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1. CIVIL SERVICE REGULATIO~S- PERSONS WHO HAVE BEEN 

DRAWN FROM CLASSIFIED SERVICE A,.~D EMPLOYED BY 
BOARD OF EDUCATION FOR PUPIL-PERSONNEL WORK­

ERS, SECTION 4857-1 G. C. MAY BE CHANGED FROM EM­

PLOYEE STATUS UNDER CLASSIFIED SERVICE AND AP­
POIKTED TO SAME DUTIES UNDER STATUS AS TEACHERS. 

2. EMPLOYEES SO APPOINTED AS TEACHERS COME UNDER 

PROVISIONS OF CONTINUING CONTRACT LAW - PROVISO, 
THEY HAVE QUALIFICATION OF SERVICE AS TEACHERS 

AS PRESCRIBED IN' SECTION 4842-8 G. C. - SERVICE AS 

CLASSIFIED CIVIL SERVICE EMPLOYEES WILL NOT BE 
COUNTED FOR CREDIT TO REACH SUCH QUALIFICATION. 

SYLLABUS: 

1. Persons who have been drawn from the classified service under 
civil service regulations and employed by a board of education for pupil­
personnel work, and are thereafter granted teachers' certificates as 
pupil-personnel workers pursuant to the provisions of Section 4857-1 Gen­
eral Code, may be changed from their status as employees under the 
classified service and appointed to the same duties under their status as 
teachers. 

2. Such employees, when so appointed as teachers, come under the 
provisions of the continuing cc.tlhtract law, provided they have the quali­
fication of service as teachers as prescribed in Section 4842-8 of the 
General Code, but service as classified civil service employees will not 
be counted to their credit in reaching such qualification. 
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Columbus, Ohio, June 22, 1944 

Hon. Kenneth C. Ray, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 4857-1, paragraph 11, of the General Code, pro­
vides for the certification of 'pupil-personnel workers, such 
certificate to be valid for the conduct of all home-school­
community relations incident to the adjustment of the pu­
pils to the facilities available for their education.' 

The department of education has established regulations 
for the certification of school psychologists, visiting teachers, 
and guidance counselors. Prior to the enactment of this section, 
many of these school employees were employed under civil 
service regulations. I am requesting your opinion as to whether 
a board of education may legally transfer these employees from 
the civil service classification to the list of certificated employees 
as provided in the above section, providing, of course, that all 
such employees are qualified for and hold valid certificates as 
provided above. 

Secondly, I also request your opinion as to whether or not 
such transferred employees come under the provisions of the 
continuing contract law." 

By an act found in 116 0. L. 548, effective September 5, 1935, the 

legislature established a system of certification of teachers for the pub­

lic schools of the state. This act was codified as Sections 7805-1 to 

7805-11, inclusive, General Code. 

Section 7805-1 of that law read as follows: 

"Teacher's certificates of state-wide validity shall be issued 
pursuant to law or in accordance with standards, rules and 
regulations authorized by law. The grades of certificates shall 
be designated as temporary certificates, provisional certificates, 
professional certificates, permanent certificates. Each of such 
grades of certificates may be issued in each or any of the fol­
lowing types: 

(1) Kindergarten-primary, valid for teaching in kinder­
garten, first, second and third grades. 
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(2) Elementary, valid for teaching in grades one to eight 
inclusive. 

(3) High school, valid for teaching the subjects named there­
in in grades seven to twelve, inclusive. 

(4) Special, valid for teaching any subject or subjects 
nameq therein in all grades of the elementary and high schools, 
or in such other special fields as may be included in public 
school curricula. 

(5) Elementary principal, valid for teaching, or super­
vision in the elementary schools. 

(6) High school principal, valid for teaching the subjects 
named therein or for supervision in junior or senior high schools. 

(7) Supervisor, valid for supervising and teaching sub­
jects named therein in elementary, special or high school fields. 

(8) Superintendent, valid for teaching the subjects named 
therein, for supervising in elementary and high schools or for 
administrative duties in a school system. 

(9) Vocational (by concurrence of the state board for 
vocational education), valid for teaching and supervising any 
of the following named therein: vocational, agriculture. voca­
tional home economics, vocational trades and industries." 

In the enactment of the new School Code by the 95th General 

Assembly (120 0. L., H. B. 217), the sections above mentioned were 

repealed and in place thereof Sections 4857-1 to 4857-10 General Code 

were enacted, containing largely the same provisions. Section 4857-1 is 

identical in its language with Section 7805-1 above quoted except that it 

adds two classes to whom teachers' certificates may be issued, viz.: 

" ( 10) Assistant superintendent, valid for supervising in 
elementary and high schools or for administrative duties in the 
school system. 

( 11) Pupil-personnel workers, valid for the conduct of 
all home-school-community relations incident to the adjust­
ment of pupils to the facilities available for their education." 

It appears from your communication that the Department of Edu­

cation prior to the enactment of the new provision just quoted had 

established regulations for the certification of school psychologists, visit-
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ing teachers and guidance counselors. From the information which you 

have supplied I understand that these positions were regarded as falling 

within the classification of "special teachers" referred to in paragraph 

4 of section 7805-1, and that the qualifications for such special teachers 

had been set forth under rules and regulations adopted by you pursuant 

to power given to the Director of Education (now the Superintendent of 

Public Instruction) by Section 7805-2, General Code, now succeeded 

by Section 4857-2 General Code. 

Your letter states that prior to the enactment of the new provision 

contained in paragraph 11 of Section 4857-1, as to pupil-personnel 

workers, some of these school employees engaged in the work of "school 

psychologists, visiting teachers and guidance counselors" were employed 

by boards of education not as special teachers I?ut by drawing on 

classified lists under civil service regulations. Presumably this was be­

cause of a doubt entertained by those boards as to the propriety of re­

garding such employees as special teachers. I do not feel called upon 

in this connection to determine whether or not prior to the amendment 

in question employees of this character were properly classed as 

teachers and certificated as special teachers. Suffice it to say, 

that if there was any doubt on that subject it has been effectually allayed 

by the enactment of Section 4857-1 in its present form, as it includes a 

specific provision for the certification of teachers who are to be en­

gaged as pupil-personnel workers and whose duties as indicated by the 

wording of the statute include "all home-school-community relations 

incident to the adjustment of pupils to the facilities available for their 

education." By the very terms of the statute, these pupil-pers~nnel 

workers are classed as teachers and are to be certificated in accordance with 

the standard rules and regulations laid down by the Superintendent of 

Public Instruction just as are all other classes of teachers named in the 

statute. 

The question, then, is as to whether those boards of education who 

have heretofore· employed persons drawn from the classified civil service 

to do this work instead of employing certificated teachers, may now trans­

fer such classified employes to the status of teacher-employees. It ap­

pears to me that a reading of the statute makes the answer to that ques­

tion quite obvious. If these classified civil service employees can qualify 

so as to obtain the teachers' certificate prescribed by Section 485 7-1, I 
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see no reason why they should not be given the same duties as such 

teachers as they have heretofore performed as non-teachers. 

Coming to your second question, whether or not such transferred 

employees come under the provisions of the continuing contract law, 
I note the statutory provisions relating to that subject now found in 

Section 4842-7 et seq. of the General Code. Section 4842-7 provides 

for the employment of teachers by contracts of two types: limited con­

tracts and continuing contracts. A continuing contract is defined as 

being one which shall remain in full force and effect until the teacher 

resigns, elects to retire, or is retired pursuant to Section 7896-34 of the 

General Code, or until it is terminated or suspended as provided by 

law, and it may be granted only to teachers holding professional, 
permanent or life certificates. 

Section 4842-8, General Code, reads in part as follows: 

"Teachers eligible for continuing service status in any 
school district shall be those teachers qualified as to certifica­
tion who. within the last five years have taught for at least 
three years in the district, and those teachers who, having at­
tained continuing contract status elsewhere, have served two 
years in the district, but the board of education, upon the super­
intendent's recommendations, may at the time of employment 
or at any time within such two-year period declare any of the 
latter teachers eligible. 

Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be re-em­
ployed, a continuing contract shall be entered into between a 
board of education and such teacher unless the board by a 
three-fourths vote of its full membership rejects the super­
intendent's recommendation. However, the superintendent may 
recommend re-employment of such teacher, if continuing serv­
ice status has not previously been attained elsewhere, under a 
limited contract for not to exceed two years but upon sub­
sequent re-employment only a continuing contract may be 
entered into. 

Provided, however, ·that on or before September 1, 1941, 
a continuing contract shall be entered into by each board of 
education with each teacher holding a professional, permanent 
or life certificate who, at the time of the passage of this act, is 
completing five or more consecutive years of employment by 
said board * * *". 

It appears to me that teachers who are now duly certificated as such, 
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and are employed for pupil-personnel work such as is contemplated by 

paragraph 11 of Section 4857-1 General Code, may become entitled to a 

continuing contract whenever they have, as teachers, met the conditions 

of the statute which entitle them to such continuing contract. The serv­

ices which they may have previously rendered not as teachers but as 

classified civil service employees, would not count on their qualification 

to obtain such contracts. Section 486-8 of the General Code relating to 

civil service provides in part as follows: 

"The civil service of the state of Ohio and the several coun­
ties, cities and city school districts thereof shall be divided into 
the unclassified service and the classified service. 

(a) The unclassified service shall comprise the following 
positions, which shall not be included in the classified service, 
and which shall be exempt from all examinations required in 
this act: * * * 

7. All presidents, business manager(s), administrative offi! 
cers, superintendents, assistant superintendents, principals, 
deans, assistant deans, instructors, teachers ~nd such employes 
as are engaged in educational or research duties connected with 
the public school system, colleges and universities; and the li­
brary staff of any library in the state supported wholly or in 
part at public expense * • *". 

The above quoted provision makes it clear that teachers are not in 

the classified service and that any appointee to a position in the schools 
who is drawn from the classified service is not filling that position as 
a teacher. 

Accordingly, in specific answer to your inquiries it is my opinion: 

1. Persons who have been drawn from the classified service under 

civil service regulations and employed by a board of education for pupil­
personnel work, and are thereafter granted teachers' certificates as pupil­

personnel workers pursuant to the provisions of Section 4857-1 General 
Code, may be changed from their status as employees under the classi­

fied service and appointed to the same duties under their status as 

teachers. 

2. Such employees, when so appointed as· teachers, come under 

the provisions of the continuing contract law, provided they have the 
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qualification of service as teachers as prescribed in Section 4842-8 of 

the General Code, but service as classified civil service employees will 

not be counted to their credit in reaching such qualification. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT 

Attorney General 




