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OPINION NO. 66-120 

Syllabus: 

In defining whether a current fuil-time employee-has ten 
or twenty-five years of service for vacation purposes, credit 
should be given for periods of service which were part-time, 
and credit should be given for periods of service which were 
full-time but were seasonal or irregular during the course of 
the year. 

To: Wayne Ward, Director, Ohio Department of Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 13, 1966 

I am in receipt of your request for my opinion which reads 
as follows: 

"Your opinion is respectfully requested 
on certain questions arising from the inter­
pretation of sections 121.161 and 325.19, of 
the Ohio Revised Code. 

"These sections provide vacation benefits 
for State and County employees. In general, 
employees are given two weeks of vacation af­
ter service of one year, three weeks after 
ten years, and four weeks after twenty-five 
years. These benefits are applicable to em­
ployees who, at the time of drawing vacation 
benefits, are full-time employees. Full-time 
employment has generally been taken to mean 
a 40-hour week for State employees and an ap­
proximation to the standard for County em­
ployees. While vacation benefits are now 
given only to full-time employees, there have 
been periods when the law provided vacation 
benefits for part-time employees as well. 

"My question is as follows. In 
defining whether an employee has ten or 
twenty-five years of service for vacation 
purposes, what credit, if any, should be 
given for periods of service which was part-
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time rather than full-time, and what credit 
should be given for periods of service which 
were full-time but were seasonal or irregular 
during the course of the year." 

Section 121.161, Revised Code, to which you refer in 
your request letter, applies to state employees and states 
in pertinent part as follows: 

"Each full-time state employee, includ­
ing full-time hourly-rate employees, after ser­
vice of one year with the state, is entitled, 
during each year thereafter, to eighty hours of 
vacation leave with full pay. A full-time em­
ployee with ten or more years of service with 
the state is entitled to one hundred twenty 
hours of vacation leave with full pay. A 
full time employee with twenty-five or more 
years of service with the state is entitled 
to one-hundred-sixty hours of vacation 
leave with full pay. Such vacation 
leave shall accrue to the employee up-
on each successive annual recurrence of 
the anniversary date of his employment;
* * ... 

Section 325.19, Revised Code, which applies to county 
employees provides for the same vacation benefits. 

Your opinion request letter is unclear on one point. 
This point is what is the hypothetical employee's present 
employment status. I must assume that the employee is 
presently working full-time due to the fact that both 
Sections 121.161, supra, and 325.19, supra, apply only to 
full-time employees. 

Proceeding under this basic assumption which I believe 
to be a fair one from a review of your request letter, the 
determination must be made as to whether periods of part-
time or intermittent service can be tacked on to an employee's 
full-time service in order to determine years of service for 
vacation purposes. It is my opinion that this part-time and 
full-time but intermittent service can be added to an em­
ployee's full-time service in arriving at a determination of 
whether or not ?.n employee has ten or twenty-five years of 
service. 

Section 121.161, ~r~, and Section 325.19, supra, only 
require that an emyloyee be presently a full-time employee 
with ten or twenty-five years of service to receive one 
hundred and twenty hours or one-hundred-sixty hours of 
vacation. There is no requirement in either of these sec­
tions that he need always have been a full-time employee. 
The critical term in both statutes is "years of service", 
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and from a reading of both this term and the statutes as 
a whole no other conclusion can be reached than that these 
"years of service" can be rendered as either a part-time or 
full-time employee. To reach any other conclusion would 
require reading the term "years of service" as actually 
meaning "years of full-time service". If the Legislature 
had intended to limit the accrual of vacation benefits to 
periods of full-time service, they could easily have done 
so by inserting the word "full-time" in front of the word 
"service 11 • 

You point out in your request letter that while the 
present policy is to give vacation benefits only to full­
time employees, there have been periods when the law pro­
vided vacation benefits for part-time employees. Hcwever, 
the present policy has no material bearing or relevancy on 
the question of whether previous periods of part-time or 
intermittent service can be included in calculating a 
current full-time employee's years of service for vacation 
benefits. 

It is therefore my opinion and you are accordingly 
advised that in defining whether a current full-time em­
ployee has ten or twenty-five years of service for vacation 
purposes, credit should be given for periods of service 
which were part-time, and credit should be given for periods of 
service which were full-time but were seasonal or irregular dur­
ing the course of the year. 




