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OPINION NO. 89-027 
Syllabus: 

A dog owner who has registered his dog in his county of residence is 
not required to register the dog again during that year upon moving to 
a different county. (1918 Op. Att'y Gen. No. 949, vol. I, p. 135 
overruled; 1927 Op. Att'y Gen. No. 1265, vol. m, p. 2278 approved and 
followed.) 

To: Anthony G. Pizza, Luc11 County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 15, 1989 

I have before me yolU' request for my opinion concerning the registration of 
dogs. Specifically, you ask whether a dog owner who has properly registered his dog 
in his county of residence and then moved during the year to a different county must 
register the dog in the new county for that same year. 

Dog owners are required to register their dogs with the county auditor each 
year pursuant to R.C. 955.01, which provides in pertinent part: 

(A)(l) Except as otherwise provided in this section or in sections 
955.011 [dogs for blind, deaf, or mobility impaired persons] and 955.16 
[dop sold to nonprofit teaching or research organizations] of the 
Revised Code, every person who owns, keeps, or harbors a dog more 
than three months of age, shall, on or after the first day of the 
preceding December but before the twentieth day of Janua,-y of each 
year, ftle in the office of the county auditor of the county in which the 
dog is kept or harbored, an application for registration for the 
following year, begiMing the twentieth day of January of that year. 
The board of CO\Dlty commissioners may, in case of an emergency, 
extend the period for filing the application. The application shall state 
the age, sex, color, character of hair, whether short or long, breed, if 
known, and the name and address of the owner of the dog. A 
registration fee of two dollars for each dog shall accompany the 
application, unless a greater fee has been established under division 
(A)(2) of this section or under section 955.14 of the Revised Code. 

If a dog is acquired after January twentieth, or if a dog becomes three months old or 
is brought from outside the state after January twentieth, registration is required 
under R.C. 955.05, which provides in pertinent part: 
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After the twentieth day of January of any year, except as 
otherwise provided in section 955.16 of the Revised Code, every 
person, immediately upon becomir1& the owner, keeper, or harborer of 
any dog more than three months i>f age or brought from outside the 
state during any year, shall file ,;i,e applicationa, with feet, u required 
by section 955.01 of the Revise,i Code, for registration for the current 
year. 

See alao R.C. 955.06 (for any dog that becomes three months old or ls purchased 
from outside the state after July first, the regiltration fee shall be one half the 
original fee). If a person buys a dog from someone who already registered the dog, 
R.C. 955.1 l(B) makes provilion for the new owner to record the transfer of 
ownership with the county auditor upon payment of a twenty-five cent fee. See 
also 1927 Op. Att'y Gen. No. 1225, vol. m, p. 2186 (a transfer of ownenhip should 
be recorded with the auditor of the county in which the dog is registered, even if the 
buyer resides in another county). 

It is a well established rule of statutory construction that the naming of a 
specific class implies the exclusion of those not named. See Craftsman Type, Inc. 
v. Lindley, 6 Ohio St. 3d 82, 451 N.E.ld 768 (1983); Kroger Co. v. Bowers, 3 Ohio 
St. 2d 76, 209 N.E.ld 209 (1965). The registration statutes cited above require a 
person who is an owner of a dog over three months old or who acquires a do,J from 
out of state to register the dog. No mention is made in these statutes of a•. owner 
who moves during the year to a different county within the state. Thus, the General 
Assembly implicitly excluded from these registration statutes owners who move to a 
different cot•nty. These owners, furthermore, have already registered their dogs for 
that year. Unless otherwise provided, this registration is valid for the entire year. 
See R.C. 955.01; R.C. 955.05; 1927 Op. Att'y Gen. No. 967, vol. m, p. 1689 (tag 
issued with registration is valid the entire year). I conclude, therefore, that the 
General Assembly did not intend to require an owner who moves to register the dog 
in the new county until the annual registration period set forth in R.C. 955.01. 

I am aware that in 1918 Op. Att'y Gen. No. 949, vol. I, p. 135 it was 
concluded that a person who registers his dog by January first and moves to another 
county is required to register the dog in the new county that year. I direct your 
attention to a later opinion, 1927 Op. Att'y Gen. No. 1265, vol. m, p. 2278, which 
addressed the question of whether a dog that is sold to a person in another county 
must be registered in the new county for that year. In finding that such registration 
was unnecessary, my predecessor noted that "[t)here is no provision of law pro·viding 
for a transfer of registrations from one county to another. Neither is there any 
provision of law requiring a person who registered his dog, as provided in Section 
!-6S2 [now R.C. 955.01), supra, to again register the same during that year." Id. 
at 2280. Thus, 1927 Op. No. 1265 implicitly overruled 1918 Op. No. 949. 

Therefore, it is my opinion and you a.re advised that a dog owner who has 
registered his dog in his county of residence is not required to register the dog again 
during that year upon moving to a different county. (1918 Op. Att'y Gen. No. 949, 
vol. I, p. 135 overruled; 1927 Op. Att'y Gen. No. 1265, vol. Ill, p. 2278 approved and 
followed.) 




