years, who shall ha,·e been a resident of the state one year 
next preceding the election, and of the county. township, or 
ward, in which he resides, such time as may be provided by 
law, shall have the qualifications of an elector, and be entitled 
to vote at all elections." 

Your attention is also directed to· Section 4 7 85-30, General Code, which 

reads: 

"No person shall be permitted to vote at any election 
unle_ss he shall have been a resident of the state for one year, 
of the county for thirty days and of the voting precinct twenty­
eight days next preceding the election at which he offers to 
vote, provided that any qualified elector who in good faith re­
moves from one precinct to another precinct in the same county 
at any time subsequent to the twenty-eighth day preceding an 
election shall have the right to vote at such election in the pre­
cinct from which he moved wherein his voting residence had 
been legally established, and, provided further, that when 
only a portion of a precinct is included within the boundaries 
of a school district the board of elections may assign the elect­
ors residing in such portion of a precinct to the nearest precinct 
totally included within the boundaries of such school district 
for the purpose of voting at any special school election held in 
such school district. The board of elections shall notify all 
such electors so assigned, at least ten days prior to the holding 
of any such special school election, of the location of the poll­
ing place where they are entitled to vote at such special school 
election." 

Obviously, a resident of Ohio who joins the armed forces of the 

United States in time of war does not by such act lose his residence 

in Ohio. I assume, of course, that your county engineer possessed the 

requisite qualifications for his office at the time his term commenced, 

one of which was that he be an elector. ~othing appears in your letter 

to indicate that he has lost such qualifications and if he chooses to file 

a declaration of candidacy and petition in support thereof, there ap­

pears to be no legal reason justifying a refusal to accept same for fil­

ing. Such action by him may, of course, subject him to disciplinary 

action on the part of the military authorities of the l.:"nited States, but 

this is a matter of no concern to your board of elections, as the matter 

of discipline of the armed forces of the United States is not within the 
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jurisdiction of the several states. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that a 

declaration of candidacy for the office of county engineer and an ac­

companying petition presented by or on behalf of a person in the Army 

of the United States may not legally be rejected for filing merely be­

cause an order of the Secretary of War prohibits a person in the Army 

of the United States from becoming a candidate for public office. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




