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FEES - PAY ABLE TO PROBATE COURT FROl\I COUNTY TREAS­

CRY -PROVISIONS, SECTION 10501-43 G. C. MANDATORY AS 

TO FEES ENUMERATED - SUCH FEES MUST BE RECEIVED 

BY PROBATE COURT KOT\VITHSTANDING PROVISIONS, SEC­

TION 2983 G. C., WHICH IS A GENERAL STATUTE. 

SYLLABUS: 

The provisions of section 10501-43, General Code, which is a specific 
statute, with respect to the payment of the fees therein enumerated to the 
probate court from the county treasury are mandatory and such fees must 
be received by the probate court notwithstanding the provisions of section 
2983, General Code, which is a general statute. 

Columbus, Ohio, Aug. 2, 1944 

Hon. James W. Darby, Prosecuting Attorney 

McArthur, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date, wherein 

you request my opinion on the question of whether or not probate and 
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juvenile judges are required to collect from the county treasurers of their 

respective counties, the fees provided for in section 10501-43 of the Gen­

eral Code. 

The 83rd General Assembly, in 108 Ohio Laws, part 2, page 121~, 

enacted section 2978, General Code, which reads as follows: 

"Each probate judge, auditor, treasure·r, clerk of courts, sher­
iff, surveyor and recorder shall charge and collect the fees, costs, 
percentages, allowances and compensation allowed by law, and 
shall give to the person making payment thereof an official re­
ceipt in manner and form as may be prescribed by the bureau of 
inspection and supervision of public offices." 

At the same time it also enacted section 2983, General Code, which 

reads as follows: 

"On the first business day of each month, and at the end 
of his term of office, each of such officers shall pay into the 
county treasury, to the credit of the general county fund, on the 
warrant of the county auditor, all fees, costs, penalties, per­
centages, allowances and perquisites of whatever kind col­
lected by his office during the preceding month or part thereof 
for official services, provided that none of such officers shall 
collect any fees from the county; and he shall also at the end 
of each calendar year, make and file a sworn statement with 
the county commissioners of all fees, costs, penalties, percent­
ages, allowances and perquisites of whatever kind which have 
been due in his office, and unpaid for more than one year prior 
to the date such statement is required to be made." 

Attention is directed to the proviso of section 2983, which reads as 

follows: 

"* * * provided that none of such officers shall collect 
any fees from the county * * *." 

Section 10501-43, General Code, was enacted by the 89th Gen­

eral Assembly (114 0. L. 320, 332), and provides that: 

"The fees enumerated in this section shall be paid to the 
probate court out of the county treasury upon the warrant of 
the county auditor which shall issue upon the· certificate of 
the probate judge and shall be in full for all services rendered 
in the respective proceedings." 

Then follows an enumeration of fees not pertinent to your inquiry. 
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It is apparent that the determination of the question involves a 

comparison of these statutes. 

Section 10501-43, General Code, provides in substance that fees 

for hearings of mental incompetents and juvenile delinquents "shall 

be paid to the probate court out of the county treasury upon warrant, 
etc." 

Section 2983, General Code, provides in substance that on the first 

business day of each month and at the end of his term of office, each 

officer, which includes the probate judge as specified in section 297 8, 

General Code, shall pay into the county treasury all fees, costs, etc. 

As pointed out above, this statute contains the following proviso: 

"* * * that none of such officers shall collect any fees from 
the county * * *". 

It will be observed that section 10501-43, General Code, provides 

that fees shall be paid to the probate court out of the county treasury. 

and section 2983, General Code, states that "none of such officers shall 

collect any fees from the county" after the same have been paid into 

the county treasury. 

In the case of Dallman v. Campbell, et al., 56 Ohio App. 88, the 

court stated on page 90 as follows: 

"One rule of statutory construction applicable to these 
two sections is that a statute relating to a specific subject 
controls a general statute which includes the sp~cific subject 
in the generality of its terms. Glassell Development Co. v. 
Citizens National Bank of Los Angeles, 191 Cal., 375, 216 P., 
1012, 28 A. L. R., 1427; 25 Ruling Case Law, 920. Of 
course the applicability of this rule is not dependent in any 
wav on the time of the enactment of such statutes. State v. 
Preston, 103 Ore., 651, 206 P., 304, 23 A. L. R., 414. * * * 

Another rule is that the later statute expresses the in­
tent of the Legislature in the event of conflict with a prior 
statute. 

Of course there is no occasion for invoking the rule unless 
there is an inconsistency or conflict between the specific statute 
and the general statute." 

There can be no doubt that section 10501-43, General Code, is a 
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special statute and comes within this rule. 

The conflict of these two statutes is apparent. The probate court 

could not comply with the provisions of both sections. An attempt 

to comply with either section would produce a result in opposition to 

the terms of the other. 

In accordance with the rules established in the Dallman case, 

supra, section 10501-43, General Code, takes precedence over the gen­

eral statute, section 2983, General Code. There can be no question that 

the language of section 10501-43, General Code, is mandatory; there­

fore, it follows that a compliance therewith is imperative. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that the pro­

visions of section 10501-43, General Code, which is a specific statute, 

with respect to the payment of the fees therein enumerated to the pro­

bate court from the county treasury are mandatory and such fees 

must be received by the probate court notwithstanding the provisions 

of section 2983, General Code, which is a general statute. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




