
I02 OPINIONS 

r. COUNTY COMMISSIONERS, BOARD OF-AUTHORIZED 
BY SECTION 2949-4 G. C. TO PROVIDE FOR CARE OF 
GRAVE OF HONORABLY DISCHARGED SOLDIER, 
SAILOR, MARINE OR NURSE-BURIED IN CEMETERY 
PLOT OR GRAVE SPACE-SPACE PURCHASED BY BOARD 
OR DONATED BY PRIVATE INDIVIDUAL. 

2. SOLDIERS' RELIEF COMMISSION-ACQUIRED PLOT OF 
GROUND-SECTION 2943 G. C.-BURIAL OF NEGLECTED 
AND INDIGENT SOLDIERS-COUNTY COMMISSIONERS 
WITHOUT AUTHORITY TO PAY EXPENSE OF MAIN­
TAINING GRAVES-SECTION 2945 G. C. DEVOLVES EX­
PENSE ON TOWNSHIP OR MUNICIPALITY WHERE 
REMAINS BURIED. 



ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. A board of county comm1ss1oners is authorized by Section 2949-4, General 
Code, to provide for the care of the grave of an honorably discharged soldier, sailor, 
marine or nurse who is buried in a cemetery plot or in a grave space acquired pur­
suant to the provisions of that section, whether such space has been purchased by 
said board or has been donated by a private individual. 

2. If a plot of ground has been acquired by a soldiers' relief commission pur­
suant to Section 2943, General Code, for the burial of neglected and indigent soldiers, 
the board of county commissioners is without authority to pay the expense of main­
taining such graves, such expense being devolved by Section 2945, on the township 
or municipality in which such remains are buried. 

Columbus, Ohio, April 25, 1951 

Hon. Harold D. Roth, Prosecuting Attorney 

\Vyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The Board of County Commissioners of \Vyandot County, 
Ohio, have requested an opinion as to whether or not they are 
authorized to pay for the maintenance and upkeep for graves of 
veterans of the Civil War, which are located upon the grounds 
of a cemetery association. These graves are scattered through the 
cemetery and are not in a plot set aside to be exclusively used 
for interring the remains of deceased veterans. 

"Section 2949-4 of the General Code provides that the board 
of county commissioners, trustees or council of a municipality 
. . . are authorized and empowered to purchase space for the 
graves of veterans ... and provides for caring for the same.... 

"Section 2961 permits the board of county commissioners 
to care for that part of a cemetery set aside for the burial of 
veterans. 

"It appears from these sections that the county commis­
sioners can purchase space in a cemetery for a veteran, and then 
provides for its care. 

"1. Do the board of county commissioners have authority 
to provide for the care of graves of veterans of the Civil ·war, 
where the graves of the veterans were in the first instance pur­
chased by private individuals? 

"2. If a plot of ground is set aside in accordance with 
Section 2943 et seq. of the General Code and veterans are buried 
or reinterred in said plot, can the board of county commission­
ers pay for the care and maintenance of said plot, and if so, is 
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such sum thus paid additional to ,the allowance provided for in 
Section 2945 of the General Code?" 

By the provisions of Section 2943 et seq., General Code (99 Ohio 

Laws, p. 443) the soldiers' relief commission of a county is authorized 

to purchase or provide a soldiers' plot in any cemetery, "for the burial, 

removal and re-interment of the bodies of neglected and indigent soldiers." 

By Section 2944, it is provided that the expense of such purchase shall 

be paid from the general fund of the county. The third section of said 

Act, Section 2945, General Code, reads as follows : 

"On and after the interment of the remains of the deceased 
soldier or soldiers in such soldiers' plot, the expenses of the care 
of the grave or graves shall be annually provided for by the vil­
lage, city or township, in which the remains are buried, at not to 
exceed fifty cents per grave each year, and shall be paid annually 
to the cemetery association in which the remains may be interred, 
removed or reinterred." 

By subsequent legislation found in 102 Ohio Laws, page 75, the first 

section of said Act was slightly amended and, additional provision was 

made authorizing the purchase of additional plots of ground where the 

original plot had been filled with graves to its capacity. 

Still later, by an Act found in 109 Ohio Laws, page 145, Sections 

2949-2, 2949-3 and 2949-4, General Code, were enacted. The first of 

these sections authorizes the county commissioners of any county, the 

township trustees and council of cities and villages located in any county 

to enter into contracts with cemetery associations, providing for the 

purchase and maintenance in cemeteries of such county, of plots of 

ground for the burial of honorably discharged soldiers, sailors, marines 

and nurses who have been in the service of the United States in time of 

war. This section further provides that the burial plots shall be paid 

for from the treasury of the county, township or municipality contracting 

for the same. Section 2949-4, General Code, reads as follows : 

"In case it is desired to bury the body of any such deceased 
soldier, sailor, marine or nurse in any cemetery not provided with 
a plot as aforesaid, the board of county commissioners, any board 
of township trustees or the council of any municipality in the 
county in which such cemetery is situated are hereby author­
ized and empowered to purchase a space for the grave of such 
soldier, sailor, marine or nurse and to provide for caring for 
same, paying the. amount of such purchase price and maintenance 
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cost from the funds in the treasury of such county, township or 
municipality." 

In this last section it will be noted that the county commissioners 

are authorized to purchase "a space" for the graves of such a soldier, etc., 

where no plot has been provided, and to provide for and pay the cost 

of caring for the maintenance of the grave from funds in the county 

treasury. 

It appears to me that it was the intention of the legislature to give 

the county abundant power to provide for the proper burial of soldiers, 

etc. quite independent of, and in addition to the po,ver given to the 

soldiers' relief commission to provide a plot for the burial of neglected 

and indigent soldiers, and further to insure that the grave of such 

soldier would be kept and maintained in a presentable condition. Having 

tlpt purpose in mind, I cannot see that it would be stretching the author­

ity of the board of county commissioners to assume that in case someone 

else furnished a burial space for such soldier without cost to the county 

the commissioners would be authorized to pay the expense of maintaining 

and caring for such grave. The question of legal title as to a burial 

space is certainly not of any moment, because neither the county nor 

anyone else could use that space for any purpose except for the burial 

of the soldier in question, and when so used it could not be considered 

as an asset or property of the county for any purpose. Furthermore, it 

appears to me that the power to purchase space for a grave and the power 

to care for such grave are independent of each other. 

Section 2961, General Code, to which you refer, appears to relate 

mainly to the care of monuments and memorials to soldiers and sailors, 

but it can be construed to include the care of their graves as well. At 

any rate, it appears to lend force to what seems to be the general policy 

of the legislature, viz., to give the county abundant authority to see to 

it that the graves of its soldiers and sailors shall not be allowed to be 

neglected. 

The provisions of Sections 2949-4 and 2961, General Code, are quite 

independent of the statute relative to the power of the soldiers' relief 

commission to acquire a burial plot for the burial or interment of 

neglected and indigent soldiers. Moreover, it will be noted that the 

expense of caring for the graves of such neglected and indigent soldiers 
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is to be borne not by the county but by the township or municipality 

in which the remains are buried. 

Accordingly, it is my opinion that: 

1. A board of county commissioners is authorized by Section 2949-4, 

General Code, to provide for the care of the grave of an honorably 

discharged soldier, sailor, marine or nurse who is buried in a cemetery 

plot or in a grave space acquired pursuant to the provisions of that 

section, whether such space has been purchased by said board or has been 

donated by a private individual. 

2. If a plot of ground has been acquired by a soldiers' relief com­

mission pursuant to Section 2943, General Code, for the burial of neg­

lected and indigent soldiers, the board of county cmmissioners is without 

authority to pay the expense of maintaining such graves, such expense 

being devolved by Section 2945, on the township or municipality in which 

such remains are buried. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




